Un fost loc 5 mondial lasă Ungaria și va evolua în competițiile internaționale de șah pentru România

Un fost loc 5 mondial lasă Ungaria și va evolua în competițiile internaționale de șah pentru România

România a dat o adevărată lovitură de imagine în șahul mondial și a reușit să îl convingă pe maghiarul Richard Rapport să reprezinte de acum înainte țara noastră în toate competițiile internaționale.

Fostul loc 5 mondial FIDE, în prezent pe 13 în ierarhie, va reprezenta România în competițiile internaționale, după cum anunță Federația Română de profil printr-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Asta după ce FR Șah anunța încă din luna mai că va începe demersurile pentru ca Rapport să joace pentru România. Omologii din țara vecină au încercat să îl blocheze pe tânărul de 26 de ani, dar, la trei luni distanță, Federația Internațională de Șah a dat undă verde acestui ”transfer”:

ADVERTISING

”Richard Rapport va juca șah sub steagul României! Transferul a fost oficializat astăzi, 4 septembrie! Richard Rapport, în vârstă de 26 de ani, a obținut titlul de mare maestru la 13 ani. În 2013 a câștigat Campionatul European de Șah rapid, iar în 2017 l-a învins pe campionul mondial Magnus Carlsen la Turneul Tata Steel. În luna iulie, a jucat la Turneul Candidaților. Bun venit în echipa României, Richard!”, a transmis Federația Română de Șah, prin intermediul paginii oficiale de Facebook.

Rapport are 26 de ani și a obținut titlul de mare maestru la doar 13 ani. A câștigat în 2013 Campionatul European de şah rapid, iar patru ani mai târziu l-a învins pe campionul mondial Magnus Carlsen la turneul Tata Steel. A participat în acest an în iulie la Turneul Candidaților, câștigat de rusul Ian Nepomniachtchi.

Un rol important în această mutare l-a avut soția lui Rapport, Jovana, care a ales și ea să nu mai reprezinte țara natală, Serbia, pentru a trece să joace la masa cu cele 64 de pătrățele pentru România.

ADVERTISING

România are așadar de azi doi sportivi la șah în primii 35 de jucători ai lumii, Rapport, pe 13 FIDE și pe Bogdan Deac, pe 35.

D.A.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