Mica istorie: 1 iulie - Ziua când a apărut leul nou și a fost introdusă TVA

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 987: Contele Parisului, Hugues (Hugo) Capet este ales rege al francilor de către prinții regatului. El i-a succedat ultimului rege carolingian, Ludovic al V-lea. Două zile mai târziu, se va organiza încoronarea sa oficială, punându-se totodată piatra de temelie a dinastiei care va urma: Capețienii.

A fost cea de a treia dinastie din fruntea Franței, după cea Merolingiană și cea Carolingiană, care au precedat-o.

Anul 1097Bătălia de la DorylaeumCruciații conduși de prințul Boemund de Taranto îi înving pe turcii Seljuk conduși de sultanul Kilij Arslan I.

Anul 1766: Pentru „delictul” de a nu fi salutat o procesiune religioasă romano-catolică în AbbevilleFranța, nobilul francez François-Jean de la Barre este torturat și decapitat, după care trupul a fost ars pe un rug, împreună cu o copie a Dicționarului filosofic a lui Voltaire, dicționar care se face vinovat de erezie.

Anul 1770Cometa Lexell, descoperită de astronomul Charles Messier, trece la doar 0,015 unități astronomice (2,2 milioane kilometri) de Pământ. Este distanța cea mai mică dintre o cometă și Pământ, din toate câte au fost observate de-a lungul istoriei.

Anul 1862Prințesa Alice a Regatului Unit, a doua fiică a Reginei Victoria, s-a căsătorit cu Prințul Ludovic de Hesse, viitorul Ludovic al IV-lea, Mare Duce de Hesse.

Anul 1815Are loc bătălia de la Rocquencourt, locul unde se încleștează o mare confruntare între armata Prusiei și oștile lui Napoleon Bonaparte, reîntors pe tronul Franței după spectaculoasa sa evadare de pe insula Elba. Geniul său militar se impune încă o dată.

Repurtează o victorie strălucitoare asupra prusacilor și-i pune pe fugă. Dar avea să fie ultima mare victorie a lui Napoleon în Europa. Următoarea bătălie va avea loc la Watterloo.

ADVERTISING

Anul 1863: În timpul războiului civil american, începe Bătălia de la Gettysburg, considerată unul din cele mai importante momente istorice care au stat la baza formării Statelor Unite.

Anul 1872: Se naște Louis Blériot, aviator, inventator și inginer francez. Blériot a fost inventatorul unui monoplan funcțional, propulsat și pilotat.

În 1909 a devenit faimos în întreaga lume după ce a efectuat primul zbor cu avionul peste Canalul Mânecii, câștigând premiul de 1.000 de lire sterline oferit de ziarul Daily Mail (o sumă apreciabilă pentru acea vreme). 

El a fondat „Blériot Aéronautique”, o companie de succes producătoare de avioane.

Anul 1878: S-a încheiat Congresul de pace de la Berlin. Prin Tratatul încheiat atunci, puterile Europei au recunoscut independența României și drepturile ei asupra teritoriul intre Dunăre și Mare numit Dobrogea, obținut prin schimb cu trei județe din sudul Basarabiei, care au fost cedate de România imperiului țarist, cu acest prilej.

Anul 1903: Începe prima ediție a Turului Franței.

Anul 1908: Este adoptat ca semnal internațional de urgență grupul de inițiale SOS. Dacă semnalul în sine a fost adoptat în consens și mai este folosit încă și astăzi, cu succes, ori de câte ori este nevoie, semnificația celor trei litere este încă discutabilă. Este vorba de un mesaj în limba engleză, care ar putea să însemne:

  • Save Our Ship („Salvați nava noastră”) sau
  • Save Our Souls („Salvați sufletele noastre”) sau
  • Send Out Succour („Trimiteți ajutor”).

Nimeni nu știe cum au gândit înaintașii și cum au construit atât de popularul acronim.

Anul 1916: Prima zi a Bătăliei de pe Somme. Numai în această zi, au căzut la datorie 19.000 soldați ai armatei engleze, iar 40.000 au fost răniți. Principalul scop al acestei lupte era ca germanii să aducă aici trupe de la Verdun și să reducă concentrația umană de acolo. Dar pierderile de vieți omenești în bătălia de pe Somme au fost în final mai mari decât cele de la Verdun.

