Mica istorie: 22 iunie - vremea când Maria Tănase era pe afiș Mary Atanasiu

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 217 î.Hr.Bătălia de la Raphia, lângă actualul oraș Gaza. Regele seleucid Antiohos  al III-lea l-a înfruntat pe regele Egiptului Ptolemeu  al IV-lea, pentru stăpânirea teritoriul Coele, din Siria actuală. Bătălia este considerată drept una dintre cele mai mari bătălii ale epocii elenistice .

Anul 168 î.Hr.Lucius Aemilius Paullus Macedonicus repurtează o remarcabilă  victorie, în lupta împotriva lui Perseus al Macedoniei, în bătălia de la Pydna. Bătălia a pus capăt celui de-al treilea război macedonean prin înfrângerea totală a lui Perseus și prin împărțirea Macedoniei în patru republici independente.

Anul 431 d.Hr.: Are loc deschiderea Sinodului de la Efes. Este al treilea sinod ecumenic din istoria creștinismului și a fost convocat de împăratul roman al Constantinopolului Teodosie al II-lea, pentru clarificarea unor probleme doctrinare.  

Celelalte două sinoduri ecumenice, anterioare acestuia, au avut loc la Niceea (anul 325) și la Constantinopol (anul 381). Merită precizat că „sinodul ecumenic” este adunarea de episcopi din întreaga Biserică creştină, înainte de Marea Schismă din 1054, când Biserica s-a separat în cea ordodoxă și cea catolică.

Anul 813: Kneazul Kruom, han al Bulgariei, îl învinge pe Mihai I Rhangabé, împăratul Bizanțului, în bătălia de la Adrianopol. Încurajată de aburii victoriei, cavaleria lui Kroum îl urmărește pe împărat, iar Kroum însuși înaintează spre Constantinopol, pe care îl asediază dinspre uscat. Michel Rhangabé este forțat să abdice și să se călugărească, devenind al treilea împărat bizantin doborât de Kroum în numai câțiva ani.

ADVERTISING

Kroum a fost unul dinte cei mai apreciați și slăviți conducători ai bulgarilor timpurii. În timpul domniei sale, teritoriul bulgar și-a dublat suprafața, extinzându-se de la Dunărea de mijloc până la Nipru și de la Odrin până la Munții Tatra. Stăpânirea sa capabilă și energică a adus ordinea în Bulgaria și a dezvoltat organizarea statului.

Personalitatea lui Kroum este legată și de instituirea primului cod de legi al bulgarilor, întocmit până în prezent. Prin acest cod, asigura, printre altele, subvenții sociale celor lipsiți de venituri (cerșetori), dar și protecție de stat pentru toți bulgarii săraci.

Pe de altă parte, a instituit pedepse aspre celor vinovați pentru beție, pentru calomnie și pentru tâlhărie. Prin legile adoptate de el, s-a făcut cunoscut ca un cârmuitor sever dar drept și capabil, care a reușit să aducă slavii și bulgarii din spațiul balcanic într-un stat centralizat, unitar și puternic.

Anul 1462: Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, ajutat de flota otomană, atacă cetatea Chilia, apărată de o garnizoană regală maghiară. În timpul atacului, Ștefan a fost rănit la gleznă. Potrivit tradiției, Ștefan cel Mare a pierdut doar două bătălii, în lunga sa domnie. Una dintre dintre acestea a fost prilejuită de asediul Chiliei din 1462.

Anul 1498: Ștefan cel Mare a condus o expediție de represalii în Polonia, ca urmare a atacului din anul precedent al regelui Ioan Albert asupra Moldovei. A ars toate așezările din Galiția și mai departe, până aproape de Cracovia.

ADVERTISING

Anul 1815Napoleon I abdică a doua și ultima dată. Armatele aliate ale Rusiei, Austriei, Prusiei și Angliei au impus abdicarea și exilul împăratului Franței, pe îndepărtata insulă Sfânta Elena.

Anul 1898: S-a născut Erich Maria Remarque, scriitor german, unul din cei mai cunoscuți și populari autori de literatură germană din secolul al XX-lea. Multe din operele sale au fost ecranizate de-a lungul timpului. La noi, este cunoscut mai ales datorită romanului „Nimic nou pe frontul de vest” (Im Westen nichts Neues).

