Mica istorie: 23 iunie - Continentul unde este interzisă orice activitate militară

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 79: Moare împăratul roman Vespasian, ajuns de notorietate după ce a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire. Criticat de unii senatori pentru faptul că scoate bani din ceva atât de murdar, Vespasian se spune că ar fi replicat: „pecunia non olet”, ceea ce se traduce în românește prin „banii nu au miros”.

Dar ar fi o greșeală ca, vorbind despre Vespasian, să ne referim doar la episodul cu vespasienele. În cei zece ani cât a domnit (anii 69-79 d.Hr.), Vespasian s-a făcut cunoscut pentru inteligența și maniera sa amiabilă de a lucra cu colaboratorii, dovedindu-se totodată a avea o personalitate autoritară.

În relațiile cu mulțimea, se arăta generos, nelăsând fără rezolvare plângerile care ajungeau până la el. De asemenea, a mărit retribuțiile înalților demnitari dar și ale armatei cu până la 1.000 de piese de aur pe an.

Personalitatea lui Vespasian a lăsat o puternică impresie în evoluția societății, în dezvoltarea culturii și în afirmarea puterii militare a imperiului roman.

Anul 1101: Trupele lombarde ocupă orașul Ankara, în timpul unei cruciade.

Anul 1532: Regele Marii Britanii Henric al VIII-lea și regele Franței François I au semnat un tratat secret împotriva împăratului Carol al V-lea.

Anul 1763: Se naște Josephine de Beauharnais, prima soție a lui Napoleon Bonaparte și împărăteasă consort a Franței din 1804. Moare de difterie, în 1814, după ce divorțase de Bonaparte.

Este interesant că, deși Josephine nu era nici pe departe de viță regală, iar căsătoria cu Napoleon reprezenta o înnobilare discutabilă, descendenții ei constituie o familie recunoscută în Europa la nivel regal.

ADVERTISING

Astfel, prin fiica ei, Hortense, a fost bunica maternă a lui Napoleon al III-lea, prin fiul ei, Eugène, a fost străbunica mai multor regi și regine ai Suediei și Danemarcei și tot străbunică i-a revenit ultimei regine a Greciei, plecată în exil. Wikipedia mai notează că membri ai actualelor case regale ale Belgiei, Norvegiei și Luxemburgului sunt descendenți ai ei.

Anul 1834: Se naște la București Alexandru Odobescu, literat, arheolog și istoric român de prim rang, membru al Societății Academice Române.

Odobescu este autorul unui tratat de istorie a arheologiei, precum și a unei monografii dedicate tezaurului de la Pietroasa. A publicat studii de istorie literară dedicate literaturii din secolul al XVIII-lea (Poeții Văcărești, Mișcarea literară din Țara Românească în sec. XVIII). Este autorul unor nuvele istorice (Mihnea Vodă cel RăuDoamna Chiajna) și al două volume de eseuri pe teme istorice, unice în felul lor: „Câteva ore la Snagov” și „Pseudokynegeticos”, fals tratat de vânătoare.

După studiile făcute în Franța, se întoarce la București, unde publică Revista română pentru științe, litere și arte”,  în care tipărește de-a lungul anilor, lucrări de referință pentru literatura română, precum: „Istoria românilor supt Mihai-Voievod Viteazul”, scrisă de Nicolae BălcescuCugetările poetului basarabean Alecu Russo, sau romanul „Ciocoii vechi și noi”, al lui Nicolae Filimon.

În revista pe care o inițiase, Odobescu își publică și propriile lucrări saun studii, precum: „Cântece poporane ale Europei răsăritene în raport cu țara, istoria și datinele românilor”, „Răsunete ale Pindului în Carpați”, „Poeții Văcărești”, „Psaltirea diaconului Coresi (note)” și „Câteva ore la Snagov” (pretext literar pentru a expune unele considerații proprii de ordin arheologic).

ADVERTISING

A fost în mai multe rânduri ministru al Instrucțiunii publice, contribuind substanțial la consolidarea învățământului de toate gradele în România.

