Luna comediilor romantice la cinema. La ce film să o scoți în oraș de Valentine's Day?

Irina Murgeanu Grigore este regizoare și scenaristă cu experiență de peste 10 ani în televiziune, publicitate și cinematografie. Câștigătoare a premiului pentru regie, scenariu, premiul publicului și marele premiu în cadrul Festivalului de Film Filmapalooza unde a participat cu scurt metrajul său de debut, Stapled. A reprezentat România în 2017 în cadrul Festivalului de Film din Seattle, fiind prezentă cu scurt metrajul său și la Festivalul de Film de la Cannes. A scris si regizat filmul ”Hai Hui în Timp”, primul film românesc fantasy pentru copii produs în România dupa ’89, care se bucură de cele mai multe efecte spciale realizate la un film romanesc, precum si de o distributie de exceptie. Crede in dezvoltarea filmului românesc pentru copii și în frumos și în rolul de educarea a publicului tânăr prin intermediul cinematografiei și al filmelor cu mesaj. Este absolventă a Facultăților de Comunicare ți Actorie a unui Master în Jurnalism și câstigătoarea unei burse de studiu în comunicare audiovizuală oferită de statul român în Belgia. Este fondatoarea buticului de creație video EPIC IDEAS. Poate fi găsită și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100087453380597

Suntem în acea lună din an când afară e frig, trotuarele ar trebui să fie albe iar vitrinele se înroșesc la propriu. La fel că obrajii domnișoarelor care se grăbesc spre prima întâlnire. Februarie este oficial luna iubirii.

Pe 14 februarie o lume întreagă celebrează iubirea de Sf. Valentin. Pentru cei care se opun americănismelor există Dragobetele, la doar 10 zile mai târziu, pe 24 februarie. Unii consideră ambele sărbători ocazii tocmai bune de scos partenera în oraș, în timp ce alții declară sus și tare că nu trebuie să existe o luna a iubirii, preferând să-și arate sentimentele indiferent de anotimp.

Oricât de ignorant ai fi, n-ai cum să nu observi că dragostea plutește în aer peste tot. Stațiile de autobuz sunt populate de tineri de liceu cu câte un trandafir în mâna, inimioarele și ursuleții de toate formele și mărimile iau cu asalt vitrinele, iar cofetăriile și florăriile se întrec în propuneri dulci și parfumate.

Cinematografele nu se lasă nici ele mai prejos venind cu oferte siropoase, pentru că unde altundeva să mergi la un date de Valentine’s Day dacă nu la film? Un film romantic, o porție de popcorn și un suc par a fi preludiul perfect pentru tineri. Iar pentru cei comozi care se cunosc deja de ani buni și nu s-ar mai aventura până la cinema prin frig există un meniu încărcat cu filme de văzut acasă în doi sub pătură. Pentru toți îndrăgostiții există însă un mare semn de întrebare. La ce film să mergem în luna îndrăgostiților? Mai ales că pentru unii, aflați la prima întâlnire, provocarea de a o impresiona pe EA cu filmul ales devine și mai mare.

ADVERTISING

Anul acesta la cinema, pe 14 Februarie avem două comedii romantice românești. Ramon în regia lui Jessus Del Cerro și The Perfect Escape în regia Cristinei Jacob. Pe primul am avut ocazia să-l văd chiar la premiera de gala și vi-l recomand cu căldură. Al doilea urmează să fie lansat în cinematografe chiar pe 14 februarie ca un fel de dedicație pentru cuplurile iubitoare de povești la cinema.

Filmul Ramon este cum spune chiar regizorul filmului, ceea ce spaniolii numesc “una comedia blanca”, adică o comedie fără substrat licențios sau vulgarități și agresivități, un “feel good Movie”  curat și plin de candoare, care poate fi urmărit de orice categorie de vârstă. Personal, mă bucur că în vitrina cu filme românești care este din ce în ce mai aglomerată în ultima vreme, și-a făcut loc (și chiar este foarte vizibil ) un astfel de film. Nu cred că ai cum să dai greș dacă alegi să mergi la cinema la filmul Ramon, alături de perechea ta.

