Mănăstirea Prislop: Un obiectiv important, vizitat de iubitorii de călătorii cu scop religios și nu numai

Mănăstirea Prislop: Un obiectiv important, vizitat de iubitorii de călătorii cu scop religios și nu numai
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Unul din cele mai căutate obiective turistice din ultimele trei decenii și chiar înainte de 1989 este cel care se află în „Țara Hațegului” din județul Hunedoara. Dacă te întrebi încă de ce este atât de vizitată Mănăstirea Prislop răspunsul este unanim acceptat și pelerinii pot confirma cât de bine se simt de fiecare dată când ajung aici. Fie că se ghidează după cuvintele de duh ale Părintelui Arsenie Boca  („…de dincolo o să vă ajut mai mult”) al cărui mormânt se află în curtea mănăstirii, fie că tot locul este încărcat de spiritualitate cert este că oamenii își găsesc liniștea aici. Dacă vrei să afli detalii despre Mănăstirea Prislop și împrejurimi, vei descoperi în continuare care sunt regulile de vizitare, cum se ajunge în acest loc și ce alte obiective minunate mai poți vizita.

1. Mănăstirea Prislop - loc important de pelerinaj pentru iubitorii de spiritualitate

Fie vară, fie iarnă poți vedea pelerini în curtea Mănăstirii Prislop, fără să fie vreo piedică în calea lor atât timp cât iubesc aceste călătorii cu scop religios. Datorită mormântului Părintelui Arsenie Boca, Izvorului cu apă tămăduitoare și Peșterii Sfântului Ioan de la Prislop aceste locuri sfințite se vizitează permanent, mai ales în preajma datei de 28 noiembrie (se comemorează ziua trecerii la cele veșnice a Părintelui Arsenie chiar și cu 10.000 de oameni) în fiecare an de după 1989 și de hramurile istorice.  

ADVERTISING

Locuri de vizitat lângă Mănăstirea Prislop sunt foarte multe și, în funcție de itinerariul stabilit, te poți bucura și de spiritualitate, și de frumusețea locurilor în fiecare anotimp.

În continuare vei descoperi detalii esențiale despre Mănăstirea Prislop care te vor determina cu siguranță să o vizitezi cel puțin o dată pe an, dacă nu de trei ori.  

Timp de șapte sute de ani Mănăstirea Prislop a reușit să mențină vie credința oamenilor datorită Sfântului Nicodim de la Tismana- ctitorul acesteia din secolul al XIV-lea. Venit din Țara Românească unde ridicase Mănăstirile Tismana și Vodița, acest sfânt ajunge în Transilvania unde ridică Mănăstirea Prislop în același stil. triconic, fiind singura de acest fel din zonă.

Primele documente descoperite aici, în Silvașu de Sus au fost din anul 1360, conform cercetătorilor. După aproximativ un secol și jumătate a fost necesară reconstruirea din temelii a mănăstirii și aceasta a realizat-o Domnița Zamfira care și-a petrecut restul vieții aici. Dacă din anul 1629 s-au cules date despre Mănăstirea de la Prislop timp de un secol au lipsit mărturiile, însă înscrisurile de pe ziduri atestă faptul că aici a fost o viață duhovnicească.

Cu toate urcușurile și coborâșurile care susțin sau suprimă viața duhovnicească din cadrul mănăstirii aceasta se reface chiar și după prigonirile de pe vremea generalului Bukov și Mariei Tereza. După restaurarea mănăstirii s-a așezat ușor, ușor viața monahală la Hațeg. Aducerea Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni în 1913 de la Blaj și schimbările arhitectonice ale Mănăstirii Prislop au contribuit la constituirea vieții monahale de aici. Părintele Arsenie Boca a fost adus de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus la 25 noiembrie 1948 și maicile în 1950 de către Nicolae Bălan- Mitropolitul Ardealului. Ateismul instalat prin decretul 410 din 1959 a desființat viața monahală de la Mănăstirea Prislop, însă în anul 1976 s-a renăscut viața monahală prin maicile de aici. Mai mult decât atât, în anul 1991 se înființează Seminarul Teologic Monahal Sfânta Ecaterina unde sunt deprinse numeroase aptitudini, printre care meșteșugul de a picta icoane pe sticlă. Chilia Sfântului Ioan de la Prislop este săpată în stâncă încă din secolul al XVI-lea și aici se închină o mulțime de pelerini.Tradiția din Silvașu de Sus și călugării au vorbit de Sfântul Ioan Sihastrul, precum călugărul Efrem care a lăsat drept mărturie versurile „Plângerii Mănăstirii Silvașului”:

ADVERTISING

 "Și atunci, un tânăr oarecare din sat
      Numele lui Ioan, Sfântului Nicodim a urmat;
      Din lume și rudenii cu totul au ieșit
      De aici la mine au venit.

