Mănăstiri din România - adevărate vetre de credință, cultură și spiritualitate

Mănăstiri din România - adevărate vetre de credință, cultură și spiritualitate

În ultima perioadă se caută tot mai mult pelerinajele la mănăstiri, în mod organizat cu autocarul sau cu familia. Oamenii sunt dornici să vadă aceste frumoase edificii, să simtă credința străbunilor și să le transmită înaintașilor nădejdea Învierii.

Fie că se organizează circuite ample, fie că turul cuprinde trei mănăstiri, poți avea certitudinea că fiecare lăcaș sfânt este încărcat de credință și spiritualitate. Ce te fascinează în primul rând este ordinea desăvârșită din curtea mănăstirii și liniștea care pare să planeze asupra obștii monahale.

Dacă vrei să afli detalii despre mănăstiri din România care te încarcă pozitiv de fiecare dată, vei descoperi în continuare informații mai puțin cunoscute care îți pot schimba viața.

1. Mănăstiri din România - informații utile despre aceste edificii

Fie că ești în vacanță, fie că îți alegi în mod special niște zile libere pentru a călători cu scop religios este important să pornești la drum cu multă nădejde și să-ți dorești cu adevărat să-ți schimbi viața în bine. În România, această frumoasă țară care cuprinde toate formele de relief, strămoșii noștri au construit de sute de ani adevărate edificii care au rezistat peste timp.

Chiar dacă s-au perindat și alte nații pe aici sau au fost transformate în spitale sau adăposturi pentru diverse situații de criză, există foarte multe mănăstiri care și-au păstrat cu sfințenie forma sau patrimoniul cultural. Deși nu toate restaurările acestor clădiri devenite între timp monumente istorice au respectat cu strictețe realitatea, te poți bucura de odoare bisericești mai vechi sau mai noi în fiecare dintre ele.

ADVERTISING

Poporul român, după 2000 de ani, rămâne preponderent ortodox, deși se încearcă din răsputeri dezbinarea religiilor. Datorită unor monahi adevărați sau duhovnici vizionari, precum Iustin Pârvu, Ilie Cleopa, Arsenie Boca, Arsenie Papacioc și mulți asemenea, s-a dezvoltat din ce în ce mai mult turismul ecumenic în România. Au început să vină chiar și străini în țara noastră datorită ecoului internațional pe care l-au avut scrierile sau vorbele de duh lăsate drept moștenire de Sfinții Părinți ai neamului românesc. Deși prigoana din perioada comunismului a lăsat urme adânci pe plan social, cultural și nu numai, au existat pârghii pentru menținerea vie a credinței, nădejdii și dragostei - cele trei mari virtuți creștine.

În continuare vei descoperi o serie de mănăstiri care sunt foarte căutate de către pelerinii credincioși și nu numai, din mulțimea de lăcașuri sfinte care există în România. Dacă vrei să obții informații corecte și complete din fiecare domeniu găsești pe spotmedia.ro tot ce te interesează.

Din perspectivă religioasă, atacurile de panică se produc atunci când slăbește credința și este nevoie de ajutor specializat. Există o limită foarte fină între bucurie și tristețe, între exaltare și depresie. De aceea, atunci când cauți un tratament pentru anxietate, este bine să descoperi cauza în vederea tratării sau prevenirii acestei probleme psihice sau sufletești și să conștientizezi că ai o problemă. Deoarece specialiștii afirmă că problemele sufletești pot genera îmbolnăviri, este important să descoperi la timp aceste neplăceri. Ce poți face din punct de vedere religios sau spiritual este să pornești la drum, să cauți un duhovnic bun și să-i mărturisești toate problemele tale.

