1 aprilie, Ziua internaţională a păcălelilor

1 aprilie, Ziua internaţională a păcălelilor

În fiecare an, la 1 aprilie, este marcată Ziua păcălelilor, cunoscută şi ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools’ Day), când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puţin succes, să-i facă o farsă colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact toată lumea păcăleşte pe toată lumea.

Tradiţia Zilei păcălelilor de 1 aprilie are rădăcini care se pierd în vechime. Din timpuri străvechi, popoare din Europa au celebrat Anul Nou în jurul datei echinocţiului de primăvară. Însă, odată cu stabilirea datei de 1 ianuarie ca primă zi a anului, cei care uitau de schimbare au devenit victime ale glumelor sau farselor, conform site-ului timeanddate.com.

ADVERTISING

Originile sărbătorii

Unii istorici consideră că acest obicei este originar din Franţa, pornind de la mutarea zilei de Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie, odată cu adoptarea calendarului gregorian, în secolul al XVI-lea.

Cei care au continuat să celebreze Anul Nou pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie erau numiţi ''păcăliţii de aprilie''.

O altă poveste plasează mai exact originile acestei sărbători în Edictul lui Roussillon (1564, Franţa), care decreta că prima zi a Anului Nou, sărbătorită până atunci de Paşti, se muta pe 1 ianuarie.

ADVERTISING

Sărbătoarea Paştilor, cu o dată variabilă, se întâmpla să aibă loc adesea în aprilie, astfel că ''păcăliţii de aprilie'' au devenit cei care au păstrat tradiţia celor două sărbători în această lună, potrivit dictionary.com.

Unele legende evidenţiază că glumele şi farsele din jurul primei zile a lunii aprilie datează din vremea romanilor. Romanii şi celţii sărbătoreau un festival de glume în perioada echinocţiului de primăvară.

În Marea Britanie şi Canada, farsele de Ziua internaţională a păcălelilor - ''Fool's Day'' - se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă devine chiar el ''April Fool''.

ADVERTISING

În Franţa, Belgia, Olanda, Italia şi zonele unde se vorbeşte franceza din Canada şi Elveţia, tradiţia de 1 aprilie este cunoscută ca ''Poisson d'Avril'' (''peşte de aprilie''). 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