„Metronom”, de Alexandru Belc, a câștigat premiul Un Certain Regard la Cannes

„Metronom”, de Alexandru Belc, a câștigat premiul Un Certain Regard la Cannes

Filmul „Metronom” al lui Alexandru Belc a fost premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes.

Metronom – Best Director, Un Certain Regard, Cannes 2022

Metronom a fost distins acum câteva minute cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secțiunii Un Certain Regard, Cannes 2022.Felicitări Alexandru Belc!Premiul a fost anunțat de Valeria Golino, președinta juriului, și acceptat de Tudor Vladimir Panduru, directorul de imagine al filmului.

Publicată de Metronom pe Vineri, 27 mai 2022

Regizorul şi scenaristul român Alexandru Belc spune povestea Anei, în capitala ţării, Bucureşti, în epoca lui Ceauşescu (1972). Venind să prezinte o scrisoare la sediul Radio Europa Liberă, al cărui program muzical este difuzat clandestin, adolescenta se confruntă cu violenţa poliţiei secrete (Securitatea). 

Din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Mihai Călin şi Andreea Bibiri.

"Les Pires", realizat de Lise Akoka şi Romane Gueret, a fost recompensat cu marele premiu.

Povestea din "Les Pires" este despre o filmare care va avea loc în oraşul în Boulogne-Sur-Mer, din nordul Franţei. În timpul castingului, patru adolescenţi - Lily, Ryan, Maylis şi Jessy - sunt aleşi să joace în film. În cartier, toată lumea este uimită: de ce să-i aleagă doar pe cei răi?". 

Premiul juriului i-a revenit filmului "Joyland" de Saim Sadiq iar "Mediterranean Fever" de Maha Haj - premiul pentru scenariu. Premiul "Coup de Coeur" a fost atribuit filmului "Rodeo", de Lola Quivoron. 

Lui Vicky Krieps i-a revenit premiul pentru cea mai bună interpretare în "Corsage", precum şi Adam Bessa în "Harka". 

Actriţa şi regizoarea italiană Valeria Golino a prezidat juriul Un Certain Regard, una dintre selecţiile oficiale ale Festivalului de Film de la Cannes, care i-a reunit pe actorul venezuelean Edgar Ramírez, cântăreţul francez Benjamin Biolay, actriţa poloneză Joanna Kulig („Cold War”) şi regizoarea americană Debra Granik („Leave no trace”). 

Selecţia 2022 Un Certain Regard a cuprins douăzeci de filme. Opt au fost premiere din care nouă semnate de regizoare.