Creta, așa cum nu o știi: defileuri dramatice, păduri accidentate, munți impunători (Galerie foto)

Creta, așa cum nu o știi: defileuri dramatice, păduri accidentate, munți impunători (Galerie foto)

Grecia este fără îndoială tărâmul soarelui, dar și al mării și al munților. Și da, le poți avea pe toate într-o singură vacanță, pentru că adesea nu e nevoie să mergi mai mult de câteva ore pentru a ajunge la un peisaj cu totul diferit.

Unul dintre locurile din Grecia care îți poate oferi așa ceva este insula Creta, conform Planet Ware. Departe însă de a fi singurul.

Atrași de peisajele impresionante, excursioniști din întreaga lume călătoresc în Creta. Mii de kilometri de trasee leagă plajele de defileuri dramatice, de păduri accidentate și de munți impunători.

În vreme ce coasta litorală oferă relaxarea totală, grație plajelor fantastice, peisajele din Creta montană au altfel de frumusețe, maiestuoasă și dramatică pe alocuri.

Cea mai mare insulă a Greciei este pe nedrept cunoscută mai mult pentru plajele ei și apele turcoaz. Munții de pe insulă au uneori piscuri acoperite de zăpadă, au cascade secrete și trasee de drumeție pentru toate gusturile.

Timios Stavros, parte a lanțului muntos Ida, este cel mai înalt vârf de pe insulă, măsurând 2.456 de metri.

ADVERTISING

Insula are cinci lanțuri muntoase – de la vest la est, Munții Albi, lanțul Idi, Muntele Kendros, lanțul Dikti și Muntele Thripti.

Pentru amatorii de drumeții, Munții Albi sunt cei mai cunoscuți. Nu e nevoie să urci, însă, pe cel mai înalt vârf al acestora pentru a savura peisajele. De sus, chiar dacă nu de cel mai sus, satele și câmpurile pline de flori creează tablouri superbe pentru orice drumeț.

În limba greacă, Munții Albi sunt cunoscuți sub numele de Lefka Ori și, deși numele face referire la zăpada care cade adesea în perioada noiembrie – mai, acesta provine și de la faptul că solul calcaros, încărcat de apă, strălucește în nuanțe alb-argintii în lumina soarelui puternic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acest calcar s-a modelat de-a lungul miilor de ani, luând forme de defileuri și peșteri, cu un aspect aproape selenar.

Cel mai lung traseu de drumeție din Europa

Cel mai cunoscut traseu de drumeție din Munții Albi este cel din Defileul Samaria, cel mai lung din Europa cu cei 16 kilometri ai săi. Drumeția prin Samaria pornește din punctul numit Xyloskalo și poate avea finalul tocmai la Marea Mediterană, după ce ai trecut prin pasaje înguste, arcade de stâncă și teren stâncos, nu foarte prietenos.

Samaria este deschis pentru drumeții între 1 mai și jumătatea lunii octombrie, dar dacă ajungi în afara sezonului ai și alternative: Cheile Imbros, de pildă, de „doar” 8 kilometri lungime, dar la fel de frumoase, mai sălbatice și ceva mai liniștite în lunile de vară.

Plajele-vedetă

Cum Munții Albi, împreună cu Defileul Samaria, se află în partea de vest a insulei Creta, probabil vei dori să-ți petreci vacanța în regiunea Chania. Iar decizia este una foarte bună, deoarece Chania oferă nu doar cele mai bune trasee montane, ci și unele dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă. Prin urmare, nu poți rata fantasticele plaje Elafonisi, Balos sau Falassarna.

ADVERTISING

Situată în partea de sud-vest a insulei Creta, Elafonisi este o plajă specială, scăldată de ape de cristal, cunoscută în special pentru nisipul său de culoare roz (dată de bucățelele sfărâmate de cochilii, corali și alte materiale acvatice). 

Un adevărat rai pe Pământ, cu nisip fin și ape liniștite, Elafonisi e un loc magic, inclus în multe topuri internaționale ale celor mai frumoase plaje din lume.

Plaja Balos (aflată la 60 km nord-vest de orașul Chania) este una dintre cele mai frumoase plaje ale Greciei. De pe dealurile ce o înconjoară, pare ca o lagună cu nisipuri albe și apă limpede.

Opus plajei se află o insulă stâncoasă, numită Gramvoussa, pe culmile acesteia ridicându-se un castel venețian, de unde ai priveliști fabuloase asupra împrejurimilor.

Falassarna e una dintre cele mai bune plaje din Creta, aflată la marginea unei câmpii, lângă satul Platanos – 58 km vest de orașul Chania. Nisipul auriu este extrem de fin, iar apa mării e incredibil de limpede, de culoare turcoaz.

Falassarna are o imagine idilică, fiind un loc liniștit și foarte curat. Priveliștile de pe plajă sunt idilice, iar apusul e piesa de rezistență.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