Anul 1903: Se naște John Dillinger, jefuitor de banci american. Acuzat pentru jaful a douăzeci și patru de bănci și patru secții de poliție, Dillinger a fost închis de mai multe ori și tot de mai multe ori a scăpat.

Deși bandit notoriu, mass-media l-a pezentat uneori pe Dillinger ca pe o figură de tip Robin Hood. Faptul a îngreunat cercetările, întrucât începuse să adune simpatizanți în diferite medii ale opiniei publice.

După ce a ocolit poliția din patru state timp de aproape un an, Dillinger a fost rănit într-o luptă cu arme și a mers la casa tatălui său pentru a se recupera. S-a întors la Chicago în iulie 1934 și s-a refugiat într-un bordel deținut de Ana Cumpănașu, o cunoscută patroană de bordeluri, româncă din Timișoara.

Deși inițial l-a ajutat, Ana Cumpănașu s-a distanțat ulterior de Dillinger și a ajutat agenții FBI să-l prindă, la ieșirea dintr-un cinematograf. Dillinger a încercat să se apere și, în cadrul unui schimb de focuri, a fost împușcat mortal de polițiști.

Anul 1910: Se naște Konrad Zuse, constructor german, pionier al informaticii și inventatorul primului calculator funcțional programabil. A fost premiat în mai multe rânduri, numai după război, întrucât regimul nazist a refuzat să-i acorde vreo atenție, nesesizând valoarea invenției.

ADVERTISING

Se spune că însuși Hitler, atunci când i s-a atras atenția cu privire la invenție, ar fi spus: „Asta nu va fi niciodată de folos pe câmpul de luptă”.

În anul 1964, Zuse a primit premiul Werner-von-Siemens-Ring pentru meritele sale, deși calculatorul începuse să preocupe mulți ingineri postbelici, care îi sesizau viitorul strălucit.   

Anul 1913: Moare Ștefan Octavian Iosif, poet român.

Anul 1927: S-a născut Vlad Mugur, cunoscut regizor român de teatru. A excelat în Europa Occidentală, unde a reușit să emigreze în 1971 și unde a înregistrat cele mai deosebite succese ale carierei sale.

Anul 1940: Regele Carol al II-la care, în 1938, instalase dictatura regală în România, scoțând în afara legii toate partidele politice și înființând patidul său unic, Frontul Savării Naționale, îl desființează și pe acesta la 22 iunie 1940.

În locul celui desființat regele pune bazele unei noi organizații, Partidul Națiunii, care însă nu va avea viață lungă, întrucât după numai trei luni, regele este nevoit să abdice și părăsește țara, în care nu se va mai întoarce niciodată.

Anul 1940Al Doilea Război Mondial - noul guvern francez condus de mareșalul Philippe Pétain semnează cu Germania armistițiul de la Rethondes, în condiții umilitoare pentru Franța.

Anul 1941Al Doilea Război Mondial - Sovieticii încep execuții în masă la închisoarea BrygidkiLwów (Polonia). Dintre cei 13.000 de deținuți, majoritatea polonezi, doar 600 au fost cruțați.

Anul 1941: Germania, care atacase URSS în noaptea precedentă, anunță oficial că a început Operațiunea Barbarossa, reprezentând campania împotriva Uniunii Sovietice, fără a anunța public obiectivul acestei campanii, respectiv ce teritorii intenționează să ocupe din uriașul stat atacat.

În replică, prim ministrul Marii Britanii, Winston Churchill, face o declarație publică, confirmând sprijinul pe care Marea Britanie îl va acorda URSS, în lupta împotriva Germaniei.

Anul 1942Al Doilea Război MondialGermania începe Operațiunea Fall Blau, reprezentând atacul Grupului de Armate Sud asupra sudului URSS.

Anul 1944Al Doilea Război MondialURSS începe Operațiunea Bagration, ofensivă care a curățat teritoriul Bielorusiei sovietice și al Poloniei răsăritene de trupele germane.

Anul 1950: S-a născut Adrian Năstase, politician român, fost prim ministru, fost președinte al PSD, fost prezidențiabil, una dintre cele mai controversate personalități de pe eșichierul politic al României.

Pe de o parte, Adrian Năstase s-a etalat în societate ca persoană inteligentă, cultivată, doctă, mult peste nivelul mediu al politicienilor noștri, iar pe de altă parte s-a pretat la încălcări ale legii, urmare cărora a fost cercetat, judecat, condamnat și întemnițat.

