5 idei pentru amenajarea dormitorului

5 idei pentru amenajarea dormitorului

Dormitorul reprezintă unul dintre cele mai importante spații ale casei, în care tu revii cu drag la finalul unei zile obositoare la birou, sau după o călătorie îndelungată. 

De aceea, planul de amenajare al acestuia trebuie să aibă ca obiective principale: obținerea un nivel ridicat de confort, atingerea unui echilibru cromatic, generarea de spațiu (chiar și în cazul unui dormitor de mici dimensiuni),etc. 

Demarezi lucrările pentru amenajarea dormitorului? Iată 5 idei pe care le poți pune cu ușurință în practică, astfel încât lucrurile să iasă așa cum îți dorești.

Amenajarea dormitorului în funcție de dimensiuni 

Planul de amenajare trebuie să înceapă de dimensiunile dormitorului pe care vrei să îl amenajezi. Fără a ține cont de acestea, îți va fi imposibil să obții rezultatele pe care ți le dorești, iar bugetul inițial va fi depășit cu mult. 

ADVERTISING

Chiar și în cazul unui dormitor de mici dimensiuni, o amenajare bazată pe soluții creative poate surprinde la finalul proiectului. Utilizarea inspirată a luminii naturale și a cromaticii, susținută de alegerea unui mobilier cu inserții metalice, determină senzația de volum.  

Totodată, amenajarea pe verticală este recomandată (dulapuri până la tavan, etajere și alte corpuri de mobilier suspendate etc), pentru a genera zone de tranzit cât mai aerisite, în condițiile în care patul din dormitor este o piesă de mobilier nelipsită din această încăpere. 

Gândirea unui design potrivit pentru amplasarea sa

Locuiești la casă? Amenajarea dormitorului îți permite mai multă libertate în alegerile pe care le faci, datorită spațiului mult mai generos avut la dispozitie. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Așadar, poți opta pentru piese de mobilier suplimentare, precum un fotoliu sau o mini bibliotecă, pentru plante și corpuri de iluminat cu lumină caldă, elemente ideale pentru obținerea unui spațiu confortabil. 

În cazul în care dormitorul este amplasat la mansardă, amenajarea spațiului trebuie să țină cont de înclinația tavanului. De asemenea, este esențial să treci pe lista de cumpărături două elemente extrem de importante pentru confortul tău: sistemele ce asigura o ventilație foarte bună a aerului, precum și corpurile de iluminat, în condițiile unei luminozități reduse

Dacă locuiești la apartament, dimensiunile posibil reduse ale acestuia pot readuce în discuție aspectele discutate în capitolul de mai sus. Pentru și mai mult spațiu, obținut prin alegeri de natură stilistică, poți opta pentru lenjeriile de pat cu model 3D

ADVERTISING

Alegerea celor mai potrivite soluții cromatice 

Cromatica pentru acest spațiu trebuie aleasă în funcție de preferințele tale, combinate cu elementele definitorii ale stilul de amenajare pentru care ai optat. Însă ține cont de faptul că aceste culori trebuie să te liniștească și să te pregătească pentru un somn odihnitor. 

Așadar, este important să eviți culorile tari, precum rozul, verdele neon sau magenta. Optează în schimb pentru nuanțe precum: verdele crud, verdele-albăstrui, variațiile de albastru închis, griul-violet, bejul sau cremul. 

Identificarea unui stil de amenajare cu care poți rezona

Iată câteva stiluri de amenajare ideale pentru dormitor: 

  • Stilul de amenajare modern - linii drepte, forme clare, corpuri de iluminat cu design futurist, cromatică aleasă în jurului albului, griului, nuanțelor de albastru sau combinațiilor acestora. 
  • Stilul de amenajare clasic - piese de mobilier din lemn prețios, lustră și veioze cu abajur, mânere și alte inserții metalice cu nuanțe aurii, covor pe întreaga suprafață a pardoselii, lenjerii de pat în nuanțe de crem, bej etc
  • Stilul de amenajare rustic - spațiu în care predomină lemnul și fibrele naturale (cuverturi, covoare, lenjerii de pat), nuanțe calde, corpuri de iluminat cu structură din lemn sau metal, plante ornamentale. 

Achiziționarea decorațiunilor pentru dormitor

Acestea sunt la fel de importante pentru mobilierul pentru dormitor, deoarece reflectă și mai mult personalitatea ta în acest spațiu al locuinței. Iată-le pe cele mai importante: 

Perdelele și draperiile - alese în funcție de cromatică și stilul de amenajare pentru care ai optat, acestea asigură, totodată, nivelul de intimitate specific dormitorului. 

Lenjeriile de pat și cuverturile - completează estetica întregului spațiu. Poți alege dintr-o gamă variată de soluții: lenjerii pentru pat 3D, cuverturi din fibre naturale, produse în culori vii sau cu imprimeuri florale, pentru paturi de o persoană sau King Size etc

Covoarele - oferă un nivel ridicat de confort termic și susțin eforturile tale de a oferi o notă personală dormitorului. Reține că nuanțele neutre asigură un aer rafinat întregii încăperi, indiferent de stilul de amenajare ales. 

Respectarea acestor sfaturi poate aduce mai multă claritate asupra obiectivelor pe care le ai, în privința amenajării dormitorului tău. Așadar, ține cont de ele și Spor la treabă!