Filmul este o comedie romantică, cu un ritm dinamic, la care n-ai cum să te plictisești. Glumele sunt bune, personajele simpatice, Pavel Bartoș este super comic, locațiile frumoase. Sub bagheta lui Jesus De Cerro Bucureștiul prinde o altă culoare, pare mai vesel și mai frumos că oricând și s-ar putea ca acum, în luna iubirii, mergând la Ramon să te reîndrăgostești de București. Recomandat pentru un first date sau pentru o ieșire în oraș alături de perechea ta, indiferent de vârstă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă iubești filmele puțin mai condimentate, s-ar putea să vrei să mergi la The Perfect Escape. Filmul Cristinei Jacob, cunoscută publicului datorită filmelor „Oh, Ramona”, „Selfie 69” sau „Poveste de dragoste”, promite o seară interesantă la o comedie cu surprize, încurcături, scene fără perdea, ciuperci interzise, un gram de lascivitate sau chiar mai mult și cu semne de întrebare legate de relațiile de cuplu. Povestea încearcă să răspundă la întrebarea: “Cum faci, desfaci sau refaci un cuplu, când amândoi au personalități puternice?”

The Perfect Escape este despre peripețiile iubirii la diverse vârste, în diverse culturi și urmărește povestea mai multor cupluri care rămân blocați în vârf de munte, iarna, în același hotel. Ce ai face tu în locul lor? S-ar putea să fie interesant să încerci să te regăsești în una din tipologiile alese și explorate de Cristina Jacob în filmul ei. Atenție, deși regizoarea este româncă, filmul este așa cum ne-a obișnuit deja cu “Oh, Ramona”, în limba engleză, iar distribuția este mixtă, reunind nume locale și internaționale. Recomandat pentru cuplurile care au răspunsuri de găsit împreună, dar și pentru cuplurile cool, amatoare de picanterii și de experimente de cuplu.

The Perfect Escape (2023) - OFFICIAL TRAILER

Dacă nu vrei să alegi un film românesc, deși ar fi păcat, ai și câteva opțiuni de comedii americane.

ADVERTISING

Comedia What’s Love Got to Do with It? (Îl vei găsi în cinematografe cu titlul “Și dragostea unde e?”) cu Lily James și Emma Thompson printre vedetele de pe afiș și cu un tânăr pakistanez chipeș, Shazad Latif, ca protagonist masculin. Filmul este genul de comedie romantică cu care nu ai cum să dai greș. Povestea de dragoste dintre cei doi eroi, aparent total nepotriviți, provenind din culturi diferite, te poartă prin tot felul de locații wow (de la Londra la Lahore, în Pakistan) și până la urmă face ceea ce suntem obișnuiți să vedem în toate filmele de gen: învinge orice obstacol.

Este genul de comedie romantică făcută că la carte, cu toate ingredientele: un scenariu foarte bun, actori super bine aleși, o coloana sonoră creată că să verși o lacrimă și să-ți bată inima în același ritm cu protagoniștii, locații de vis și un final care te va binedispune. De reținut că filmul, care a avut premiera la Festivalul de Film Internațional din Toronto în toamna anului trecut, a câștigat premiul pentru “Cea mai bună Comedie” la Rome Film Fest în 2022. Recomandat pentru prima întâlnire și pentru cei care cred că dragostea lor poate învinge orice obstacol.