ADVERTISING

Anul 1920: Se înființează, la Sibiu, Școala militară de ofițeri activi de infanterie, în prezent Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” .

Anul 1921: În conformitate cu agenția de știri Xinhua, la Shanghai a fost fondat Partidul Comunist Chinez.

Anul 1942Al Doilea Război Mondial: începe prima bătălie de la El Alamein. A fost una dintre principalele lupte din nordul Africii în cel de al doilea război mondial, având ca beligeranți forțele Axei comandate de Erwin Rommel pe de-o parte și forțele Aliaților comandate de Claude Auchinleck, pe de altă parte.

Această bătălie a marcat oprirea înaintării spre est a Axei, El Alamein fiind punctul cel mai estic atins de armatele germano-italiene, aflat la doar 80 km de Alexandria.

Anul 1594: S-a născut Petru Șchiopul, domnitorul care a ocupat de patru ori tronul Moldovei. Istoria consemnează faptul că Petru Șchiopul era coborâtor din familia Basarabilor, domnitoare în țara Valahă, iar acesta a fost primul caz când un Basarab urca pe tronul moldovenesc al Mușatinilor.

Tot istoricii notează că domnia lui Petru Vodă Șchiopul a fost tulburată de feluriți pretendenți la tron. Mai întâi apăruse un Ioan Potcoavă, apoi frații acestuia, Alexandru Potcoavă, Petru și Constantin – toți cu pretenții la tron. Ba chiar au mai apărut un Ioan și un Alexandru, doi frați după mamă cu Ioan Vodă cel Viteaz, care au reușit chiar să-i întrerupă domnia lui Petru Vodă.

Dar nici Petru Șchiopul nu s-a lăsat și a recâștigat-o, cu plocoane cuvenite duse de el personal la Poartă. Și așa a ajuns să domnească de patru ori, până și-a găsit nașul, pe un oarecare Iancu Sasul care se vede că a dus la Țarigrad un peșcheș mai mare decât al lui Vodă Petru, iar otomanii i-au dat numaidecât domnia.

ADVERTISING

Întâmplarea face că, după puțină vreme, Iancu Sasul a fost ucis la Liov, și, când nici nu te aștepți, iată-l pe Petru al nostru cum mai câștigă încă o dată domnia.

Anul 1891: A murit Mihail Kogălniceanu, politician român, prim-ministru al României în perioada 1863-1865, personalitate de prim rang în politica și cultura României. A servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I, a fost de mai multe ori ministru de interne în timpul domniilor lui Cuza și Carol. A fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale.

Au intrat în legendă cuvintele cu care supunea aprobării Parlamentului intrarea României în război contra Turciei și independența țării.

Anul 1957: Televiziunea Română emite, în această primă etapă, patru zile pe săptămână, în sistem alb -negru.

Anul 1960Somalia Britanică, a cărei independență fusese recunoscută la 26 iunie 1960 sub numele de „Statul Somaliland”, s-a unit cu teritoriul sudic aflat sub mandat ONU pentru a forma, în final, Republica Somalia.

Anul 1960Ghana devine republică iar Kwame Nkrumah este proclamat primul ei președinte. Odată cu aceasta,  Regina Elisabeta a II-a înceta să mai fie șef al acestui stat.

Anul 1960: Republicile Rwanda și Burundi și-au declarat independența.

Anul 1961: S-a  născut Diana, Prințesă de Wales, decedată în circumstanțe tragice în anul 1997.

Prințesa Diana de Wales a fost prima soție a lui Charles, Prinț de Wales, în prezent regele Charles al III-lea al Regatului Unit. Fiii lor, William, Duce de Cambridge și Prințul Harry, Duce de Sussex, sunt primul și respectiv al cincilea în linia de succesiune la tronul britanic și al altor cincisprezece state.

De la căsătoria din 1981 până la divorțul din 1996, a fost numită Her Royal Highness The Princess of Wales (Alteța Sa Regală Prințesa de Wales), iar după divorț, Diana, Princess of Wales (Diana, Prințesă de Wales).

Cu privire la decesul tragic al prințesei, rezultatele anchetei au ajuns la concluzia că Diana a decedat într-un accident de circulație, când șoferul a fost orbit de blițurile paparazzilor care o urmăreau pe prințesă.

