Anul 1015: Moare Vladimir I, cneaz al Novgorodului (970-980) și mare cneaz al Kievului (980-1015). În anul 988, cu prilejul căsătoriei sale cu Ana de Bizanț, fiica împăratului bizantin Romanos al II-lea, a adoptat pentru sine și pentru Rusia Kieveană creștinismul răsăritean al Imperiului Bizantin. De la această dată, zicem că începe implementare creștinismului în spațiul slavon.
Anul 1099: După lupte sângeroase, cruciații conduși de Godefroy de Bouillon cuceresc Ierusalimul. Astfel Godefroy de Bouillon devine primul suveran al Regatului Ierusalim, deși nu a folosit niciodată pentru sine titlul de „rege”.
În literatura populară, Godefroy este eroul a numeroase cântece populare franceze. Torquato Tasso l-a folosit ca erou principal al poemului său epic Gerusalemme Liberata (Ierusalimul Eliberat), iar Dante îl amintește în Divina Comedie, împreună cu mulți alți "luptători ai credinței". El apare și într-o operă a lui Handel, întitulată „Rinaldo”, tot ca erou al primei cruciade.
Anul 1240: Are loc Bătălia de pe Neva, în care armatele rusești (Republica Novgorodului) înscriu o victorie decisivă a rușilor asupra armatelor suedeze.
Războiul l-au declanșat suedezii, probabil cu scopul de a cuceri gurile Nevei și orașul Ladoga, aflat de peste o sută de ani sub controlul Novgorodului. Dar au plătit scump, iar victoria rusă i-a descurajat pe suedezi pentru o lungă perioadă de timp să mai atace zona dinspre gurile Nevei.
Anul 1410: Are loc bătălia de la Grunwald, una dintre cele mai importante bătălii medievale din Europa Centrală. S-au confruntat cavalerii teutoni cu o oaste complexă de inamici, alcătuită din poloni, lituanieni, ruși, cehi, moldoveni și tătari.
Această armată eterogenă nu numai ca structură etnică, dar și ca organizare reușește să se impună pe câmpul de luptă, învingându-i categoric la Grunwald pe cavalerii teutoni.
După această umilință, cavalerii teutoni nu și-au mai revenit niciodată ca forță militară în Europa. Înșiși cronicarii vremii erau înspăimântați de proporțiile carnagiului pe care chiar ei îl descriau.
Astfel, cronicarul prusac relatează că forțele regelui polonez erau așa de numeroase, încât „nu există număr suficient de mare în limba omenească pentru a le exprima". O altă cronică, anonimă, scrisă în orașul Lübeck pretinde că polonii numărau vreo 1.700.000 de luptători, lituanienii 2.700.000, iar tătarii reprezentau încă 500.000. La asta, se mai adăugau rușii, cehii și niște moldoveni ai lui Alexandru cel Bun.
Dacă facem adunarea, rezultatul pare neverosimil. Mai realiști par niște istorici ai zilelor noastre care consideră că numărul de militari implicați în bătălie ar putea fi între 13.000 – 18.000 de polonezi, 6.000 – 11.000 de lituanieni și ruteni, ceva tătari, cehi, ruși și moldoveni, iar de cealaltă parte vreo 16.000 – 20.000 de teutoni. Și așa, destul pentru acele vremuri!
Anul 1497: A început construcția bisericii domnești de la Piatra Neamț, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei. Lucrările au fost finalizate la 11 noiembrie 1498, când biserica a fost târnosită în prezența domnitorului.
Anul 1606: Se naște unul din cei mai de seamă pictori ai barocului european, olandezul Rembrandt van Rijn.
Perioadei în care a trăit el i s-a spus "epoca de aur a artei olandeze", întrucât în acele zile cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei în lume atingeau apogeul. Rembrandt este autorul a nu mai puțin de 600 de picturi, expuse în mai toate marile muzee mari ale lumii, peste 300 de gravuri originale și peste 2.000 de desene.
În ciuda faptului că, spre sfârșitul vieții, a fost chinuit de multe griji și de sărăcie, Rembrandt nu a fost geniul solitar și neînțeles al epocii sale. Dimpotrivă, în atelierul său au lucrat numeroși ucenici, tineri care au preluat elementele barocului lui Rembrandt, perfecționând arta penelului în genurile și stilurile ce vor forma, în viitor, noua gândire în arta penelului.
Anul 1799: Este descoperită celebra piatră din Rosetta, în localitatea egipteană cu acest nume, descoperire făcută de către căpitanul francez Pierre-François Bouchard, în timpul campaniei lui Napoleon Bonaparte în Egipt.
Cu ajutorul aceste „pietre” care avea inscripționat pe ea un document bilingv, egiptologul Champollion a reuşit sa descifreze scrierea hieroglifă, prin care generațiile ulterioare s-au putut documenta relativ amănunțit cu privire la cultura Egiptului Antic.
Anul 1857: A decedat Carl Czerny, muzician, pedagog și pianist austriac. Mai toți cei din generația noastră – mai veche sau mai nouă – care am exersat în copilărie pianul am „învățat” după metoda Czerny, minunatele caiete-partituri, concepute anume de un strălucit pedagog, pentru cei care își doreau să pornească primii pași în cunoaşterea celui mai complex instrument, dintre toate celelalte instrumente muzicale.
