Ce rol are beletristica în viața unui adolescent

Ce rol are beletristica în viața unui adolescent

Beletristica sau literatura artistică include cărți de ficțiune, volume de poezie, teatru, biografii, memorii și multe alte genuri. Lecturile destinate copiilor au subiecte de interes pentru aceștia și un limbaj adecvat fiecărei categorii de vârstă. Descoperă care este rolul cărților de beletristică în viața adolescenților și află topul recomandărilor noastre. 

De ce este importantă beletristica pentru adolescenți?

În prima parte a copilăriei, literatura artistică îi ajută pe cei mici să își dezvolte, în principal, vocabularul și abilitățile de comunicare. În schimb, cele mai importante roluri ale beletristicii pentru adolescenți sunt extinderea viziunii asupra lumii și îmbunătățirea relațiilor cu persoanele din viața lor: dezvoltarea empatiei, abilităților sociale și nu numai. 

ADVERTISING

Alege cărți de beletristică pentru copiii de peste 14 ani, cu tematici atractive și potrivite pentru vârsta lor, de la autori consacrați sau care abia debutează în lumea fascinantă a literaturii artistice. Iată 5 dintre cele mai apreciate genuri în rândul adolescenților și câteva recomandări de lectură. 

Cărți de aventură 

Poveștile cu situații-limită, suspans și personaje curajoase sporesc entuziasmul de a citi. Totodată, adolescenții pot învăța despre prietenie și familie, dar și despre cât este de important să te poți baza pe ajutorul altor persoane. Completează colecția de cărți cu două titluri noi, Red Adventure: „Departe de Chicago” de Richard Peck, despre șarlatanii și altruism; „Julie din neamul lupilor” de Jean Craighead George, despre sălbăticie, maturizare și dragoste. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cărți fantasy

Magie, mister, puteri și animale fantastice - orice este posibil în cărțile din colecția Orange fantasy. Adolescenții care încă așteaptă scrisoarea de la Hogwarts pot fi încântați de seriile Școala pentru Bine și Rău de Soman Chainani și Cutremurul Mondial de Scarlett Thomas. O altă poveste incredibilă este „Fata care a băut luna” de Kelly Barnhill, despre schimbare și inteligență emoțională.

Cărți clasice

Literatura clasică pentru copii cuprinde cărți apreciate de generații la rând și care continuă să fascineze adolescenții de astăzi. „Minunea” de R.J. Palacio este un exemplu de roman consacrat, care îi învață pe tinerii cititori despre integrare, acceptare, bunătate și cunoașterea unor persoane dincolo de aspectul fizic. Descoperiți și alte titluri fascinante, din colecția Classic Yellow.

ADVERTISING

Cărți de ficțiune istorică

Acest gen literar reprezintă un mod plăcut de a învăța despre personalități și evenimente istorice sau de a spori curiozitatea despre anumite perioade istorice. „Trandafirii din Mexic” de Pam Muñoz Ryan este o ocazie de a afla despre obiceiuri mexicane, momente istorice și greutățile cu care se poate confrunta o familie într-o tabără de lucru în America. Mai mult, adolescenții pot descoperi cel de-Al Doilea Război Mondial împreună cu Ada și fratele acesteia, în „Războiul care mi-a salvat viața”, de Kimberly Brubaker Bradley, cărți pe care le găsiți în colecția Violet History.

Cărți amuzante

Poveștile scrise cu umor și ironie, din colecția Funny Green nu sunt doar lecturi plăcute și ușoare, ci pot ascunde semnificații importante pentru adolescenți. „Povestea frindelului” de Andrew Clements este un astfel de exemplu. Cartea explorează puterea lui „Ce-ar fi dacă…?”, ideilor și inovației, dar și relația dintre elevi și profesori. 

Literatura artistică oferă numeroase beneficii la orice vârstă și contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Cărțile de beletristică îi ajută pe adolescenți să își îmbunătățească, în special, abilitățile sociale și de comunicare, gândirea critică, creativitatea și plăcerea de a citi.