ADVERTISING

Mănăstiri frumoase din România care pot fi vizitate permanent:

  • Mănăstirea Tismana din județul Gorj este cel mai vechi ansamblu monahal din Țara Românească. Așezată pe un vârf de stâncă, înconjurată de peisaje de o frumusețe rară, această mănăstire este una din cele mai căutate din România. Este construită de pe vremea Cuviosului Nicodim și adăpostește o mulțime de odoare de o valoare inestimabilă. În ultima perioadă credincioșii o vizitează și datorită mormântului Cuviosului Gherontie cel nebun pentru Hristos care se află în curtea mănăstirii.
  • Mănăstirea Curtea de Argeș este una din cele mai vizitate din Muntenia, construită de pe vremea Domnitorului Neagoe Basarab și asupra ei planează o interesantă legendă. Se spune că unul din meșterii care au contribuit la ridicarea edificiului și-a sacrificat propria soție pentru ca zidurile acesteia să reziste, deoarece ce se lucra ziua, noaptea se dărâma. Astfel, meșterul Manole i-a zidit trupul Anei în zidul Mănăstirii, conform legendei.
  • Mănăstirea Turnu din Vâlcea adăpostește Peștera Sf. Daniil și Misail și este foarte căutată, fiind situată pe malul râului Olt.
  • Mănăstirea Ostrov este cea mai veche mănăstire de maici din România și adăpostește o grădină splendidă pe care o întreține harnicele măicuțe. 
  • Mănăstirea Cozia este un complex monahal de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, aflat pe malul râului Olt, de o frumusețe rară.
  • Mănăstirea Bârsana este cea mai cunoscută din Maramureș, aflată pe valea Izei. Are unul din cele mai înalte turnuri clopotniță dintre mănăstirile din România și chiar din Europa.
  • Mănăstirea Putna, numită Ierusalimul neamului românesc de către Mihai Eminescu, adăpostește mormântul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
  • Mănăstirea Voroneț este ctitorită de Ștefan cel Mare și are o pictură unică în lume datorită culorii speciale numită „albastru de Voroneț”.

Această frumoasă mănăstire este numită și „Capela sixtină a Estului” și pictura sa este restaurată cu mare grijă pentru păstrarea autenticității și originalității.

ADVERTISING

Fresca exterioară atrage anual foarte mulți turiști români și străini care apreciază valorile culturale și arhitectonice autentice.

  • Mănăstirea Neamț este cel mai vechi și mai mare așezământ monahal din Moldova și este ctitorită de Ștefan cel Mare
  • Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași a fost construită pe vremea domnitorului Moldovei, Vasile Lupu. Marele istoric Nicolae Iorga afirma că "încă de a doua zi după urcarea pe tron și-a luat numele de Vasile și a pătruns în visul bizantin" prin combinarea materialelor tradiționale cu decorații fastuoase deosebit de frumoase și atrăgătoare.
  • Mănăstirea Sihăstria din Neamț se află pe valea pârâului Secu. Aici a viețuit și Părintele Cleopa care spunea, printre numeroasele vorbe de duh: „Manca-v-ar Raiul!” și era căutat de o mulțime de pelerini dornici de mărturisire sau o binecuvântare.
  • Mănăstirea Agapia din Moldova găzduiește  o impresionantă colecție de artă medievală și nu numai, este locul unde s-au filmat scene memorabile din filme istorice și este căutată de foarte mulți turiști care tranzitează zona.
  • Mănăstirea Văratec este situată la poalele unui munte din apropiere de Piatra Neamț și adăpostește foarte multe maici.
  • Mănăstirea Petru Vodă este o veche vatră monahală din Neamț unde a viețuit Părintele Iustin Pârvu după ieșirea din temnițele comuniste.
  • Mănăstirea Dragomirna din județul Suceava este unică în România datorită proporțiilor sale deosebite; aceasta este cea mai înaltă și cea mai strâmtă, exprimând zbuciumul moldovenilor din vremurile de demult.
  • Mănăstirea Durău din județul Neamț se află în estul Munților Ceahlău, într-un cadru natural de poveste.
  • Mănăstirea Moldovița din județul Suceava este una din vetrele de spiritualitate cu o puternică încărcătură istorico-religioasă.
  • Mănăstirea Sucevița este rezultatul ctitoriei mai multor familii de boieri din Suceava, construită încă din secolul al XV-lea.
  • Mănăstirea Prislop din Silvașu de Sus, Hunedoara este una din vetrele monahale ctitorite de Părintele Nicodim. Aici a viețuit Sfântul Ioan de la Prislop și Părintele Arsenie Boca al cărui mormânt se află în curtea mănăstirii.
  • Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de Sus din județul Brașov se află la poalele Muntelui Moldoveanu, într-un cadru natural de poveste și este ctitorită de pe vremea Brâncovenilor. 
  • Biserica Fortificată din Viscri- județul Brașov este construită în stil medieval, fiind situată într-un cadru natural spectaculos.
  • Biserica Fortificată din Prejmer- județul Brașov este construită încă din secolul al XIII-lea și rezistă și astăzi.
  • Mănăstirea Cisterciană din Cârța, județul Brașov este veche de peste 800 de ani și își păstrează zidurile și interiorul destul de bine. 