Un scurt exercițiu de virtuozitate conceput de Czerny poate fi ascultat aici:
Anul 1858: Au fost tipărite în Moldova primele mărci poștale. Acestea erau vestitele "Cap de bour" a căror primă emisiune cuprindea patru timbre. Astăzi, un timbru din această serie este cotat la prețuri impresionante, asta în eventualitatea când posesorul l-ar oferi spre vânzare.
Anul 1888: A apărut primul număr al ziarului Adevărul, cu titlul ortografiat după gramatica vremii Adeverul.
Anul 1888: Stratovulcanul Muntele Bandai a erupt omorând aproximativ 500 de oameni, în prefectura Fukushima, Japonia.
Anul 1902: Se naște Costin D. Nenițescu, chimist, academician român, cel după ale cărui cursuri au mai studiat generații de studenți, chiar după trecerea lui în neființă.
Anul 1904: Moare dramaturgul și prozatorul rus Anton Cehov, unul din titanii literaturii ruse. Un mare literat care, ca pregătire și ca profesie de bază, era... medic.
Anul 1936: A apărut, la București, săptămânalul "Cuget clar", cu subtitlul „Nouă Sămănător”, revistă de direcție literară, artistică și culturală, sub conducerea lui Nicolae Iorga.
Anul 1946: Moare doctorul Dumitru Bagdasar, eminent medic român.
Anul 1948: Se naște Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova.
Anul 1955: 18 laureați ai Premiului Nobel semnează o declarație împotriva armelor nucleare. Mai târziu, declarația a fost semnată de alți 34 de laureați Nobel. Dar, ce folos?
Anul 1958: A apărut, la București, sub conducerea lui Mihai Beniuc, revista "Luceafărul", organ de presă al Uniunii Scriitorilor din România.
Anul 1962: Reprezentativa feminină de handbal a României a cucerit titlul suprem la cea de-a doua ediție a Campionatului Mondial, desfășurat în România, între 8 și 15 iulie.
Anul 1964: S-a înființat, la București, studioul cinematografic "Animafilm".
Anul 1965: Sonda spațială americană Mariner 4 a zburat la cea mai mare apropiere a sa față de Marte, respectiv la 9.846 km și a oferit primele imagini de aproape ale unei planete extraterestre. Distanța față de Pământ a fost de 216 milioane de kilometri, iar viteza de 7 km/s față de Marte.
Anul 1973: La Roma, a fost răpit tânărul de 17 ani John Paul Getty III. Autorii au cerut o răscumpărare de 17 milioane de lire sterline. Bunicul său, miliardarul Jean Paul Getty, a refuzat plata și a primit un plic conținând o șuviță de păr și o ureche umană. În cele din urmă, bunicul a negociat recompensa la suma de 2 milioane de lire sterline, iar Getty III a fost găsit viu în sudul Italiei, pe 15 decembrie 1973.
Anul 1973: Se naște Theodor Paleologu, eseist, diplomat și om politic român, din generația tânără. Este fiul scriitorului Alexandru Paleologu. În 2019, a fost desemnat de către Partidul Mișcarea Populară drept candidat pentru alegerile prezidențiale, obținând 5,72 % din voturile exprimate în primul tur.
Anul 1975: A avut loc primul zbor cosmic, cu primul echipaj Soiuz-Apollo din istoria cosmonauticii. Îmi permit o întrebare naivă: oare de ce tehnicienii ruși sau americani se înțeleg atât de bine, iar politicienii deloc?
Anul 1992: Au fost stabilite relații diplomatice între România și Kazahstan.
Anul 1992: Moare Ion Luican, cântăreț de muzică populară românească, absolvent al institutului teologic, dar și al Conservatorului in București, clasa de operă. Dar, după câteva spectacole date pe scena operei, s-a hotărât să nu depășească șlagărul popular, pe care l-a îndrăgit.
Chiar și asăzi, numele artistului Ion Luican pare indisolubil legat de „șlagărul” arhi-îndrăgit, „M-a făcut mama oltean”. Și chiar era oltean!
Anul 1997: Slobodan Milošević este ales președinte al RF Iugoslavia. Este învestit oficial în funcție la 25 iulie 1997.
Anul 1997: La Miami, Florida, creatorul de modă Gianni Versace este împușcat în fața casei sale de criminalul în serie Andrew Cunanan.
Criminalul, un serial-killer, a folosit aceeași armă pentru a se sinucide la puțin timp după comiterea crimei. În septembrie 1997, s-a anunțat că noul comitet de conducere a companiei Versace va fi alcătuit din Santo Versace, fratele lui Gianni, și Jorge Saud.
Între timp, Donatella Versace, soția lui Giani, a devenit noul designer șef al companiei. În testamentul său, Gianni Versace a lăsat 50% al imperiului său din lumea modei nepoatei sale Allegra Versace, fiica Donatellei. Astfel, în 2004, când împlinea 18 ani, Allegra moștenea peste o jumătate de miliard de dolari. Ea are astăzi ultimul cuvânt în linia de modă Versace.
Anul 2016: Are loc o tentativă de lovitură de stat în Turcia organizată de un grup de militari din cadrul forțelor armate. Lovitura de stat a eșuat, dar încercarea a costat 265 de vieți, în cadrul tulburărilor.
MEMENTO:
Sărbători naționale
- România: Ziua mărcii poștale românești