Cum alegi cele mai frumoase culori pentru dormitor: Sfaturi practice de care să ții cont pentru o amenajare reușită

Cum alegi cele mai frumoase culori pentru dormitor: Sfaturi practice de care să ții cont pentru o amenajare reușită

Dormitorul este sufletul casei, cuibul în care revenim în fiecare zi după ce am înfruntat provocările vieţii cotidiene şi unde ne regăsim liniştea interioară pentru ziua următoare. Tocmai de aceea amenajarea lui este, de obicei, un proces lung şi complicat, bine documentat şi planificat.

Dacă îţi doreşti să faci din dormitorul tău o oază de confort şi siguranţă, începe cu aspecte mici, dar de mare impact, cum sunt culorile. Pentru un plus de inspiraţie, acest articol îți prezintă idei de culori pentru dormitorul tău, astfel încât să te bucuri de un spaţiu relaxant şi intim aşa cum ai visat.

Cuprins:

1. Nuanţele de culori pentru dormitor: cum ştii care sunt cele mai potrivite?

2. Psihologia culorilor: ce culori se potrivesc în dormitor?

3. Combinaţii de culori pentru un dormitor la modă: de ce să ţii cont când amenajezi un dormitor pentru un tânăr?

Nuanţele de culori pentru dormitor: cum ştii care sunt cele mai potrivite

Foto: Pexels

Probabil că te-ai gândit de multe ori la culoarea predominantă pe care o dorești în dormitor. Chiar dacă există o multitudine de culori, poate fi destul de simplu să alegi una potrivită - trebuie doar să ţii cont de câteva detalii. 

Culorile pereților din dormitor

Dormitorul perfect e un loc care inspiră căldură, liniște și relaxare. Folosește pentru pereții dormitorului culori liniștitoare, în nuanțe inspirate din natură, pentru a obține nu doar o atmosferă relaxantă și primitoare, ci și un aspect modern. De asemenea, poți alege culori neutre sau reci pentru dormitor, pentru același aer liniștitor și modern totodată. 

Culoarea mobilei

Foto: Pexels

Un alt element care influenţează în mod decisiv atmosfera unei încăperi este mobilierul. Dacă îţi doreşti ca dormitorul tău să emane un aer intim, atunci e recomandat să alegi o culoare în armonie cu cea a pereţilor. De asemenea, optează pentru mobilier minimalist, cu linii suple, pentru a nu încărca vizual încăperea, mai ales dacă nu dispui de spaţiu generos. Caută combinaţii de culori pentru dormitor care să-ţi pună în valoare nu doar personalitatea, ci şi bunul gust, pentru o încăpere de poveste, aşa cum ai visat.

ADVERTISING

Tendinţele

Tendințele joacă un rol important în reamenajările interioare. Puțină documentare legată de culorile moderne pentru dormitor te ajută să descoperi nuanţele la modă care se potrivesc cel mai bine casei tale.

Dimensiunea camerei

dormitor-mare
Foto: Pexels

Un aspect cheie pe care trebuie să-l iei în calcul când cauți idei de culori pentru dormitor este dimensiunea camerei. Dacă ai un dormitor cu un spaţiu generos, poţi opta pentru pereţi-accent în nuanţe mai închise, iar dacă dormitorul pe care vrei să-l reîmprospătezi nu este foarte încăpător, poţi crea iluzia unuia mai mare folosind nuanţe de culori pastel. 

Un alt truc cromatic pe care poţi să-l foloseşti pentru a crea iluzia unui spaţiu mai mare este alternarea a două nuanţe ale aceleiaşi culori: poți să zugrăvești doi pereţi alăturaţi în nuanţe apropiate ale aceleiaşi culori, însă unul folosind o vopsea cu un finish satinat, iar celălalt cu o vopsea cu finish mat, pentru un joc de lumini ce va oferi camerei eleganţă şi personalitate.

De asemenea, pentru a lăsa impresia unui spaţiu mai generos decât cel existent în mod real, poţi alege să vopseşti tavanul într-o nuanţă mai deschisă şi mai strălucitoare extrasă din culoarea dominantă din încăpere. 

dormitor-frumos-1
Foto: Pexels

Stilul de viaţă

Când ai de amenajat o încăpere a locuinţei, e indicat să iei în calcul și animalele de companie sau copiii mici. În aceste situații se recomandă culorile mai închise, care rezistă mai bine murdăriei şi petelor, în defavoarea nuanţelor deschise, pastelate, pe care se vede imediat orice pată.

