Proces la nivel înalt: Sepp Blatter refuză să răspundă întrebărilor avocatei FIFA

Cea de-a doua zi a procesului în care sunt judecaţi francezul Michel Platini şi elveţianul Sepp Blatter a demarat joi dimineaţă cu audierea fostului preşedinte al FIFA, care şi-a menţinut argumentele şi a refuzat să răspundă întrebărilor avocatei Federaţiei internaţionale de fotbal, informează L’Equipe.

Procesul celor doi foşti lideri ai fotbalului a început săptămâna aceasta la Tribunalul Federal Penal (TPF) din Bellinzona (Elveţia), iar ziua de joi a început cu audierea elveţianului, fost preşedinte al FIFA între 1998 şi 2015, care fusese amânată miercuri, după ce Blatter a acuzat o stare de rău.

ADVERTISING

Audierea a durat o oră şi 10 minute şi s-a încheiat cu puţin înainte de ora locală 10:00, cu refuzul lui Blatter de a răspunde avocatei organismului fotbalistic mondial, Catherine Hohl-Chirazi.

Întrebat despre celebra factură de două milioane de franci elveţieni, aflată în centrul acestui caz de plată presupus abuzivă, Blatter a răspuns: "Nu voi răspunde la întrebările FIFA, pentru că din martie 2016 preşedintele FIFA (Gianni Infantino, care tocmai fusese ales) nu mi-a răspuns niciodată".

Anterior, elveţianul îşi menţinuse varianta: aceea a unui "contract verbal" încheiat iniţial între el şi Platini, fostul preşedinte al UEFA, reprezentând plata restanţelor salariale şi a unei facturi care era cunoscută, potrivit acestuia, în cadrul organelor FIFA.

ADVERTISING

În introducerea declaraţiei sale către cei trei jucători ai TPF, Blatter a considerat că este "total de neînţeles" să fie adus în faţa unei astfel de instanţe pentru un dosar care, potrivit acestuia, este o "chestiune administrativă, în cadrul unei asociaţii şi ar trebui să fie tratată de dreptul civil".

Fostul conducător al FIFA a mai spus, însă, că este mulţumit că poate să dea explicaţii judecătorilor. "De fapt, sunt deja pedepsit de şapte ani (debutul procedurii penale împotriva sa datează din septembrie 2015), este o veşnicie. Aveam nevoie doar de o mână pentru a-mi număra prietenii. Sunt fericit că sunt aici şi că se poate termina", a precizat elveţianul.

ADVERTISING

La scurt timp după ora 10:15, Michel Platini a luat locul fostului său mentor, aşezat pe un scaun, în mijlocul sălii de judecată, în faţa celor trei judecători, şi a fost la rândul său să fie supus întrebărilor preşedintelui instanţei.

După aproape şapte ani de anchetă foarte mediatizată, cei doi aliaţi deveniţi rivali sunt acuzaţi că au efectuat "ilegal, pe cheltuiala FIFA, o plată de 2 milioane de franci elveţieni" (1,8 milioane euro), "în favoarea lui Michel Platini", conform actului de acuzare împotriva celor doi.

Michel Platini, fost căpitan al selecţionatei Franţei şi triplu câştigător al Balonului de Aur, a îndeplinit rolul de consilier al lui Sepp Blatter între 1998 şi 2002. Ulterior, francezul a reclamat o datorie de 2 milioane de franci elveţieni din partea FIFA, sumă care i-a fost achitată de forul internaţional, în mod ilegal, în opinia procurorilor elveţieni.

Cei doi sunt vizaţi şi de alte proceduri, în Franţa pentru Michel Platini şi în Elveţia pentru Sepp Blater, ei riscând cinci ani de închisoare sau amendă, dacă vor fi găsiţi vinovaţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