        Într-o stanca chilie si-au facut
      În care slujind, lui Dumnezeu a plăcut
      Și pe el după sfarsit Dumnezeu l-a proslăvit;
      Pestera și acum se găsește
      Și Chilia Sfântului se numește.

   Iară după oarecare întâmplare,
      Cu a lui Dumnezeu înainte apărare,
      Rudele sfântului cele din sat
      Moaștele cu totul le-au ridicat
      Și în Țara Românească le-au adus
      La oarecare mănăstire le-au pus.

        Însă la neamul lui pururea se pomenește
      Fiindcă și o părticică din moaștele lui se găsește."

Se consideră că Părintele Arsenie Boca este al treilea ctitor al Mănăstirii Prislop datorită frumuseții și strălucirii pe care le-a oferit acestor locuri vizitate acum de o mulțime de turiști români și străini. Deși a fost urmărit de securitate și nevoit să renunțe la viața monahală, Părintele Arsenie a venit cu o lumină nemaiîntâlnită aici și a adunat în jurul său o mulțime de discipoli. Studiile de teologie, precum și cursurile de medicină și arte frumoase au generat în cel care se numea Zian Boca, ulterior Arsenie o putere de a atrage oamenii pe calea credinței în mod minunat și de a-i conștientiza despre problemele vieții, sensul iubirii aproapelui, diferența dintre a ști și a cunoaște.

ADVERTISING

2. Reguli de vizitare la Mănăstirea Prislop - esențiale pentru pelerinii dornici de reculegere

Fie că vrei să mergi în excursie, fie că participi în mod organizat într-o călătorie cu scop religios este important să cunoști regulile de vizitare și să știi regulile nescrise de bun simț când intri în curtea mănăstirii.

Unde se află Mănăstirea Prislop? Iată câteva indicații geografice!

Dacă ajungi în județul Hunedoara, la circa 30 de Kilometri spre sudul orașului reședință de județ, Hunedoara și circa 10 Kilometri spre sudul orașului Hațeg ajungi la Silvașu de Sus și, după 3 Kilometri de drum asfaltat găsești Mănăstirea Prislop. Drumul către mănăstire este deosebit de frumos și ușor practicabil. Datorită peisajelor superbe Depresiunea Hațegului, Văile și Țara Pădurenilor de la poalele Masivului muntos Retezat te introduc parcă în altă lume: una de poveste cu mărturii de sute de ani. Istoria Mănăstirii Prislop este destul de tumultoasă, însă ce este cert este că oamenii caută liniștea și pacea în aceste meleaguri binecuvântate. 

La altitudinea de 580 de metri, între păduri de fag, stejar, mesteacăn, pin, molid, carpen, diferiți arbuști se conturează subtil Mănăstirea Prislop pe valea piscului Slăvuț unde se află de altfel și pasul Prislop de pe Valea Cernei către Țara Hațegului.

Cu ce se poate ajunge la Mănăstirea Prislop? Iată 3 variante utile!

  1. Autobuze din Hunedoara până la Silvașu de Sus, după care mai ai de parcurs 3 Km;
  2. Autoturisme care pot urca până la poarta mănăstirii;
  3. Autocare sau alte mijloace de transport în comun care pot urca până în parcarea din fața mănăstirii.

Când ajungi la poarta mănăstirii este recomandat să porți deja o ținută sobră, femeile să aibă fustă și capul acoperit, comportamentul să fie decent pentru a nu le tulbura liniștea celor care deja se roagă aici.

Odată ajunși în curtea mănăstirii este imposibil să nu-ți încarci plămânii cu aerul puternic ozonat și sufletul cu buna dispoziție datorită rândurilor de oameni de toate vârstele care străbat zona cu nădejdea că vor fi ajutați și se vor întoarce cu „bateriile încărcate”, eliberați de problemele cotidiene. 

3. Cum se ajunge la Mănăstirea Prislop - informații utile

Înarmați cu răbdare, voință și atracția față de spiritualitate putem spune că nimic nu este imposibil când vrei ceva cu adevărat. Biserica mănăstirii este declarată monument istoric deoarece datează din a doua jumătate a secolului al XVI–lea și mărturie stau înscrisurile plus descoperirile arheologice, în baza cercetării specialiștilor.

