Care e diferența între pariuri și jocuri de noroc

Care e diferența între pariuri și jocuri de noroc

Din punct de vedere a reglementărilor, jocurile de noroc și pariurile sunt incluse în aceeași categorie. Acest fapt n-ar trebui să ne surprindă, având în vedere că serviciile de pariuri și jocuri sunt, deseori, oferite de aceleași operatori pe aceeași platformă sau în aceeași locație. Orice agenție de pariuri are și câteva aparate de păcănele, la fel și agențiile loto, iar cei mai mari operatori online au cele două servicii incluse sub același acoperiș virtual.

Există, totuși, diferențe fundamentale între cele două care le fac activități complet diferite.

ADVERTISING

Jocuri de noroc

Jocurile de noroc, cum le arată și numele, sunt ghidate de șansă. Rezultatele jocurilor sunt aleatorii, adică nu se pot prezice. Tot ce se știe că aceste jocuri trebuie să fie echitabile, adică să ofere jucătorilor o șansă de 50% pentru a câștiga orice rundă. Adică, fiecare rotire la păcănele sau rundă de blackjack ori câștigă, ori ba.

Sunt mii și milioane de oameni care caută sloturi gratis noi pe internet care nu implică niciun ban - ei joacă aceste jocuri pentru distracție. În mod normal, și variantele pe bani ar trebui să fie considerate jocuri distractive - pentru că pot fi, într-adevăr, distractive, chiar și când implică sume de bani. 

ADVERTISING

Cea mai mare diferență între jocurile de noroc și pariuri este că în primul caz, jucătorul nu poate influența în niciun fel rezultatul unei runde. Odată învârtită roata de ruletă sau pornite rolele jocului de păcănele, rezultatul este în mâna soartei - sau, mai degrabă, a probabilităților matematice.

Pariuri

Lucrurile stau complet altfel în cazul pariurilor: ele se concentrează pe evenimente care se pot prezice. Nu cu ușurință, bineînțeles - dar uneori chiar și o persoană fără cunoștințe aprofundate de statistică sau matematică poate „ghici” corect rezultatul unui eveniment pe care se poate paria.

ADVERTISING

Țineți cont că nu vorbim doar de pariuri sportive, deși evenimentele sportive sunt acelea pe care se pariază cel mai mult. La fel se pot prezice și evenimente politice precum alegerile sau evenimente de premiere (în Anglia, de exemplu, pariurile pe „Personalitatea sportivă a anului” au deja o tradiție). 

Predicțiile funcționează cel mai bine în cazul sporturilor, bineînțeles, mai ales în cazul fotbalului. Cu toată atenția acordată sportului-rege și cu mormanul enorm de date disponibile despre el pe internet, și un fan oarecare al fotbalului poate ajunge la anumite concluzii și prezice rezultatele următoarelor meciuri cu o oarecare precizie.

Dar și aici se pot întâmpla evenimente neașteptate. De exemplu, cine se aștepta că reprezentativa Angliei va piere în fața echipei naționale din Ungaria în meciul lor tur din Liga Națiunilor, mai ales cu unele vedete ale fotbalului englezesc pe gazon? Dar aceste evenimente neașteptate nu se întâmplă prea des, ele fiind excepțiile, nu regula.

Ce să aleg: pariuri sau jocuri?

Depinde de preferințele tale. În general, dacă savurezi jocurile ocazionale și vrei să simți adrenalina unei mize pe bani reali, jocurile de cazinou pot fi pentru tine. Dacă, în schimb, cauți să câștigi un ban în plus din pasiunea ta pentru sporturi și nu te sfiești de la a-ți face tema, orientează-te spre pariuri.

Iar dacă niciuna dintre aceste variante nu-ți surâd, poți să le lași baltă pe ambele.