Anul 1974: Moare Juan Perón, politician argentinian, de două ori președinte al Argentinei. Primul său mandat ca președinte al Argentinei s-a încheiat dezastruos, fiind exilat în urma unei lovituri de stat. Se reîntoarce în Argentina în 1973, fiind reales ca președinte, însă mandatul său a durat mai puțin de 9 luni, murind în 1974.

Anul 1976: Portugalia garantează autonomia Madeirei.

Anul 1990În cadrul procesului de reunificare a Germaniei, fosta Germanie de Est este de acord ca marca vest-germană să devină monedă unică, reunind astfel economiile celor două Germanii – de Est și de Vest.

Anul 1993: În România, a intrat în vigoare taxa pe valoare adaugată (TVA) și liberalizarea completă a prețurilor. A fost unul dintre principalele momente ale parcursului României de la economia de stat la economia de piață.

Anul 1999: Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a inaugurat, la Edinburgh, primul parlament scoțian ales în ultimii 300 de ani.

Anul 2004: Postul de radio România Tineret emite doar pe Internet, devenind un post experimental. Directorul postului este Florian Pittiș.

Anul 2005: Banca Națională a României pune în circulație leul nou (RON), urmând ca până la 31 decembrie 2006, leii vechi să circule în paralel cu cei noi. Aceasta reprezintă a doua etapă a denominării, în cadrul căreia 10.000 lei vechi vor fi preschimbați pentru un leu nou.

Merită reținut faptul că, trecerea de la bancnota veche la cea nouă se face prin schimbarea tuturor valorilor monetare vechi în valori monetare noi, fără ca posesorii de monedă să aibă ceva de pierdut.

Această mențiune merită subliniată, întrucât cu ocazia altor reforme bănești, făcute sub autoritate comunistă în 1947 și 1952, întreaga cantitate de monedă veche a fost anulată, cu excepția unor valori minimale necesare vieții pe câteva zile. Practic, statul se îmbogățea brusc pe seama populației, care rămânea lefteră.

Anul 2007: Rutierul Dan Anghelache câștigă Turul României 2007. Victorie românească după 10 ani.

Anul 2007: Pe stadionul Wembley din Londra are loc un concert pentru comemorarea a 10 ani de la moartea Prințesei Diana.

Anul 2011Albert al II-lea, Prinț de Monaco se căsătorește la Palatul Regal cu Charlene Wittstock, fostă înotătoare olimpică. Wittstock devine Prințesa Charlene. Din căăsătorie, au rezultat un fiu, prințul Jacques de Monaco și o fiică, prințesa Gabriella de Monaco, născuți gemeni la data de 10 decembrie 2014.

Anul 2013Croația aderă la Uniunea Europeană, devenind al 28-lea stat membru al Uniunii Europene.

Anul 2014: Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare pentru corupție activă și trafic de influență.

După cum informează presa, fostul președinte va fi judecat la începutul lui 2025, fiind acuzat că a încheiat un pact cu regimul Gadaffi din Libia pentru a obține sprijin financiar ilegal pentru campania electorală prezidențială din 2007, alegeri pe care le-a câștigat.

Anul 2015: Grecia devine prima economie avansată care a intrat în încetare de plăți în raport cu FMI după ce nu a plătit tranșa de 1,5 miliarde de euro pe care o datora Fondului, tranșă care avea scadența la 30 iunie.

Anul 2018: În Franța, gangsterul Rédoine Faid, condamnat la 25 de ani de închisoare, pentru un jaf armat eșuat, în timpul căruia un polițist a fost ucis, a evadat din închisoare după ce trei complici înarmați au aterizat cu elicopterul în curtea penitenciarului, pentru a-i facilita evadarea.

Este a doua evadare a lui Faid. El a mai evadat o dată, în 2013, după ce a luat ostatici patru gardieni, pe care i-a folosit drept scut uman.

MEMENTO:

Sărbători Naționale:

  • Canada: Înființarea Confederației Canadiene (1867)
  • Rwanda: Proclamarea ndependenței față de Belgia (1962)
  • Burundi: Proclamarea independenței de stat (1962)
  • Somalia: Independența față de Regatul Unit și Italia (1960)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