Nu pot trece peste momentul sfârșitului tragic al unuia din cei mai activi omeni de cultură din istoria României. Alexandru Odobescu a sfârșit prin a se sinucide, decepționat sentimental după ce fusese refuzat de o femeie căsătorită, deși el însuși era căsătorit cu o altă femeie.

Anul 1879: Matematicianul român de origini evreiești David Emmanuel își ia doctoratul la Sorbona cu teza „Étude des intégrales abéliennes de troisième espèce" (studiul integralelor abeliene de specia a treia), devenind astfel al doilea român doctor în matematici la Sorbona, după Spiru Haret.

Revenind în țară, Emmanuel a devenit profesor de algebră superioară și teoria funcției la Facultatea de Științe a Universității din București. Aici, a introdus teoria mulțimilor în învățământul românesc matematic. Emmanuel a avut un rol important în introducerea matematicii moderne și a abordării riguroase a științei matematice în România.

Anul 1881: S-au stabilit relații diplomatice între România și Spania.

Anul 1894: Se naște la Londra viitorul rege Eduard al VIII-lea al Marii Britanii. Nu voi repeta în cele de față povestea de dragoste dintre rege și o doamnă Simpson, divorțată și ale cărei origini burgheze făceau  imposibilă o căsătorie princiară sau regală. Cazul este arhicunoscut. Voi aminti numai explicație lapidară, dar emoționantă, rostită la postul de radio Londra, pentru a-și explica gestul:

„Mi s-a părut imposibil să accept această imensă responsabilitate și să accept îndatoririle mele de rege fără ajutorul femeii pe care o iubesc”.

ADVERTISING

După abdicare, tronul a fost preluat de fratele lui Eduard, regele George al VI-lea, căruia îi va urma la tron fiica Elisabeta, cea mai longevivă prezență la tronul Marii Britanii, care a domnit până în anul 2022.

Anul 1897: Se naște actorul de teatru și film Alexandru Giugaru. Aș aminti din principalele piese unde a interpretat roluri rămase poate și astăzi încă în memoria spectatorilor:

  •  „Bădăranii” – de Carlo Goldoni
  • Burghezul gentilom” - de Moliere
  • D’ale carnavalului” – de I.L. Caragiale
  • „...escu” – de Tudor Mușatescu
  • O noapte furtunoasă – de I. L. Caragiale
  • Revizorul – de N.V. Gogol
  • Scafandrierii – de Tudor Mușatescu
  • Viforul – de Barbu Ștefănescu Delavrancea

Anul 1923: A luat ființă, la București, Societatea Națională de credit Industrial, al cărei scop era stimularea dezvoltării industriale a țării.

Anul 1937: Concurs hipic, la Londra, organizat cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea al Angliei. Trofeul concursului, Cupa Challenge de Aur, a revenit călărețului român Henry Rang. Trofeul „Daily Mail" a fost cucerit de Felix Țopescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv de televiziune Cristian Țopescu, de mai târziu.

Anul 1944Thomas Mann devine cetățean american. Mann este unul din cei mai notorii scriitori germani ai secolului XX, care s-au opus lui Hitler încă din anul 1933, când acesta a venit la putere. Și-a manifestat acest sentiment părăsind atunci Germania și refugiindu-se în Elveția.

Când a izbucnit al Doilea Război Mondial, în 1939, s-a mutat în Statele Unite, apoi s-a întors în Elveția în 1952. Romanul de mare notorietate care l-a făcut celebru ca scriitor este Muntele Vrăjit (Der Zauberberg), publicat pentru prima oară în 1924 și tradus în aproape toate limbile europene.

Dar aceasta nu este singura lucrare de renume a sa. În 1929, Thomas Mann fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură „îndeosebi pentru romanul de mari proporții Casa Buddenbrook care s-a bucurat de-a lungul timpului de permanenta apreciere a societății contemporane, fiind considerat astăzi o capodoperă a literaturii mondiale.

A părăsit Europa înainte de război, ajungând în anul 1939 în Statele Unite, unde a rămas în întreaga perioadă de război, iar, în anul 1944, a primit cetățenia americană. În 1952, Thomas Mann a revenit în Elveția, dar n-a mai locuit niciodată în Germania natală, deși s-a întors de mai multe ori, cu mai multe ocazii, pe durate limitate.

