Istoria din spatele Black Friday

Istoria din spatele Black Friday

Una dintre cele mai populare și așteptate zile ale anului este o zi de vineri, și nici măcar nu este o dată fixă. Se numește Vinerea Neagră / Black Friday, dar nu are nimic de a face (cel puțin în prezent) cu vreo conotație negativă a culorii negre. Este vorba de ziua de reduceri de la finalul lui noiembrie, atât de așteptată în America și, în ultimii ani, și în restul lumii. Dacă vrei să afli mai multe despre istoria și povestea din spatele fenomenului Black Friday, articolul de față dezvoltă exact acest subiect savuros.

ADVERTISING

Povestea uneia dintre cele mai așteptate zile ale anului

Povestea acestei zile ține de sărbătoarea americană de Ziua Recunoștinței, care este sărbătorită în a patra joi din noiembrie. Black Friday este exact în vinerea de după această zi, și marchează începutul oficial al sezonului de cumpărături de Crăciun. Parte din popularitatea acestei zile de reduceri pornește și din faptul că e ocazia perfectă pentru a lua cadouri de Crăciun.

Istoria Black Friday are rădăcini în secolul al XIX-lea, când termenul a fost folosit pentru prima dată pentru a descrie o criză financiară. Mai târziu, termenul a fost asociat cu ziua de vineri de după Ziua Recunoștinței, atunci când magazinele au început să ofere reduceri substanțiale pentru a atrage cumpărătorii în sezonul de cumpărături de Crăciun. Primul utilizator documentat al termenului "Black Friday" în acest context a fost Philadelphia Police Department în anii 1960. Ei au folosit termenul pentru a descrie haosul și agitația care a avut loc în oraș în ziua de vineri de după Ziua Recunoștinței, când mii de turiști și cumpărători s-au adunat în oraș pentru a profita de reducerile și vânzările speciale.

ADVERTISING

De-a lungul anilor, Black Friday a devenit o tradiție națională în America și a evoluat într-un eveniment de cumpărături în masă, cu multe magazine care își deschid ușile în zori și oferă reduceri semnificative pentru a atrage clienții. În prezent, Black Friday nu se limitează doar la Statele Unite, ci a devenit o tradiție globală, cu magazine din întreaga lume care organizează evenimente similare în aceeași perioadă a anului. De asemenea, multe dintre magazine și companii sunt acum deschise și online. Unele din ele extind perioada reducerilor pentru ca site-ul să funcționeze cu un flux normal și pentru ca toată lumea să poată beneficia de reduceri – spre exemplu, sorgeti.ro a setat perioada de Black Friday 2023 între dățile de 3 noiembrie și 17 noiembrie și va oferi reduceri la tot felul de baterii - de la cele auto, la cele staționare etc.

ADVERTISING

Un alt lucru interesant din povestea Black Friday este faptul că popularitatea sa a dat naștere unor evenimente asemănătoare – de pildă, există și o zi similară de cumpărături, numită "Cyber Monday" (Lunea Cibernetică), care are loc în prima zi de luni după Ziua Recunoștinței și se concentrează pe reduceri și oferte exclusiv online. Această zi a devenit tot mai populară odată cu creșterea comerțului electronic și a cumpărăturilor online.

Sumarizând, Black Friday / Vinerea Neagră își trage numele din faptul că a fost la început un eveniment neplăcut pentru autorități, având în vedere aglomerația de necontrolat creată de cumpărători. Apoi a devenit un fenomen național în America, iar apoi unul internațional. În prezent, nu doar magazinele fizice oferă reduceri atractive, ci și cele online. În final, popularitatea acestei zile a dus la fenomene similare, precum Cyber Monday.