Presa internațională scrie și ea despre moartea campionului Ivan Patzaichin: "O legendă de neegalat"

Presa internațională scrie și ea despre moartea campionului Ivan Patzaichin: "O legendă de neegalat"

Ecoul dispariției marelui campion la kaiac-canoe Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic și mondial, a trecut granița și a ajuns și în rândurile presei internaționale.

Unul dintre cei mai mari sportivi ai României a încetat din viață duminică dimineața la vârsta de 71 de ani la Spitalul Elias din București.

Această veste a ajuns și în Franța, unde celebrul cotidian L'Equipe scrie despre "o legendă de neegalat" în evocarea personalității sportive a marelui Ivan: "Fostul canoist român Ivan Patzaichin, cvadruplu campion olimpic, a murit duminică, la vârsta de 71 de ani. Născut în 1949, a debutat în 1967, iar un an mai târziu a câștigat prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice din Mexic. A mai adăugat trei medalii de aur și trei de argint la edițiile din 1972, 1980 și 1984, dar și nouă titluri mondiale. Patzaichin a ajutat la transformarea unui cătun de pescari din Delta Dunării - Mila - într-o pepinieră pentru campioni. Inspirați de exemplul lui, sute de tineri au luat vâslele și pagalele și aproximativ 20 dintre ei au devenit campioni olimpici, mondiali sau europeni", a scris presa franceză, elogioasă la adresa sportivului român.

ADVERTISING

Agenția germană DPA scrie și despre talentele lui Patzaichin și ca antrenor: "El a avut mare succes şi ca antrenor, sportivii pregătiţi de el câştigând în total 150 de medalii la Jocurile Olimpice şi la Campionatele Mondiale şi Europene", scrie agenţia germană.

EXCLUSIV // Ivan Patzaichin: "Pentru mine era o rușine să vin cu bronzul sau cu argintul acasă!"

De asemenea, cei de la AFP relatează pe larg despre rădăcinile lui Ivan de la Mila 23, loc care a ajuns să se dezvolte într-o pepinieră de talente pentru acest sport: "Sute de tineri au luat vâslele şi pagaiele şi circa douăzeci dintre ei au devenit campioni olimpici, mondiali sau europeni. În ultimii ani, dl. Patzaichin s-a implicat în numeroase proiecte sportive şi de mediu şi a iniţiat mai ales demersuri în vederea construirii unei piste olimpice 'ecologice' în Deltă".

ADVERTISING

Începând cu ediția din 1968 a Jocurilor Olimpice, Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții ale acestor Jocuri. Rămâne impresionantă acea cursă din 1972 de la Munchen când i s-a rupt pagaia într-o cursă de calificări, cursă pe care a reușit să o ducă până la capăt, reușind calificarea în finală, unde a bifat aurul olimpic.

D.A.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Gică Hagi, extrem de tulburat după dispariția lui Ivan Patzaichin: Azi, România a pierdut poate cel mai mare sportiv

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, reacție emoționantă după moartea lui Ivan Patzaichin

ADVERTISING

Trupul lui Ivan Patzaichin va fi depus la sediul clubului Dinamo

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