Anul 1961: A intrat în vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat în anul 1959. Tratatul bloca, pe o perioadă de 30 de ani, pretențiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica, unde cercetarea științifică este liberă, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisă.

Tratatul, semnat de 47 de țări, stabilește că Antarctica va rămâne o rezervație științifică, și interzice activitățile militare de orice fel pe Continentul Alb. Acest tratat a fost primul acord privind limitarea și controlul armamentului semnat în timpul Războiului Rece.

Anul 1985: Echipa națională de handbal masculin a României a obținut, la Frankfurt pe Main (Germania), titlul de campioană mondială universitară.

 Anul 1985: Un avion Boeing 747, aparținând companiei „Air India", aflat pe ruta Ottawa - New Delhi, s-a prăbușit în largul coastelor Irlandei. Și-au pierdut viața 329 de persoane.

Anul 1990Republica Moldova își declară suveranitatea de stat (independența o va declara pe 27 august 1991).

Anul 1992: Gangsterul american John Gotti a fost condamnat la închisoare pe viață. Gotti a fost unul dintre cei mai puternici și periculoși gangsteri din Statele Unite, care în loc să se ascundă, ca alții, de lume și de poliție, se etala în societate, totdeauna elegant, volubil și introdus printre cei care nu știau cu cine au de-a face.

Gotti a devenit cunoscut drept „The Dapper Don” pentru hainele sale scumpe și disponibilitatea întotdeauna în fața camerelor de știri. Mai târziu, i s-a dat porecla „The Teflon Don”, după ce trei procese importante din anii 1980 au dus la achitare, deși mai târziu s-a dezvăluit că procesele au fost viciate prin intimidarea martorilor.

Totuși, a fost prins, în anul 1992, și condamnat pentru cinci crime: conspirație pentru comiterea de crimeracketobstrucționarea justițieievaziune fiscală și jocuri de noroc ilegale. A primit închisoare pe viață fără eliberare condiționată și a fost transferat la Penitenciarul Marion, din Statele Unite.

În 1998, Gotti a fost diagnosticat cu cancer la gât și trimis la Centrul Medical al Prizonierilor Federali al Statelor Unite din SpringfieldMissouri, pentru operație.  Deși tumora a fost îndepărtată, doi ani mai târziu, cancerul a revenit și Gotti a fost transferat înapoi la Centrul din Springfield, unde și-a petrecut tot restul vieții. A murit la 10 iunie 2002, la vârsta de 61 de ani. 

Anul 1993: Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe adoptă Declarația de la Balamand, conform căreia unitatea creștinătății nu se poate înfăptui prin forță.

Anul 2001: La Teatrul de Balet „Oleg Danovski” din Constanța are loc prima ediție a Concursului Internațional de Dans (23 iunie - 1 iulie).

 Anul 2001: Are lor pelerinajul papei Ioan Paul al II-lea în Ucraina (23 - 27 iunie).

Anul 2004Gloria Macapagal-Arroyo a fost proclamată oficial, de Congresul Filipinez, învingătoare în alegerile prezidențiale din 10 mai 2004, devenind al patrusprezecelea președintele al statului. După Corazon Aquino, Gloria a fost a doua femeie președinte al țării. A deținut funcția supremă în stat timp de două mandate, între 20 ianuarie 2001 și 30 iunie 2010.

Anul 2005: La Londra, a avut loc reuniunea miniștrilor afacerilor externe din Grupul celor șapte state puternic industrializate plus Rusia (G-8).

Anul 2005:  Are loc la Monaco întrunirea la vârf a forumului Crans Montana, unde participă președintele ucrainean Viktor Iușcenko, președintele în exercițiu al OSCEDimitrij Rupel, președintele georgian Mihail Saakașvili, prim ministrul macedonean Vlado Buckovski și vicepreședintele Băncii Mondiale Jean Francois Rischard.

Anul 2006: Are loc primul concert al formației Depeche Mode în România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