Psihologia culorilor: ce culori se potrivesc în dormitor?

dormitor-culori
Foto: Pexels

Omul a fost dintotdeauna fascinat de culori, de combinațiile acestora și de modul în care îi pot influența viața. Chiar dacă dormitorul ideal trebuie să-ți reflecte personalitatea, există câteva elemente cromatice de care e bine să ții cont atunci când îți amenajezi dormitorul.

ADVERTISING

Cum ştii ce culori sunt recomandate pentru dormitor?

Cu atât de multe culori, nuanţe şi tendinţe, când te afli în căutare de idei de zugrăvit dormitorul, pare că ai de îndeplinit o misiune imposibilă. Cu toate acestea, ca să găseşti culori pentru dormitoare moderne şi elegante, trebuie să ai în vedere câteva lucruri simple:

Tonul cromatic

Dacă se zice că tonul face muzica, acelaşi lucru se poate spune şi când este vorba de culori. Pentru un dormitor relaxant alege nuanţe de verde, albastru, tonuri de pământ şi de gri pentru a obţine un efect calmant. Dacă vrei un dormitor care să aibă un aer de refugiu la care te întorci, optează pentru o combinație de culori în dormitor care să amintească de natură, iar creierul se va relaxa imediat.

Saturaţia culorii

Un alt aspect important când vorbim despre culorile de dormitor este saturaţia culorilor. Chiar dacă nuanţele foarte saturate nu sunt recomandate pentru o întreagă încăpere, deoarece sunt obositoare, pentru un somn bun sunt recomandate nuanţele închise, culorile deschise având un efect opus, de stimulare a creierului.

Nuanţele de alb

dormitor-alb
Foto: Unsplash

Un dormitor alb nu va ieşi niciodată din tendinţe. Simplu, curat, elegant şi minimalist, când e vorba despre culori de interior pentru dormitor, albul este regele greu de detronat. Sunt preferabile nuanţele de alb cu subton rece pentru a da impresia unui spaţiu mai mare, şi nuanţele de alb cu subton cald atunci când ai o cameră lipsită de lumină naturală. Dacă, însă, vrei să pui în valoare mobilierul sau o operă de artă,  optează pentru o vopsea albă curată şi vie.

3. Combinaţii de culori pentru un dormitor la modă: de ce să ţii cont când amenajezi un dormitor pentru un tânăr

Să ai de amenajat dormitorul unui tânăr poate fi un demers complicat. Cu toate acestea, nu este atât de greu să ai o amenajare de succes. Tot ce trebuie este să respecţi câteva puncte-cheie. Iată care sunt ele:

ADVERTISING

Esteticul

camera-copil
Foto: Pexels

Pentru noile generaţii, dormitorul perfect e în primul rând un dormitor frumos, care respectă estetica în tendinţe. Dacă ai un copil adolescent sau unul tânăr căruia vrei să-i reamenajezi dormitorul, primul pas e să afli ce culori se poartă pentru un astfel de dormitor ca să te asiguri că nu alegi ceva depăşit de tendinţe.

Personalitatea

Un aspect-cheie în amenajarea interioară a dormitorului unui tânăr/adolescent îl reprezintă personalitatea acestuia, dat fiind că pentru tineri spaţiul în care locuiesc devine o extensie a personalităţii lor. Pentru a te asigura că rezultatul final o să-i bucure sufletul, poţi să-i ceri idei de culori pentru dormitor, ca să afli ce i-ar plăcea.

Preferinţele

camera-fete
Foto: Pexels

Dacă dormitorul trebuie să fie o oază de relaxare şi echilibru, cel mai simplu mod prin care poţi obţine asta din amenajarea dormitorului adolescentului tău este să faci apel la preferinţele şi pasiunile sale. Caută combinaţii de culori pentru dormitor care să-i amintească de filmul sau serialul preferat, de benzile desenate de suflet sau poate chiar de locul în care a călătorit şi care l-a impresionat cel mai tare.

