Mica istorie: 19 iulie - Ziua din 1965, când România și-a ales liderul în unanimitate

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 711A avut loc bătălia de la Guadalete, între trupele califatului din Damasc și cele ale regatului vizigot finalizaiă cu înfrângerea acestuia din urmă, ceea ce a creat condiții favorabile pentru cucerirea în perioada următoare a peninsulei Iberice de către musulmani.

Începând cu anul 711, când musulmanii debarcau pentru prima oară în peninsula iberică, și până în 1492, când s-a produs căderea Granadei, peninsula n-a mai însemnat  (în principal)  Spania, ci (în totalitate) Al-Andalus, ortografiat de ei, pe limba lor,  الأندلس.

Nici pentru europeni nu mai era Spania, țara regilor catolici, ci Califato Omeya, așa cum stătea înscris pe hărți și în documentele oficiale ale vremii. Dispare în 1492 (coincidență: anul debarcării lui Columb în lumea nouă), când alianța Castiliei și Aragonulului, pecetluită prin căsătorie de către regii catolici, condamnă la dispariție și ultimul stat musulman al peninsulei.

Anul 1374: Moare poetul italian clasic Francesco Petrarca. În special forma perfectă a sonetelor sale s-a impus și în afara spațiului de limbă italiană, influențând puternic lirica europeană.

Prin convingerea sa asupra strânsei legături între cultura clasică și învățătura creștină, Petrarca a contribuit la dezvoltarea umanismului european, care reunește aceste două idealuri. Alături de Dante Alighieri, Petrarca este unul din principalii precursori ai Renașterii.

Anul 1553: Lady Jane Grey, strănepoata regilor Henric al VII-lea și Henric al VIII-lea, verișoară a lui Edward al VI-lea, verișoară cu Maria I și cu Elisabeta I, a pretins și a obținut tronul Angliei.

Urma ca încoronarea să aibă loc în zilele umătoare, în Turnul Londrei, dar, în aceste câteva zile, susuţinătorii au abandonat-o, sprijinind-o în loc pe verișoara ei, Marry, proclamată ea regină, după numai nouă zile, ca Maria I.

ADVERTISING

Principalul susținător al lui lady Jane Grei fusese socrul ei, ducele de Northumberland, dar acesta tocmai a fost acuzat de trădare și, după un timp, chiar executat, așa că a dispărut susținerea. În schimb, au apărut bănuieli de uneltire cu socrul, cel condamnat și executat.

Jane a fost arestată, ținută prizonieră în Turn, iar în noiembrie 1553 a fost și ea condamnată tot pentru trădare și de asemenea executată. La data execuției, Jane Gray avea abia 16 ani.

Anul 1834: Se naște Edgar Degas, pictor francez, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai impresionismului.

Împreună cu Claude Monet și Auguste Renoir, Edgar Degas este chiar unul din întemeietorii curentului impresionist. Dar, spre deosebire de mulți alții, el s-a impus printr-un stil propriu și prin focalizarea atenției pe temele sale preferate: dansatoarele de la școala de balet sau de pe scenă, portrete, peisaje.  

Motivele preferate le tratează cu uimitoare noutate. A folosit mult pastelul și a încercat numeroase tehnici de pictură și grafică. A lăsat după el o moștenire originală și bogată, de circa două mii de lucrări, tablouri în ulei, pasteluri și sculpturi, toate expuse astăzi în marile muzee ale lumii.

Anul 1870:  Franța a declarat război Prusiei. Toți memorialiștii apreciază că Franța nu era pregătită atunci când împăratul Napoleon al III-lea a declanșat această acțiune militară.  Nu avea, în fruntea armatei, profesioniști destoinici și cu experiență, iar dotarea materială era departe de a asigura cele necesare susținerii unui război cu un inamic puternic, precum Prusia.  

Prusia își făcuse obiceiul de a se înarma continuu, iar numărul soldaților prusaci era aproape dublu față de efectivele franceze. Ca urmare,  armata lui Napoleon III a suferit înfrângeri, una după alta. La Metz și Sedan, armatele franceze au fost supuse unui carnagiu, după care au fost înconjurate de prusaci. Împăratul n-a mai încercat vreo revenire și s-a predat, împreună cu întreaga armată.

ADVERTISING

Dar, deși împăratul și armata s-au predat, Parisul n-a făcut același lucru. Capitala s-a pregătit să reziste orice ar fi, doar că prusacii, care au asediat orașul, n-au intrat buzna înăuntru. Poate și-au făcut socoteala că nicio cetate asediată nu rezistă când se instalează acolo foametea.

