Un judecător de la TAS anunță că suspendarea Simonei Halep ar putea fi anulată după ultimele dovezi: "Prima condiție a fost îndeplinită"

Un judecător de la TAS anunță că suspendarea Simonei Halep ar putea fi anulată după ultimele dovezi: "Prima condiție a fost îndeplinită"

Un judecător al Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a anunțat că suspendarea provizorie a Simonei Halep ar putea fi ridicată în scurt timp după apariția unor noi dovezi.

Agenția franceză de toxicologie și framacalogie angajată de Simona Halep a identificat sursele de contaminare care au dus la prezența medicamentului Roxadust în singurul test pozitiv prelevat Simonei Halep.

Astfel, în suplimentele nutritive utilizate de Simona Halep au fost găsite surse accidentale de compuși ce depășește criteriile de puritate ale substanțelor înscrise pe etichetele produselor vitaminizante și minerale administrate de Simona, conform ProSport.

După apariția acestor dovezi, Cristian Jura, judecător la TAS, spune că suspendarea provizorie a Simonei Halep ar putea fi ridicată în scurt timp, prima condiție fiind îndeplinită.

"Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustat-ul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă care nu este precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet.

Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Așa cum afirmam și cu altă ocazie suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping, și anume să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive. Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau metode interzise sau că, într-un alt mod, a încălcat reglementările anti-doping", a spus Jura.

El a explicat apoi ce urmează din punct de vedere procedural pentru ca Simona Halep să scape de suspendare.

"Procedural, urmează mai multe etape: O audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. Dar aș face o precizare importantă, așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu;

Urmează procedura pe fond care se va judeca în fața Sport Resolutions de la Londra. Aici solicitările vor fi făcute în funcție de ce s-a decis în cadrul primei audieri. Abia acum sportiva își poate demonstra nevinovăția. O ultimă etapă, s-ar putea desfășura în fața Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv TAS de la Lausanne, în condițiile în care sportiva nu este mulțumită de decizia celor de la Sport Resolutions", a mai spus Jura.

Amintim că Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat că Simona Halep a fost depistată pozitiv la roxadustat, o substanță aflată pe lista interzisă a Agenției Mondiale Antidoping (WADA) din 2022.

În consecință, Simona a fost suspendată provizoriu și nu va putea să concureze sau să participe la niciun eveniment de tenis organizat de WTA sau ITF.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri despre Simona Halep!