5 trucuri de iluminat pentru atmosfera perfectă

5 trucuri de iluminat pentru atmosfera perfectă

Iluminatul joacă un rol esențial indiferent de stilul decorativ abordat pentru că are un impact direct asupra atmosferei pe care reușești să o creezi. Aspecte precum poziția corpurilor de iluminat, intensitatea luminii și culorile adăugate decorului pot contribui semnificativ la succesul amenajării tale. 

Indiferent de zona casei care necesită iluminare, anumite soluții ingenioase te pot ajuta să obții atmosfera perfectă fără a te confrunta cu provocări majore. Află care sunt acele 5 trucuri pe care ar trebui să le consideri chiar acum! 

Optează pentru iluminare stratificată

Dacă vrei să creezi atât ambianță, cât și zone de interes în spațiul pe care îl amenajezi, ia în considerare utilizarea de corpuri de iluminat distincte la nivele diferite. Este important să utilizezi surse de lumină care se potrivesc perfect cu dimensiunea și forma camerei. 

ADVERTISING

Spre exemplu, iluminarea direcționată în sus, realizată cu veioze, aplice sau lampadare, este potrivită dacă dorești să creezi iluzia unui spațiu mai amplu. În același timp, corpurile de iluminat în suspensie care atârnă mai jos te pot ajuta să creezi iluzia unei înălțimi mai mari. Sunt o alegere adecvată pentru zona de luat masa sau living. 

Utilizează spoturi LED pentru a crea accente 

Dacă te întrebai unde pot fi puse spoturi LED în casă, află că sunt o alegere bună pentru orice element arhitectural pe care vrei să îl evidențiezi, în special scările sau holul. În astfel de zone ale casei, poți monta spoturile la nivelul pardoselii pentru o ambianță plăcută și o iluminare eficientă pe timp de noapte. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O oglindă de perete cu o ramă puternic ornamentată poate fi și ea transformată într-un element decorativ central cu ajutorul spoturilor LED. Trebuie doar să aranjezi astfel de surse de iluminare simetric, de o parte și de alta a oglinzii. Efectul produs conferă spațiului mai multă eleganță și rafinament. 

Alege o intensitate si culoare a luminii adecvată 

Pentru a crea atmosfera perfectă, tipul de lumină este esențial. Cumpără becurile potrivite numai după ce ai stabilit nivelul de intensitate a fluxului luminos dorit - măsurat în lumeni și temperatura culorii - exprimată în grade Kelvin. 

ADVERTISING

Spre exemplu, pentru living, dormitor, sau zona de luat masa este preferată lumina albă caldă identificată de o temperatură a culorii între 1800 și 2700K. Pentru că astfel de spații sunt adesea și multifuncționale, ar trebui să consideri becuri LED cu intensitate reglabilă care pot asigura atmosfera perfectă pentru orice activitate. 

Lumina albă rece - 4000K este o alegere adecvată pentru zonele dedicate studiului sau lucrului de acasă pentru că îmbunătățește concentrarea fără a obosi ochii, fiind mai apropiată de lumina naturală. 

Adaptează sursele de lumină la orientarea camerei 

Poziționarea camerei ce necesită surse de lumină ideale influențează și ea alegerile pe care le faci. Nivelul de lumină naturală pe care te poți baza va fi diferit de la caz la caz. 

Provocarea cea mai mare o prezintă camerele orientate spre nord care nu beneficiază de lumină naturală directă. Dacă este vorba de living poți considera montarea unei lustre în suspensie poziționată central și încadrată de spoturi încastrate. Adaugă și veioze pentru colțurile mai întunecate sau aplice pentru a pune în valoare anumite obiecte decorative. 

Într-un dormitor întunecat poți aplica o tehnică asemănătoare prin combinarea unui candelabru central cu lumini discrete direcționate în sus și montate în colțurile camerei. Nu uita să alegi și niște veioze pentru noptiere, perfecte pentru lectură.

Păstrează coerența stilului 

Combinația de corpuri de iluminat pe care o alegi pentru întreaga locuință va fi una armonioasă dacă utilizezi aceeași temă, aceeași paletă de culori și aceleași finisaje ale materialelor în toate zonele casei. Trebuie doar să decizi care stil decorativ definește cel mai bine căminul tău. 

Tonurile neutre și deschise la culoare te pot ajuta să creezi impresia de spații mai generoase și îmbietoare. Pentru a sparge monotonia acestora este indicat să utilizezi o plafonieră sau un lampadar. În cazul în care decizi să adopți un stil romantic, poți asigura eleganța iluminatului ambiental decorativ prin achiziționarea unor lampadare sau veioze cu abajururi textile sau prevăzute cu perforații decorative care să filtreze lumina. 

Pentru a crea o atmosferă plăcută este important să alegi surse de lumină potrivite spațiului și nevoilor tale. Cu iluminarea potrivită, casa ta va deveni oaza de stil și liniște de care ai nevoie!