Între timp, împărăteasa Eugenia și contele de Palikao iau calea exilului, iar deputații republicani înființează un guvern de apărare națională. Generalul Jules Trochu, guvernatorul Parisului, instituie Guvernul Apărării Naționale, proclamă Republica și încearcă să organizeze apărarea.

Dar nu durează mult. Când se convinge că friezează imposibilul și că șansele unei victorii pe câmpul de luptă sunt nule, demisionează.

Parisul rămâne singur, neajutorat și izolat.

În săptămânile care au urmat proclamării Republicii, trupele prusace și-au continuat avansul pe teritoriu fără prea multă opoziție, dar tot n-au intrat în Paris. Aici, însă, în orașul asediat, s-a instalat foamea.

A început coșmarul orașului asediat. Raționalizarea produselor alimentare este organizată cu întârziere, cozile de așteptare se întind în fața magazinelor alimentare până dispare toată marfa din galantare. Prețurile cărnii, conservelor, pâinii şi altor alimente cresc de la o zi la alta.

Carnea de consum a dispărut complet, așa că populația a început să sacrifice câinii, pisicile și orice vietate îi iese în cale. Cineva a venit cu ideea că grădina zoologică este „plină de carne”. Antilopa, cămila, lupul, girafa, cangurul, elefantul au fost date în consum atât pentru populație, cât și pentru restaurantele de lux. 

Portalul Wikipedia reproduce meniul de Crăciun, datat 25 decembrie 1870, al unui restaurant de lux parizian, din care am selectat câteva „feluri” (în traducere liberă):

ADVERTISING
  • Căpățână de măgar umplută, la cuptor
  • Supă de elefant
  • Mușchiuleț de cămilă la grătar
  • Tocană de cangur
  • Coaste de urs asezonate
  • Pulpă de lup în sos picant,
  • Pisică la tavă
  • Pateu de antilopă cu trufe

Orașul fiind asediat, orice comunicare cu exteriorul este întreruptă. În acest context, Guvernul a inițiat amenajarea unor baloane, cu care a încercat să restabilească legătura Parisului cu exteriorul.

Primul balon de acest fel a decolat la 24 septembrie, următoarele două în zilele următoare. Baloanele au ieșit cu bine din blocadă, dar puține au ajuns la destinație. Pe unele vântul le-a dus în Norvegia, pe altele în Germania (inamică!), iar unele au ajuns în ocean.

În tot timpul asediului, au fost înălțate 65 de baloane care au transportat 164 de călători, 381 de porumbei, 5 câini și aproximativ 2-3 milioane de scrisori. Activitate intensă, dar fără rezultate.

Conflictul se va încheia la 26 ianuarie 1871 prin înfrângerea definitivă  a oricărei rezistență din partea Franței capitulate și semnarea armistițiului. În februarie s-au desfășurat preliminariile pentru semnarea acordului de pace, iar la 18 martie s-a încercat ultima zvâcnire, prin înființarea Comunei din Paris, care a durat 72 de zile.

Anul 1893: Se naște Vladimir Maiakovski, poet rus, simpatizant al comuniștilor, devenindu-le însă, la un moment dat, atât de incomod, încât ei nu mai știau cum să scape de el. Au scăpat atunci când, poate sub influența alcoolului, poetul și-a pus singur capăt zilelor.

În legătură cu sfârșitul sinucigașului Maiakovski, circula pe vremuri o anecdotă, cum că ultimele cuvinte ale poetului, înainte de a se sinucide, au fost acestea: „Nu trageți, tovarăși!”

Anul 1896: Se naște A.J. Cronin, scriitor scoțian de mare popularitate, tradus și tipărit în tiraj mare și în România. Pentru cine nu-și mai amintește, rememorez aici câteva din titlurile de romane, care l-au făcut celebru pe romancier:

  • Castelul pălărierului (Hatter's Castle);
  • Grand Canaria (Grand Canary);
  • Sub stele (The Stars Look Down);
  • Citadela (The Citadel);
  • Cheile împărăției (The Keys of the Kingdom);
  • Grădinarul spaniol (The Spanish Gardener);
  • Lumina Nordului (The Northern Light).

De profesie medic și chiar absolvent cu diplomă „magna cum laudae”, J.A.Cronin a abandonat profesia de bază, pentru a se dedica literaturii. Și a făcut-o cu mare succes.

Anul 1900: Se deschide prima linie a metroului din Paris, una din cele mai vechi de pe continent și din lume. 

Dar cea mai veche linie de metrou din lume este alta, cea din Londra („The Tube”), pusă în funcțiune în 1890. Următoarea ca vechime, tot la nivel mondial, este linia de metrou din Glasgow (Scoția, Marea Britanie), pusă în funcțiune în decembrie 1896.

Cea mai veche linie de metrou de pe continentul european și a doua din lume ca vechime este cea de la Budapesta, pusă în funcțiune în luna mai 1986.

Ulterior Parisului, a fost dat în exploatare metroul din Berlin, în anul 1902, iar următoarele puneri în funcțiune ale metrourilor europene se succed astfel: Atena - 1904, Hamburg - 1912, Madrid - 1919, Barcelona - 1924, Moscova - 1935.

Cu o lungime de 214 kilometri, metroul din Paris este operat de Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP), un operator de transport public de stat.

Metroul bucureștean a fost pus în funcțiune la 16 noiembrie 1979, cu o linie scurtă, de șase stații, de la Semănătoarea (azi Petrache Poenaru) până la Timpuri Noi. Pe acest traseu, tunelul urma îndeaproape malul râului Dâmbovița.

Anul 1907: Se naște Constantin Drâmbă, astronom și matematician român, profesor universitar, membru al Academiei Române.

Anul 1922: A avut loc primul meci al echipei de tenis a României în Cupa Davis (India–România: 5–0).

Anul 1922: Judecătorul italian Paolo Borsellino, un luptător dedicat luptei împotriva mafiei, moare la Palermo,  în explozia unei bombe montată în mașină. Împreună cu el au fost uciși și cinci agenți din escorta sa.

Anul 1946: S-a născut  Ilie Năstase, jucător român de tenis. A fost unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor ‘70, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973. Din cele 83 de titluri câștigate, numai 58 au fost înregistrate de Asociația Jucătorilor de Tenis Profesioniști (ATP).

Printre titlurile câștigate, se numără și US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973. La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975. A câștigat, de asemenea, de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 și 1975. Pentru echipa de Cupa Davis a României a jucat timp de 18 ani un număr de 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109. Alături de Ion Țiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972.

Palmaresul este mult mai lung, dar nu aici este cadrul pentru o prezentare in extenso.

Anul 1952: Are loc ceremonia de deschidere a celei de a XV-ea ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Helsinki, Finlanda. Helsinki este cel mai nordic oraş care a găzduit vreodată Jocurile Olimpice de vară.

Delegaţia României a fost alcătuită din 128 de sportivi, participanţi la 10 sporturi. Iosif Sârbu a devenit primul campion olimpic din istoria sportului românesc, după ce a cucerit aurul la tir.

Anul 1954: A fost lansat primul disc single semnat Elvis Presley – That' s All Right.

Anul 1965: La București, s-a desfășurat Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român, la care Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcția de secretar general al partidului. Alegerea a pornit de la recomandarea dată de fostul lider al partidului, defunctul Gheorghe Gheorghiu Dej.

Anul 1980: Are loc ceremonia de deschidere a celei de a XXII-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la MoscovaURSS.

Delegația României participantă la această ediție a fost cea mai numeroasă din istoria olimpismului românesc, cuprinzând 239 de sportivi. România a obținut poziția 7 în clasamentul pe medalii, cu 25 de medalii din care 6 de aur. Două din acestea i-au revenit Nadiei Comăneci, una canotorilor Toma Simionov și Ivan Patzaikin și alte trei unor competitori de la tir, canotaj și lupte greco-romane.

Cele mai multe medalii, respectiv 195, din care 80 de aur, 69 argint și 46 bronz, au fost câștigate de țara gazdă, URSS.

Anul 1996: Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat prin consens proiectul de lege care prevede acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate, cu caracter permanent, României.

Anul 1996: La Atlanta (SUA) se desfășoară a XXVI-a ediție a Jocurilor Olimpice; delegația României cuprinde 168 de sportivi participanți la 18 dintre cele 31 discipline olimpice. Prin numărul de medalii obținute, România se clasează pe locul 14, cu patru medalii de aur, patru de argint și șase de bronz.

De la ediția a XXII-a din anul 1980, România a coborât de la locul 7, cum s-a poziționat atunci, la locul 14 ocupat în 1996.

Anul 2013: Alpiniștii români Zsolt TörökMarius Gane, Aurel Sălășan și Teo Vlad au cucerit, în premieră românească, vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8.125 m.

Anul 2022: Cel puțin 12.000 de oameni au murit ca urmare valurilor de căldură extremă care lovesc o mare parte din Europa, provocând, în plus, incendii majore, perturbarea călătoriilor  și temperaturi înalte, greu de suportat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