În prezent, este eliberat, după ispășirea pedepsei.

Anul 1952: Se naște Crin Halaicu, politician român, fost primar general al Bucureștiului, unul dintre aceia care au lăsat să se degradeze rețeaua de termoficare a capitalei, fără să dispună nicio măsură de mentenanță, pentru a evita viitoarele avarii, de pe urma cărora populația a avut de suferit.

Anul 1961: Moare Regina Maria a Iugoslaviei, fiică a regelui Ferdinand al României și a Reginei consoarte Maria, văduvă a regelui Alexandru I al Iugoslaviei, cel asasinat la Marsilia în anul 1934.

Anul 1963: Moare regina cântecului românesc, Maria Tănase, interpretă de muzică populară.

Puțină lume știe că celebra Maria Tănase, neîntrecuta interpretă a cântecelor populare și a romanțelor românești, debuta la teatrul Cărăbuș, cu numele de scenă Mary Atanasiu, ales de însuși patronul teatrului, artistul Constantin Tănase, poate pentru ca să nu mai fie și un al doilea „Tănase” în teatrul lui.

A revenit la adevăratul nume abia când a început să atragă atenția publicului, mai ales după imprimarea primului disc, pe suport de ebonită, conținând două cântece populare, care s-au impus chiar de la lansare: „Cine iubește și lasă” și „M-am jurat de mii de ori”.

Au urmat cântece populare, tot unul și unul, cântate la radio, la teatru, în restaurante și imprimate mereu tot pe discuri de ebonită. Cu toată modestia imprimărilor, merită să ascultați măcar unul:

Maria Tănase - Mărioară de la Gorj

În continuare, Maria Tănase a cunoscut o strălucită, dar scurtă carieră, întreruptă de o boală nemiloasă, despre care unii mai susțin și astăzi că ar fi fost provocată de nu știu care interese străine. S-a stins din viață în 1963, la numai 49 de ani.

Anul 1970: Președintele Richard Nixon a semnat cel de-al 26-lea amendament la Constituție, prin care vârsta la care le era permis cetățenilor să voteze era stabilită la 18 ani.

Anul 1987: Moare cunoscutul actor și dansator american Fred Astaire. Nu multă lume știe însă că acesta este un nume de scenă, iar maestrul nu a dorit niciodată să fie cunoscut publicului cu adevăratul său nume, cu rezonanțe mai mult istorice decât scenice: Frederick Austerlitz.

Anul 1992: A apărut, la București, sub conducerea redacțională a lui Ion Cristoiu, primul număr al cotidianului Evenimentul zilei.

Anul 1995: La ParisRomânia remite oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Cererea a fost remisă împreună cu Declarația de la Snagov, un document semnat de toate cele paisprezece partide politice importante ale României, în care acestea își exprimau sprijin deplin pentru integrarea europeană.

În iulie 1997Comisia a publicat „Opinia asupra solicitării României de a Deveni Membră a Uniunii Europene". În anul următor, a fost întocmit un "Raport privind Progresele României în Procesul de Aderare la Uniunea Europeană". În următorul raport, publicat în octombrie 1999, Comisia a recomandat începerea negocierilor de aderare cu România (cu condiția îmbunătățirii situației copiilor instituționalizați și pregătirea unei strategii economice pe termen mediu).

După decizia Consiliului European de la Helsinki din decembrie 1999, negocierile de aderare cu România au început la 15 februarie 2000. Iar, după ce a parcurs întregul drum de pregătire a aderării, România a devenit membră a Uniunii Europene de la data de 1 ianuarie 2007.

Anul 2022David Popovici devenea, la Budapesta, cel mai tânăr campion mondial la 100 m liber, aducând României singurul titlul al acestei probe, în bazin olimpic la masculin, seniori.

Cu timpul de 47 sec. 58/100, tânărul înotător de doar 17 ani este și cel mai tânăr înotător din istorie care reușește dubla, 100/200 m liber, după ce cu doar două zile mai devreme urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în proba de 200 m liber.

Recent, joi, 20 iunie 2024, înotătorul român s-a calificat din nou, de rândul acesta în finala probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Belgrad, cu cel mai bun timp din semifinale, 1 min 46 sec 15/100.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