WHAT'S LOVE GOT TO DO WITH IT? - Official Trailer - Starring Lily James, Emma Thompson, Shazad Latif

Pentru romanticii nostalgici sau pentru cei care nu au apucat să-l vădă, CinemaCity readuce pe marile ecrane în luna îndrăgostiților filmul Titanic, la cea de-a 25 a aniversare, remasterizat în 4K. Pentru cei dintre noi care l-au văzut la prima întâlnire acum 25 de ani, este un reminder că timpul chiar trece foarte repede dar și o dovadă că filmele bune rămân neclintite de trecerea timpului, că nu au vârstă și că merită văzute și revăzute, de fiecare dată cu alți ochi dar cu aceeași emoție. Recomandat pentru nostalgici.

Titanic 25th Anniversary | Official Trailer

Tot la cinema, la capitolul comedii romantice, Vertical Entertainment ne propune filmul Magic
 Mike’s Last Dance (“Magic Mike: ultimul dans”). O poveste fierbinte cu un Channing Tatum care va încinge imaginația doamnelor, iubitoare de mușchi, pătrățele și dansuri fierbinți și cu o Salma Hayek Pinault care la 56 de ani arată impecabil în rolul unei milionare excentrice. Filmul este nerecomandat sub 15 ani și este presărat cu tot felul de scene HOT. Nu l-aș recomanda pentru o primă întâlnire, deși nu poți ști niciodată cum poți cuceri pe cineva în ziua de azi. Recomandat cuplurilor dezghețate iubitoare de filme comerciale, experiențe lascive, fitness și dans.

Magic Mike’s Last Dance | Official Trailer

Pentru publicul iubitor de filme europene, de autor sau premiate la Cannes, cinematograful Elvire Popescu (Institut Francez Bucureșți) vine cu două propuneri interesante chiar pe 14 Februarie.

Cold War, o co-producție Polonia, Franța, Marea Britanie, ce poartă semnătura lui Pawel Pawlikowski, premiat la Cannes în 2018, cu titlul de Cel Mai Bun Regizor. Filmul alb negru, propune o poveste de dragoste imposibilă, într-o perioada imposibilă, plasată între Polonia, Berlin, Iugoslavia și Paris, de o parte și de alta a Cortinei de Fier. Filmul a primit în 2019 nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun film străin și este inspirat din povestea părinților regizorului. Cold War este ca o baladă a doi îndrăgostiți care nu pot stă departe unul de celălalt, dar nu pot sta nici împreună, o poveste de dragoste dulce amăruie, pe acorduri de jazz, prezentată elegant și melancolic, un film de referință pe care ar fi păcat să-l ratezi dacă nu l-ai văzut până acum. Recomandat cuplurilor iubitoare de artă, istorie și filme de autor.

A două propunere de Ziua Îndrăgostiților la Elvire Popescu este celebrul film al lui Gaspar Noe, Love. Interzis sub 18 ani, controversat, explicit, cu o tonă de scene de sex fără perdea, cu povești de dragoste duse până la nebunie și cu experimente vizuale pentru privitori curajoși. Love nu este un film pentru oricine, dar dacă vei putea trece de prejudecăți și vei ajunge la miez, vei descoperi o poveste minunată și tristă care te va mișca profund. Pentru mine este genul de film pe care nu-l poți uita niciodată, care te intrigă până la a te lasă perplex, care te răscolește și te lasă mut, ca în final să se plaseze fără să vrei în topul personal al plăcerilor vinovate. De văzut pentru cupluri curajoase, fără inhibiții, care iubesc filmele de artă.

În următorul articol vă voi vorbi despre top 10 filme de dragoste evergreen pe care le poți urmări acasă alături de jumătatea ta. Acele Golden Movies, care au trecut testul timpului și pe care merită să le redescoperi sau să le descoperi indiferent de vârstă și de lună a anului…Așa că stai fără griji, chiar dacă vei citi aceste rânduri după ce toată nebunia cu luna iubirii va fi trecut, aceste filme ne aduc aminte că iubirea trebuie celebrată indiferent de lună a anului sau de vârstă, așa că tot ce trebuie să faci este să le urmărești alături de cineva care măcar din când în când îți face inima să tresară de bucurie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