S-a descoperit că în Mănăstirea Prislop au viețuit preoți de mir greco catolici în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Astfel, până în anul 1948 mănăstirea a fost greco catolică. Din anul 1948, când a fost adus de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus noul stareț, în persoana Părintelui Arsenie Boca, Mănăstirea Prislop a fost preluată de Biserica Ortodoxă Română. În 1950 au fost aduse maicile și, după perioada de ateism din vremea comuniștilor, s-a reorganizat viața monahală de aici prin înființarea Seminarului Ortodox pentru călugărițe „Sfânta Ecaterina”. În timpul comunismului părintele Arsenie a fost obligat să renunțe la viața monahală și la slujirea în Biserică, însă a fost trimis la București să fie ținut sub observația securității. La Biserica Drăgănescu a reușit să picteze într-un mod inedit și vizionar pereții interiori. În acest timp oamenii îl căutau pentru a le spune cuvinte de suflet. conform mărturiilor oamenilor se spune că știa dinainte ce probleme îi frământă sau le dădea răspunsuri la întrebări neadresate încă. Dacă era multă lume prin preajmă și simțea că vrea cineva neapărat să îi vorbească, persoana spunea cu voce tare problema și părintele Arsenie îi transmitea ce are de urmat spre rezolvarea problemei. Ultimii ani din viață și i-a petrecut la Mănăstirea Sinaia, unde a și plecat la cele veșnice, însă a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. Locul acesta de pelerinaj este unul dintre cele mai căutate din România datorită mărturiilor oamenilor și cuvintelor de folos lăsate de părinte.

Mănăstirea Prislop obiective turistice din împrejurimi

  • Mormântul Părintelui Arsenie Boca 
  • Peștera Sfântului Ioan de la Prislop
  • Izvorul Tămăduirii din curtea mănăstirii
  • Biserica mănăstirii unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului
  • Castelul Corvinilor sau Huniazilor
  • Mănăstirea Ghelari construită de mineri
  • Schitul Straja care are  poveste minunată
  • Mănăstirea Tismana din Gorj, ctitorie a Sfântului Nicodim care a ridicat și Mănăstirea Prislop.

Dacă mergi pe Valea Oltului vei descoperi o mulțime de alte obiective turistice, care mai de care mai interesante, inclusiv peisajul care îți taie respirația. Dacă alegi varianta de a ajunge pe Defileul Jiului este cu atât mai deosebită și încărcată de peisaje mirobolante zona.

Odată ajunși la Mănăstirea Prislop cu reguli de bun simț care se respectă în vederea păstrării tradiției poți spune că ai realizat un pas către spiritualitate. În timp ce stai la rând pentru a ajunge la mormântul părintelui sau la peșteră este bine să te rogi și să te deconectezi de la toate grijile lumești. Vei găsi la Mănăstirea Prislop informații necesare dacă soliciți acest lucru în vederea identificării celor mai valoroase puncte de atracție. 

Despre Mănăstirea Prislop din Hunedoara s-au scris foarte multe, însă oamenii caută permanent acest lăcaș sfânt pentru a simți ceea ce se aude sau se vorbește. 

La magazinele cu obiecte de cult vei găsi despre Mănăstirea Prislop scurt istoric pentru a afla detaliile esențiale care te interesează. Mai mult, când cunoști despre Mănăstirea Prislop detalii și le împărtășești și oamenilor aceștia vor deveni curioși sau vor dori să viziteze zona.

Cu toate acestea, în ultimii ani s-a observat o scădere a numărului de vizitatori față de anii 2000, însă curtea mănăstirii este destul de încăpătoare pentru toți oamenii care doresc să vadă și să simtă atmosfera. Viețuitoarele de aici, măicuțele îngrijesc permanent întreaga suprafață și spațiile verzi, însă au grijă în mod deosebit de Mormântul Părintelui Arsenie Boca. În Biserica mănăstirii se țin slujbe religioase la care pot participa pelerinii aflați în zonă și nu numai. 

În concluzie, cum crezi că te-ai simți dacă ai efectua sau organiza o călătorie cu scop religios la Mănăstirea Prislop? Răspunsul depinde de dorința ta de a îmbina utilul cu plăcutul, credința cu spiritualitatea, geografia cu istoria și nevoia de frumos.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