Toate aceste mănăstiri sunt amplasate în locuri bine alese, într-un cadru natural superb, uneori greu de străbătut, cu peisaje de vis în împrejurimi. Nu întâmplător s-au ales locurile amplasării acestor edificii care constituie arc peste timp al credinței românilor.

2. Mănăstiri frumoase România - vetre de spiritualitate care atrag foarte mulți credincioși din țară și străinătate

Fiecare domnitor și-a pus amprenta pe locul unde a condus și a ajutat la ctitorirea unor mănăstiri cu o valoare inestimabilă. Astfel, se spune că Ștefan cel Mare ctitorea câte o mănăstire în Moldova după fiecare victorie, în urma unor bătălii pentru menținerea întregirii neamului românesc. În Țara Românească există foarte multe ctitorii ale Voievodului Neagoe Basarab, în timp ce în Ardeal și-au lăsat amprenta și Ștefan cel Mare, și Mihai Viteazul, alături de boierii care țineau cont de influențele vestice și românii care construiau biserici din lemn.

Top mănăstiri din România pe care trebuie să le vizitezi cel puțin o dată

În continuare vei descoperi cele mai vizitate mănăstiri din țară, însă lista poate fi exhaustivă datorită mulțimii edificiilor și resurselor turiștilor români și străini.

Ordinea este aleatorie, pentru a nu se crea dispute, sminteli sau nelămuriri.

  • Mănăstirea Neamț
  • Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
  • Catedrala Mitropolitană din Iași
  • Mănăstirea Sihăstria
  • Mănăstirea Petru Vodă
  • Mănăstirea Paltin
  • Mănăstirea Hadâmbu
  • Mănăstirea Agapia
  • Mănăstirea Văratec
  • Mănăstirea Voroneț
  • Schitul Sf.Daniil Sihastrul
  • Schitul Sf. Teodora de la Sihla
  • Mănăstirea Dumbrava din Alba
  • Mănăstirea Nicula din Cluj
  • Mănăstirea izvorul Mureșului din Harghita
  • Mănăstirea Ostrov din Vâlcea
  • Mănăstirea Turnu din Vâlcea
  • Mănăstirea Frăsinei din Vâlcea
  • Mănăstirea Hurezi din Vâlcea
  • Mănăstirea Polovragi din Vâlcea
  • Mănăstirea Cernica din București
  • Mănăstirea Pasărea din București
  • Mănăstirea Căldărușani din București
  • Mănăstirea Radu Vodă din București
  • Mănăstirea Ghighiu din Prahova
  • Mănăstirea Negru Vodă din Argeș
  • Ansamblul celor 3 mănăstiri rupestre din Argeș care formează pe hartă un triunghi echilateral, cu înaltă încărcătură energetică: Cetățuia, Nămăiești și Corbii de Piatră
  • Mănăstirea Curtea de Argeș
  • Mănăstirea Pătrunsa din Vâlcea
  • Mănăstirea Iezer  din Vâlcea
  • Mănăstirea Pahomie din Vâlcea
  • Mănăstirea Șinca Veche din Brașov
  • Mănăstirea Șinca Nouă din Brașov
  • Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus- Brașov
  • Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara
  • Mănăstirea Sfânta Ana din Orșova
  • Mănăstirea Mraconia
  • Schitul Adamclisi
  • Mănăstirea Dervent din Constanța
  • Mănăstirea Lipnița
  • Mănăstirea Strunga
  • Mănăstirea Peștera Sf. Ap. Andrei
  • Mănăstirea Sf. Maria Techirghiol
  • Schitul Serafim de Sarov
  • Mănăstirea Călui din Olt
  • Mănăstirea Strehăreți din Olt
  • Mănăstirea Crasna din Prahova
  • Mănăstirea Dealu din Târgoviște.

