Mica istorie: 18 iulie - Ziua când s-a născut la Timișoara cel mai longeviv director al Operei din Viena

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 586 î.Hr.: Ierusalimul a fost cucerit de Nabucodonosor al II-lea, unul din marii cuceritori ai antichității, întrecut doar de Alexandru cel Mare, Macedoneanul.

Istoria consemnează că, încă de la începutul domniei, i-a învins pe egipteni la Karkemish și la Hamat și a anexat Siria la regatul Babilonului. A cucerit întreaga Iudee în anul 587 î.Hr, după ce, cu un an înainte, în 586 î.Hr., cucerise capitala acestei țări, legendarul Ierusalim.

A distrus Templul iudeilor, palatul regal și zidurile de apărare. Mulți iudei, în special meseriași și oameni de cultură, au fost deportați în Babilon. A împins până departe granițele regatului Babilonian, aducându-l la dimensiunile unui mare imperiu, prin cuceririle teritoriale succedate: Asiria, Siria, Fenicia și Iudeea toată.

Totodată, Nabucodonosor al II-lea a intrat în istorie ca nimicitor al celor ce i se împotriveau. Distrugerea Ierusalimului și deportarea evreilor în Babilon sunt doar simple exemple despre felul cum se răfuia cuceritorul cu cei care îi stăteau în cale.

Exilul babilonean s-a încheiat abia în anul 538 î.Hr, după ce Babilonul a căzut la rândul lui, în fața regelui persan Cirus cel Mare, care le-a permis evreilor să se întoarcă în provincia Yehud și să-și reconstruiască Templul. 

Anul 387 î.Hr.: Celții împreună cu galii, conduși de Brennus, i-au înfrânt pe romani în bătălia de la Allia. Legenda spune că cei învinși au fugit în debandadă, lăsând neapărată cetatea Romei, în toiul nopții, când cei dinăuntrul cetății dormeau. Tocmai bine pentru celți să-i atace și să-i prindă în somn.

ADVERTISING

Dar gâștele sacre, care erau crescute în fortăreață pentru cultul Junonei, au simțit pericolul și au dat alarma prin strigătele lor găgăite și pătrunzătoare. Speriați de gâște, romanii s-au trezit, au apucat armele și au apărat cetatea exact în ceasul al doisprezecelea, când celții erau gata să forțeze porțile.

Astfel gâștele au salvat cetatea latinității, ajungând, conform legendei, un fel de simbol salvator al Romei. Asta-i legenda și merită s-o credem, întrucât niciun istoric de niciun fel n-o infirmă. Dar nici n-o confirmă vreunul.

Anul 64 d. Hr.: Roma a fost cuprinsă de un incendiu de proporții. Împăratul Nero s-a folosit de acest eveniment pentru a începe o campanie de persecuție asupra creștinilor.

S-a răspândit chiar zvonul că însuși împăratul ar fi poruncit incendierea cetății, poate pentru plăcerea de a se delecta privind cum arde orașul, sau poate – mai plauzibil – să-i învinuiască pe creștini de piromanie,  creând un pretext pentru a declanșa o nouă prigoană.

Anul 1290: Regele Eduard I al Angliei emite un decret de expulzare a evreilor din regat, trimițând în afara granițelor britanice 16.000 de persoane.

Anul 1389: Franța și Anglia sunt de acord cu Armistițiul de la Leulinghem, inaugurând o pace de 13 ani, cel mai lung armistițiu convenit între două puteri, în timpul Războiului de 100 de ani.

Anul 1610: A murit Caravaggio, renumit pictor renascentist italian. Deși bine ancorat în pictura Renașterii,  Caravaggio este considerat un precursor al stilului baroc și unul din cei mai de seamă inovatori din istoria picturii.

ADVERTISING

Scriind despre Caravaggio, istoricul de artă francez André Chastel afirmă printre altele: "Arta lui Caravaggio a constituit saltul cel mai important de la o epocă la alta, în întreaga istorie a picturii italiene".

Anul 1711: Are loc marea confruntare de la Stănilești, pe Prut,  dintre forțele ruso–române, conduse de țarul Petru I al Rusiei și de Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, pe de o parte, și cele otomane pe de altă parte. Victoria turcilor l-a determinat pe țar să facă urgent cale-întoarsă la Petrogradul său, iar pe Cantemir să–și părăsească tronul și să se refugieze în Rusia, unde a devenit consilier de prim rang al țarului.

