Operatorii economici sau administratorii plajelor de la Marea Neagră trebuie să respecte și să aplice o serie de măsuri de protecție a turiștilor, pentru buna funcționare a plajelor în sezonul estival, în contextul pandemiei de Covid.
Măsurile sunt prevăzute într-un ordin comun emis de Ministerul Sănătăţii (MS), Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Ce trebuie să facă operatorii economici sau administratorii plajelor de la Marea Neagră
- să amplaseze la loc vizibil regulamentele de acces şi de comportament pe plajă
- să asigure măsuri pentru respectarea unei distanţe de doi metri (stânga/dreapta, faţă/spate) între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite
- să asigure accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menţinerea distanţei fizice, descurajarea aglomerării şi limitarea adunărilor mari
- să restricționeze accesul la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depăşite şi distanţa fizică nu poate fi menţinută
- să asigure accesul prin puncte de intrare clar semnalizate
- să stabilească culoare unidirecţionale, separate, de intrare şi de ieşire
- să colaboreze cu forţele de ordine pentru redirecţionarea sau devierea vehiculelor/persoanelor, dacă este atinsă capacitatea maximă stabilită
- să limiteze numărul de angajaţi care interacţionează cu turiştii
- accesul în zonele adiacente interioare (de exemplu zone de schimbare, vestiare, toalete) trebuie să respecte regulile de distanţare fizică
- trebuie să se menţină o distanţă de cel puţin doi metri între persoane (inclusiv angajaţi) în orice moment, excepţie fiind membrii aceleiaşi familii sau dacă siguranţa activităţii de bază necesită o distanţă mai scurtă (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele)
- amenajarea zonelor de lucru (de exemplu scaune pentru salvamari, turnuri) trebuie făcută astfel încât cei care prestează servicii pe plajă să stea distanţaţi la cel puţin 1,5 metri;
- trebuie instalate bariere fizice la punctele de plată, cu amplasarea lor între spaţiul rezervat personalului care îşi desfăşoară activitatea în unitate şi turişti
- servirea clienţilor să se facă de personalul care îşi desfăşoară activitatea pe plaja concesionată, fără deplasarea clienţilor în punctele de servire şi evitarea, pe cât posibil, de a servi produse neambalate
- să semnalizeze distanţele corespunzătoare cu delimitarea vizibilă a sensului pentru zonele de intrare şi ieşire, pentru a controla prezenţa/densitatea utilizatorilor
- echipamentul de plajă (de exemplu, scaune, şezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membri de familie
- înainte şi după fiecare utilizare echipamentele de plajă (de exemplu scaune, şezlonguri, umbrele) vor fi curăţate şi dezinfectate cu produse biocide avizate
- toaletele de pe plajă trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei: apă, săpun, dezinfectant cu cel puţin 60% alcool, prosoape de hârtie şi coşuri de gunoi fără atingere
- nu sunt permise activităţi sportive sau de agrement decât în spaţii special amenajate cu acest scop, cu limitarea numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii
- se asigură că normele de distanţare fizică sunt aplicate în mod eficient şi că se evită pe cât posibil interacţiunea fizică cu şi între clienţi
- se asigură că personalul care îşi desfăşoară activitatea în unitate, după caz, va purta mască
- asigură dispozitive şi produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor turiştilor şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare
ADVERTISING
Ce trebuie să facă administratorii înainte de începerea activității
- să verifice starea de întreţinere a tuturor spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor
- să revizuiască planurile și procedurile de igienizare, dezinfecţie şi de autocontrol pentru creşterea frecvenţei acestor operaţiuni
- să asigure dispozitive şi produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor personalului lucrător, a spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor şi ustensilelor utilizate
- să igienizeze și dezinfecteze cu substanţe biocide avizate toate spaţiile, facilităţile, echipamentele, grupurile sanitare utilizate de personalul care îşi desfăşoară activitatea în unitate din cadrul operatorilor economici sau al administratorilor, după caz, şi a celor utilizate de turişti
- să instruiască sub semnătură personalul care îşi desfăşoară activitatea în unitate cu privire la regulile generale de igienă ce trebuie respectate la nivelul unităţilor, inclusiv asupra măsurilor suplimentare în ceea ce priveşte prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2
- la intrarea în unitate se va face un triaj observaţional al angajaţilor (accesul personalului cu semne vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis)
- se va asigura supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor prin încheierea de către medicul de medicina muncii a fişelor de aptitudini pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în unitate etc
- la finalizarea măsurilor luate înainte de demararea activităţii, operatorii economici sau administratorii sunt obligaţi să păstreze la nivelul unităţii documente prin care să se demonstreze că au fost implementate măsurile prevăzute în ordin. Aceste documente vor fi puse la dispoziţia organelor de control ori de câte ori se solicită.
ADVERTISING
În situaţia în care într-o localitate evoluează focare extinse de COVID-19, se suspendă activităţile de operare a plajelor turistice.