3. Mănăstiri din România pe județe - cum să realizezi un circuit ideal pentru pelerinaje

Dintre numeroasele mănăstiri românești se remarcă unele foarte vechi, cu o puternică încărcătură spirituală și unele noi care sunt construite prin strădania unor oameni de bine români și străini. Fie că au trecut prin încercări, fie că au vrut să aducă slavă Lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale, fiecare ctitor a fost și rămâne un adevărat Semănător care împrăștie sămânța bună, dovada vie a credinței poporului român din toate timpurile.

În continuare vei descoperi o serie de mănăstiri din câteva județe ale țării, semn că pe aici au trecut oameni credincioși și cu dragoste de Dumnezeu. Astfel, pentru a călca pe urmele ctitorilor, monahilor, credincioșilor poți organiza pelerinaje sau merge în călătorii cu scop religios care să cuprindă mănăstiri dintr-un județ sau din mai multe județe.

Spre exemplu, în Județul Alba găsești următoarele mănăstiri:

  • Mănăstirea Afteia
  • Mănăstirea Albac Rogoz
  • Schitul Bistra
  • Schitul Calene
  • Mănăstirea Cheile Cibului
  • Mănăstirea Dumbrava
  • Mănăstirea Farau
  • Schitul Hapria
  • Schitul Lazesti
  • Schitul Livezile
  • Mănăstirea Magina
  • Mănăstirea Oașa
  • Mănăstirea Patrangeni Negroiu
  • Mănăstirea Râmeț
  • Mănăstirea Sfânta Treime Albac
  • Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul
  • Mănăstirea Soborul Sfinților
  • Mănăstirea Strungari
  • Mănăstirea Tăuni
  • Mănăstirea Aiud
  • Catedrala Arhiepiscopală Alba Iulia
  • Schitul Bulbuc
  • Mănăstirea Cergăul Mic
  • Schitul Cut
  • Mănăstirea Lupșa
  • Mănăstirea Măgura 
  • Schitul Obârșii
  • Mănăstirea Poiana Sohodol
  • Schitul Posaga
  • Mănăstirea Sfântul ioan Botezătorul
  • Schitul Sfântul Lazăr
  • Mănăstirea Sub Piatră
  • Mănăstirea Tet.

Acesta a fost numai un exemplu de edificii dintr-un singur județ, însă fiecare județ din România adăpostește numeroase mănăstiri, care mai de care mai deosebite, adevărate vetre de credință și spiritualitate.

Se poate afirma cu tărie că Nordul Moldovei adăpostește cele mai multe mănăstiri din țară, urmat de Oltenia cu foarte multe astfel de edificii, în special județul Vâlcea. În Dobrogea, unde Sfântul Apostol Andrei a adus creștinismul în România, găsești o mulțime de mănăstiri și schituri deosebite. De asemenea, în fiecare județ poți vizita aceste vetre de cultură și credință care au rezistat sute de ani, multe dintre ele fiind monumente istorice.

Prin urmare, dacă vrei să te recreezi și să simți un fior cât de mic în locuri cu o încărcătură spirituală deosebită, alege să vizitezi cel puțin o mănăstire pentru început și, cu siguranță vei dori să vezi din ce în ce mai multe.

Sursă foto: Freepik.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