Plaja din staţiunea Mamaia a fost “cotropită” zilele acestea de buburuze aflate în căutare de hrană, dar şi în căutarea perechii. Insectele viu colorate au invadat şi parcurile şi grădinile din Constanța și Năvodari, însă specialiştii spun că acestea nu sunt deloc dăunătoare, ba dimpotrivă.
“Atunci când se încălzește și dacă se încălzește și brusc, ies multe. Ele trebuia să iasă de vreo lună, dar a tot fost frig și asta le-a oprit din stadiul de adult epibiont, un adult care stă și doarme, adică doarme de frig. Cum a dat căldura, toată lumea s-a trezit, sunt multe, invazia este mare, au ieșit brusc și au ajuns peste tot”, explică directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă, pentru Radio Constanţa.
Potrivit acestuia, buburuzele caută mai întâi să mănânce, dar şi să se reproducă.
Buburuzele se hrănesc cu afide, adică păduchi de plante, ceea ce este benefic pentru grădini, mai spune specialistul.
La rândul său, biologul Răzvan Popescu-Mirceni a precizat pentru Digi24 că buburuzele, care fac parte din specia autohtonă Coccinella septempunctata, aduc foarte multe beneficii culturilor şi grădinilor şi sunt total infensive pentru oameni.
„E un fenomen natural, nu transmit nici boli, nici nu ciupesc, nu au niciun fel de efecte adverse asupra sănătății oamenilor", spune biologul.