Aspectul final

Pentru un dormitor reuşit este recomandat să iei în calcul aspectul final pe care îţi doreşti să-l aibă camera. Acest lucru înseamnă o mai mare atenţie la detalii. Alege o culoare pentru dormitor care să domine şi caută decoraţiuni, aşternuturi de pat, perne şi pleduri în nuanțe ale aceleiași culori sau în nuanţe complementare, pentru un plus de sofisticare.

Genul tânărului pentru care decorezi dormitorul

camera-fata
Foto: Pexels

Atunci când vorbim despre reamenajarea unui dormitor, important este şi cine va locui acest spaţiu. Chiar dacă, de exemplu, se recomandă alegerea unei culori mai calde drept culoare de dormitor pentru fete şi alegerea culorilor mai reci pentru dormitorul băieţilor, aceasta n-ar trebui nicidecum să fie o regulă. Optează pentru culori despre care ştii sigur că îi plac, indiferent dacă se asortează sau nu cu nuanţele asociate în mod tradiţional cu genul locatarului.

Tipul locuinţei

dormitor-mansarda
Foto: Pexels

Un detaliu important în amenajarea dormitorului îl reprezintă şi tipul de locuinţă pentru care îl amenajezi. Dacă ai un dormitor de tip open space, atunci când cauţi culori potrivite pentru dormitor ia în calcul şi zona de trecere între dormitor şi cealaltă încăpere. Pentru un plus de eleganţă alege să o marchezi cu o nuanţă contrastantă cu a celei din dormitor sau a camerei în care se face trecerea.

Dacă, dimpotrivă, vorbim despre un dormitor clar delimitat, pentru un efect sofisticat poţi vopsi tâmplăria uşii în aceeaşi nuanţă cu pereţii sau într-o nuanţă apropiată, pentru o delimitare mai clară a zonelor locuinţei. Cu siguranţă vei primi numai aprecieri.

Creativitatea 

camera-adolescent
Foto: Pexels

Când vorbim despre amenajarea dormitorului unei persoane tinere, vorbim în primul rând despre creativitate. Bucură-te de acest proces, de la descoperirea unei culori pentru  pereți potrivite pentru un dormitor tineresc, până la explorarea combinaţiilor de culori. Optează pentru un perete-accent, într-o altă culoare faţă de restul camerei, pentru a oferi încăperii un plus de personalitate şi un aer modern pe care tânărul pentru care pregăteşti camera îl va aprecia negreşit.

Deşi toate opţiunile şi ideile de culori de dormitor pot lăsa impresia că te pun în dificultate, dacă vrei să simplifici lucrurile, ele se pot rezuma la câteva idei clare: nuanţele pastel sunt recomandate camerelor înguste sau lipsite de lumina naturală, deoarece dau impresia de volum, iar pentru dormitor trebuie evitate culorile foarte puternice, care agită şi menţin o stare de alertă, cum ar fi nuanţele de roşu sau portocaliu, mai potrivite pentru bucătărie sau spaţiul de teme/lucru din locuinţă. 

De asemenea, specialiştii recomandă şi să evităm culorile calde în dormitor, deoarece, la fel ca nuanţele puternice, au un efect stimulant, nepotrivit cu relaxarea pe care un dormitor amenajat corect ar trebui să o inducă la final de zi.

Pentru o cameră cu efect relaxant care te îmbie la linişte după o zi grea, culorile perfecte sunt inspirate de natură. Nu vei da niciodată greş nici cu tonuri de verde, albastru, maro sau violet, nici cu nuanțe mai relaxante, cum sunt cele de alb, gri sau, dacă eşti genul mai dramatic, de negru.

Dincolo de reguli, de tendinţe şi specialişti, dormitorul, amenajarea şi culorile de dormitor reprezintă alegeri profund personale care ajută o casă să devină acasă, iar dormitorul să devină acel spaţiu unde abia aştepţi să ajungi. Aşa că, deşi documentarea este o parte esenţială a unei amenajări reuşite, exprimă-ţi creativitatea, ascultă-ţi intuiţia şi cu siguranţă vei obţine acel dormitor intim, relaxant, modern şi frumos la care ai visat întotdeauna. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