Anul 1853: Se naște Hendrik Lorentz, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel în anul 1902. A descoperit, împreună cu Ludvig Valentin Lorenz, relațiile dintre refracția luminii și densitatea corpurilor și a pus bazele electrodinamicii mediilor în mișcare, relevând așa-numitele transformări ale lui Lorentz, care au avut un rol esențial în formularea teoriei relativității.

Anul 1862: Premieră alpinistă: o echipă de francezi escaladează vârful Dent Blanche (Dintele Alb), unul dintre cele mai înalte piscuri ale Alpilor.

Anul 1868: S-a născut primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea (numele de mirean Elie Cristea). A păstorit ortodoxia română până la decesul său, survenit la 6 martie 1939 (la Cannes, în Franța).

Anul 1883: Ia ființă Serviciul Meteorologic al României sub conducerea lui Ștefan Hepites. Astăzi, serviciile meteorologice sunt asigurate prin Administrația Națională de Meteorologie (Meteo Romania), membră fondatoare a Organizației Meteorologice Mondiale (World Meteorological Organization - WMO), iar din decembrie 2003, membră și a Centrului European de Prognoză (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) .

ADVERTISING

Anul 1898: Marie și Pierre Curie au anunțat descoperirea unui nou element și au propus ca acesta să se numească poloniu, după numele țării natale a Mariei Curie, Polonia.

Propunerea a fost acceptată, iar astăzi poloniul constituie elementul chimic cu numărul atomic 84 în tabelul periodic al elementelor, cunoscut ca tabelul Mendelejev. Are simbolul chimic Po și este un element radioactiv, emițând radiații alfa.

Anul 1918: A doua zi după asasinarea la Ekaterinurg a familiei imperiale ruse de către bolșevici, un alt grup de „revoluționari” a împușcat alte rude ale țarului Nicolae al II-lea: Marea Ducesă Elisabeta FiodorovnaMarele Duce Serghei MihailoviciPrințul Ioan ConstantinoviciPrințul Constantin ConstantinoviciPrințul Igor Constantinovici și Prințul Vladimir Palei.

Carnagiul a avut loc într-o mină pentru extragerea minereurilor feroase, abandonată între timp, și constituie fapta unor membri ai CEKA – un fel de organizație teroristă de stat din acea vreme.

Anul 1918: Se naște Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel, personalitate emblematică a mișcării de combatere a apartheid-ului în lume. A murit în 2013, la vârsta de 95 ani.

Anul 1925: Adolf Hitler a publicat manifestul său personal, intitulat Mein Kampf.

Anul 1935: S-a născut la Timișoara Ioan Holender, personalitate de vază în lumea muzicală europeană, fost director al Operei din Viena între anii 1992 și 2010, cel mai longeviv manager al prestigioasei instituții.

În toamna 1956, student fiind la politehnica timișoreană, tânărul Holender a fost exmatriculat din facultate, pentru că participase la un protest politic. A fost nevoit atunci să se angajeze ca muncitor necalificat la întreprinderea de transport locală.

A reușit totuși, după un an, să părăsească țara împreună cu tatăl său și să se stabilească la Viena, unde locuia deja mama sa, ceea ce le-a înlesnit amândurora obținerea pașaportului cu justificarea „pentru reîntregirea familiei”.

În Austria, s-a înscris la Conservator, după a cărui absolvire a demarat o carieră care i-a adus celebritatea. Astăzi, este deținătorul a 16 distincții decorații sau premii, din care aș menționa:

  • 5 diplome de doctor honoris causa, decernate de diferite universități
  • Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor, Franța
  • Crucea austriacă de onoare pentru știință și artă clasa I
  • Medalia de aur de onoare a Republicii Austria
  • Medalia Clemens Krauss de la Asociația de concerte a Corului Operei de Stat din Viena
  • Medalia de aur  Franz Schalk de la Filarmonica din Viena
  • Medalia mare de aur pentru serviciile aduse Republicii Austria
  • Marea Medalie de Aur de Onoare (Commenda) a Republicii Italiene
  • Membru de onoare al Academiei Române
  • Medalia de onoare în aur a orașului Viena
  • Cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Cluj

În anii 2007 și 2009 a fost președinte și director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu” de la București.

Anul 1938: Moare regina Maria a României, soția regelui Ferdinand I, o personalitate strălucitoare pe firmamentul istoriei noastre.  Provenită dintr-o ilustră familie regească britanică, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii, principesa Maria a venit în România nu numai ca să-i fie soție principelui moștenitor Ferdinand, nu numai ca să asigure filiațiunea necesară păstrării tonului, ci cu dorința sinceră de a-și servi din toate puterile noua ei patrie.

Soarta însă a fost nedreaptă cu ea. O bruscă îmbolnăvire în anul 1937 părea să confirme diagnosticul de de cancer dat de medici, dar și un zvon care circula în acele zile în public, cum că boala a declanșat-o un glonț tras de fiul mai mic, Nicolae, în abdomenul mamei sale.

Se zvonea despre o altercație între regele Carol al II-lea și fratele său, principele Nicolae, despre faptul că acesta din urmă s-ar fi enervat și ar fi scos pistolul, amenințându-l pe rege.

Speriată, regina Maria a sărit, interpunându-se între cei doi frați. Zvonul spunea că glonțul plecase însă pe țeavă și a pătruns-o în pântece pe regină.  Evident, autoritățile n-au comunicat oficial nimic altceva decât faptul că regina are probleme de sănătate și că se va opera de urgență în Germania.

Regina Maria a fost operată în Germania, dar medicii n-au putut face nimic și au trimis-o urgent înapoi la Sinaia. După puțin timp, s-a așternut oficial peste țară doliul: regina Maria a murit. A fost înmormântată în necropola de la Curtea de Argeș, lângă cel care a adus-o în România și i-a fost soț: regele Ferdinand.

Anul 1942: Al Doilea Război Mondial: Statele Unite declară război Ungariei, Bulgariei și României, prefigurând astfel bombardamentele distrugătoare ce vor avea loc în 1944.

Anul 1944: Al Doilea Război Mondial: Hideki Tōjō demisionează din funcția de prim-ministru al Japoniei din cauza numeroaselor eșecuri în efortul de război.

Anul 1955: S-a înființat Adunarea Parlamentară a NATO.

Anul 1965: A fost lansată stația automată rusească "Sonda 3" care a fotografiat partea nevăzută a Lunii. S-a preconizat atunci în presa sovietică faptul că, în scurt timp, sovieticii vor trimite spre Lună un laborator mobil, cu echipaj uman. Nimeni n-a explicat ulterior dacă intenția a fost abandonată sau dacă eventuala încercare, executată în mare secret, nu a reușit.

Anul 1966: Se lansează misiunea Gemeni 10, cu astronomii John Watts Young și Michael Collins la bord, într-o misiune de 70 de ore care include andocarea pe orbită cu vehiculul țintă Agena.

Anul 1969: Au început lucrările de construcții la barajul Brazi-Valea Neagră, în cadrul sistemului hidrotehnic Runcu-Baia Mare.

Anul 1980: India devine cea de-a șasea țară din lume, care lansează în spațiu un satelit pe cont propriu. La 18 iuie 1980, ora 18:01 India a lansat propriul satelit numit Rohini RS1, destinat măsurătorilor din spațiu ale unor parametri tereștri. Inițiatorii programului au comunicat că acesta s-a desfășurat cu succes.

Anul 1993: Moare, la vârsta de 93 ani,  Jean Negulesco (născut Ioan Negulescu), regizor american de origine română, membru de onoare al Academiei Române.

Anul 1998: Conflictul din Kosovo. Cel puțin 110 albanezi din Kosovo au fost uciși în luptele de lângă granița cu Albania.

Anul 2007: Un Airbus A320, al companiei TAM, s-a lovit de o clădire a aeroportului Congonhas din Sao Paulo, incident în urma căruia au murit peste 200 de oameni, atât călători, cât și localnici de la sol.

Anul 2012: Cel puțin șapte oameni au fost uciși și alți 32 au fost răniți, în urma unui atentat terorist cu bombă plasată într-un autobuz cu turiști israelieni, aflat la Aeroportul Burgas din Bulgaria.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