Spania câștigă EURO 2024 după o finală minunată în fața Angliei

Spania câștigă EURO 2024 după o finală minunată în fața Angliei

Spania este noua campioană a Europei, după o finală de poveste cu Anglia, scor 2-1 la Berlin, gruparea iberică devenind cea mai de succes națiune din istoria Campionatelor Europene all-time, cu patru trofee la activ.

Pentru Spania au marcat Nico Williams și Oyarzabal, ultimul în minutul 86, în timp ce englezii au egalat la un moment dat la unu prin Cole Palmer.

Spania etalase până la startul acestei finale fără discuție cel mai frumos fotbal de la acest Campionat European. Cu victorii pe linie în grupă, și nu cu adversari foarte comozi, gen Italia și Croația, apoi cu un spectacol fulminant în fața Georgiei, ibericii au avut de tras cu gazda Germania în sferturi, pe care au învins-o abia în minutul 119.

Au trecut apoi de alt titan european în semifinale, un 2-1 cu Franța în care precizia de metronom a lui Rodri la mijlocul terenului făcea un arc peste timp cu prețiozitatea paselor lui Iniesta și Xavi din superba generație a Furiei Roja din anii 2008 - 2012, cu trei turnee finale cucerite consecutiv.

După o finală pierdută dramatic chiar acasă, în templul fotbalului, pe Wembley, în fața a peste 90.000 de englezi, acum 3 ani, cu Italia, naționala Albionului venea pe Olympiastadion din Berlin parcă renăscută de la meci la meci din propria cenușă. A pierdut de o mie de ori meciul cu Slovacia, ca impresie generală, a fost net inferioară Elveției, a suferit cu Olanda și a marcat golul izbăvitor în ultima secundă, printr-un băiat, Watkins, de care site-urile cu cote de specialitate încă nu au auzit cum trebuie.

Pe 26 iunie 1996, într-o semifinală de Campionat European, meci disputat acasă de englezi, pe Wembley, pe acel Wembley bătrân însă, un tânăr timid, înalt și cu ochi căprui decidea într-un mod negativ jocul cu marea rivală Germania. Gareth Southgate, actualul selecționer al Angliei, rata ultimul penalti al echipei sale din seria de 5 și îi oferea o minge de meci prețioasă lui Andreas Moller, de care șeptarul teuton abia aștepta să profite.

ADVERTISING

Deci Furia Roja sau It's coming home? Într-o atmosferă nebună pe Olympiastadion, în care proporțional mai mulți suporteri au fost englezi, circa 40-50.000 față de doar 10.000 de iberici, începutul de joc a aparținut din punct de vedere teritorial Spaniei, fără ca asta să surprindă prea mult statisticienii.

S-a simțit însă din plin presiunea unei finale de Campionat European, cele două echipe nu s-au regăsit și au părut că nu își intră în ritm în primele 45 de minute de joc.

Spania a părut echipa mai creativă și mai inventivă, cu Rodri mosorul de la mijlocul terenului, firul invizibil care trebuie să lege toate elementele unei perle prețioase.

Ocaziile de gol au lipsit însă, aproape cu desăvârșire, deși, în multe rânduri, fiecare trupă a fost periculoasă, la vremea ei. Chiar și așa, primul șut pe poartă a venit abia în prelungiri, când Foden a reluat din prima, din cădere totuși, iar mingea a fost prinsă în doi timpi de Unai Simon.

Și deși mitanul secund nu începea deloc sub cele mai bune auspicii pentru spanioli, care s-au văzut brusc fără Rodri, rămas la cabine probabil accidentat, în locul său intrând bascul Zubimendi, tot ibericii au fost aceia care au început mai bine. Și mai bine înseamnă minunat. Cu rezultate pe tabelă. Cu gol la primul șut pe poartă. În minutul 46, Lamine Yamal a eviscerat întreaga defensivă britanică, pasă în stânga la bunul său prieten și coleg de cameră Nico Williams, șut fără speranțe la colțul lung și fiesta putea începe, 1-0!

La faza imediat următoare, Dani Olmo a șutat din aceeași poziție ca mijlocașul lui Bilbao, însă mingea s-a dus puțin alături. Câteva minute mai târziu, Morata scapă singur cu portarul, dar nu marchează, iar Williams mai încearcă o bijuterie de la distanță, dar Pickford e apărat de destin. Chiar și fără dirijorul Rodri, Spania începea tumultuos în fața unei Anglii parcă nerevenită de la cabine, aflată în situația unui boxer în corzi.

ADVERTISING

Lucrurile au basculat însă cumva miraculos în minutul 72, când după încă o inspirație majoră a lui Southgate, Anglia revenea în joc. Cole Palmer, introdus de curând pe teren, prinde un șut minunat de la distanță și scorul era 1-1, aveam meci la Berlin. Anglia putea profita apoi de ușoara buimăceală a ibericilor, a avut șansa sa prin Bellingham, însă și de la Fuente a avut o sclipire de geniu.

L-a introdus pe Oyarzabal în minutul 68, iar starul de la Sociedad a marcat în minutul 86 golul de trofeu după o centrare inspirată de pe flancul stâng, care i-a aparținut lui Cucurella.

În minutul 89, Anglia putea tranșa calificarea în prelungiri, când spaniolii au salvat de două ori de pe linia porții, întâi prin portarul Simon, apoi prin îngerul păzitor Dani Olmo. Trofeul nu a ajuns însă acasă nici acum, iar englezii mai au de așteptat, poate la ei acasă peste 4 ani, când EURO se va disputa în Marea Britanie și Irlanda în 2028.

Să notăm faptul că au fost câteva emoții la golul lui Oyarzabal, căci părea că mijlocașul lui Sociedad are un vârf de gheată în afara jocului. De fapt, avea o jumătate de genunchi în interior, așa cum ne-am lămurit pe liniile de la VAR, arătate ulterior.

Spania este așadar campioană continentală pentru a patra oară, la 12 ani distanță de la ultimul triumf și la șase decenii de la primul succes. Iar Anglia rămâne fără trofeu continental în istorie, bifând a doua finală de EURO consecutivă, de la care iese de pe teren ca învinsă.

Desfășurarea întâlnirii:

FINAL, SPANIA ESTE DIN NOU CAMPIOANĂ EUROPEANĂ!!

ADVERTISING

INFO: 4 minute de prelungire!

MIN.89: SPANIA SALVEAZĂ DE DOUĂ ORI DE PE LINIA PORȚII, DANI OLMO ESTE ABSOLUT UN ÎNGER PĂZITOR.

INFO: Intră Toney în locul lui Foden la englezi. Golul iberic a fost până la urmă validat, fără consultarea arbitrajului video. Intră și Merino, în locul lui Yamal.

INFO: Atenție, ar fi suspiciuni de offside la această fază, așteptăm decizia VAR.

Min.86: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Spaniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Este o nebunieee aici la Berlin, Cucurella pasează din stânga în plin careu, Oyarzabal poate aduce trofeul de campioană a Europei.

Min.85: Centrare lobată a lui Yamal, Pickford iese inspirat, bâlbâie mingea, dar până la urmă scapă ușurat.

INFO: Schimbare spaniolă, iese Le Normand, obosit, intră Nacho.

Min.82: Lamine Yamal are încă o mare ocazie, Pickford scoate in extremis, Olmo și Williams au creionat o nouă fază deosebită, fundașii englezi păreau paralizați.

Min.74: Englezii au o fereastră de oportunitate excepțională, spaniolii par buimăciți și se lasă sufocați în defensivă.

Min.72: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Angliaaaaa! 1-1, șut fabulos de la distanță al lui Cole Palmer, Southgate are o inspirație fabuloasă, tocmai l-a introdus pe acest tânăr talentat de la Chelsea. Avem meci, avem finală la EURO.

INFO: Cole-Palmer va intra în locul lui Mainoo la englezi.

Min.69: Șut Ruiz de la distanță, destul de mult peste transversală. Cam joacă doar Spania în aceste clipe.

INFO: Schimbare la iberici, iese căpitanul Morata, intră Oyarzabal, tot de la Sociedad. Căpitan va fi de acum Dani Carvajal.

Min.66: Lamine Yamal șutează la colțul lung și Pickford scoate in extremis în corner, o fază creată de Nico Williams!

Min.63: Ocazie mare a Angliei, șut de la distanță în forță al lui Bellingham, scapă cu bine Simon.

Min.60: Iese Kane, fără idei, vlăguit parcă, intră eroul Watkins din meciul cu Olanda.

Min.55: Morata e singur cu Pickford în marele careu, șutează însă paralel cu poarta, iar Stones respinge cu disperare. Apoi Williams șutează la milimetru distanță de poartă, englezii nu au ieșit de la cabine, sunt ca un boxer în corzi.

Min.52: Stones vede galben pentru un fault făcut la Zubimendi.

Min.51: Diferență mare de temperatură între cele două formații, de la reluare. Southgate trebuie să găsească acum soluții, Anglia e obligată să iasă ea la joc pentru a egala, cel puțin.

Min.48: Spania a ieșit fabulos de la cabine, Dani Olmo șutează din aceeași situație ca Williams, mingea se duce însă alături.

Min.46: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Spaniaaaaaa! 1-0, puștiul Spaniei Nico Williams dă lovitura în această finală atât de închisă, șut la colțul lung fără speranțe, la prima fază autentică de fotbal a serii. Lamine Yamal a eviscerat toată apărarea engleză.

Începe partea secundă!

INFO: Primă schimbare la iberici, intră Zubimendi de la Real Sociedad, încă un basc pe teren așadar, va ieși Rodri, care probabil că s-a accidentat, cel mai bun jucător al Spaniei iese de pe teren....

Pauză, 0-0 între Spania și Anglia!

Min.45: Prim șut pe poartă al meciului! Phil Foden reia din prima, dar din cădere, Unai Simon o bâlbâie, însă prinde până la urmă mingea buclucașă.

INFO: 2 minute de prelungire!

Min.44: Șut puternic de la distanță al lui Kane, spaniolii se aruncă precum la hochei și blochează. Rodri parcă e peste tot azi. Avem însă o lovitură liberă interesantă a englezilor.

Min.42: Morata e periculos în careu, se încurcă puțin, Guehi și Stones nu se înțeleg unul pe altul, până la urmă mingea se duce în corner.

INFO: Pare că niciuna dintre echipe nu își regăsește ritmul adevărat. Presiunea unei finale își spune cu prisosință cuvântul.

Min.29: Câteva minute de acalmie, Dani Olmo primește galben pentru o lovitură în stomac aplicată lui Rice.

Min.24: Kane vede primul galben al acestei finale de European, intrare cu talpa sus la Fabian Ruiz, meritat cartonașul.

Min.22: Yamal iese pentru prima dată la rampă, intră în careu, șutul său e blocat de Guehi.

Min.18: Centrare bună a lui Carvajal de pe flancul drept, iese la timp Pickford și prinde.

Min.14: Raid tare bun pe flancul drept al Angliei, Saka pasă în prelungire avansată la Walker, centrare la firul ierbii, scoate Laporte în corner.

Min.12: Le Normand nu reușește să își controleze mișcările pentru o foarfecă deosebită, nu are agilitatea unui atacant. Rodri a deviat cu capul foarte inteligent pentru apărătorul de origine franceză. E scos la încălzire Trippier, problemele continuă pentru Walker.

Min.11: Prima șansă a Spaniei, John Stones îl blochează în ultima secundă pe Williams, care vroia să tragă cu stângul din apropierea careului mic. Atenție, probleme serioase la nivel muscular pentru Kyle Walker.

Min.9: Intrare dură a lui Rodri la adresa lui Jude Bellingham.

Min.5: Prima lovitură de colț a meciului, bate Nico Williams, dar resping englezii, care domină totalmente fundalul sonor, se cântă Dancing in the Dark a lui Bruce Springsteen.

Min.2: Meciul începe cu o dominare teritorială din partea Spaniei, nu ne surprinde acest lucru.

ÎNCEPE MAREA FINALĂ EURO 2024!

INFO: Regele Felipe al VI-ea este prezent și el la această partidă, împreună cu fata sa, infanta Spaniei.

21.54: Cei 22 de jucători au pășit pe gazon. Se întonează cele două imnuri de stat!

21.53: Jucătorii sunt la vestiare și se pregătesc să intre pe o arenă cu o atmosferă uriașă. Giorgio Chellini intră pe teren și predă trofeul câștigat acum 3 ani pe Wembley.

21.50: Acum are loc festivitatea de închidere a Campionatului European, avem imagini de la Berlin, este un mic recital.

21.39: Anglia a trecut în grupe de echipe precum Serbia, Slovenia și Danemarca, învingând doar pe prima, în timp ce în optimi și sferturi s-a chinuit cu Slovacia și Elveția. Spania, în schimb, s-a duelat la EURO cu 3 echipe de top 10 mondial, Croația, Italia și Franța, cu toate câștigând.

21.37: UEFA le-a alocat aproximativ 50.000 de bilete fanilor englezi, în timp ce ibericii au primit doar 10.000, lucru care a produs multă tensiune și dezamăgire, spaniolii reclamând forul european pentru această stare de fapt.

21.33: Tichetele pentru marea finală de la EURO care au fost vândute cu 95 de euro inițial se găseau pe piața neagră în ziua finalei chiar și cu suma exorbitantă de 8.000 de euro. Mai mult decât atât, biletele Categoria 1 sunt vândute cu 13.000 de euro, adică de 13 ori mai scump.

21.24: Spania câștiga într-una dintre cele mai vechi finale de EURO, în 1964, un 2-1 cu Uniunea Sovietică, ce pe atunci era campioana europeană en-titre. Meciul se juca pe Santiago Bernabeu din Madrid, iar Pereda și Marcelino adus victoria națiunii iberice.

Spain vs Soviet Union Euro Final 1964

21.18: Lamine Yamal are doar 17 ani și o zi în ziua în care Spania o întâlnește pe Anglia în marea finală a Campionatului European 2024 și va deveni cel mai tânăr fotbalist din toate timpurile care evoluează într-o finală la EURO.

21.10: O singură modificare avem în echipa engleză, față de meciul cu Olanda, ieșirea lui Kieran Trippier, în locul său a intrat Luke Shaw. Este primul meci pe care fundașul stânga englez îl începe ca titular după 148 de zile, el fiind ținut pe tușă de o accidentare musculară.

INFO: La această oră sunt 22 de grade Celsius la Berlin.

Echipe de start:

Spania: U. Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Rodri, Fabian Ruiz - Yamal, Olmo, N. Williams - Morata.
Rezerve: Raya - J. Navas, Nacho, Vivian, Merino, Joselu, F. Torres, Remiro, Baena, Zubimendi, Oyarzabal, Fermin, Grimaldo.
Antrenor: Luis de la Fuente.

Anglia: Pickford - Walker, Stones, Guehi - Saka, Mainoo, Rice, Shaw - Foden, Bellingham - Kane.
Rezerve: Ramsdale, Henderson - Alexander-Arnold, Trippier, Konsa, Dunk, Gallagher, Toney, Gordon, Watkins, Bowen, Eze, Gomez, Palmer, Wharton.
Antrenor: Gareth Southgate.

Partida care va pune cireașa pe tortul acestui turneu final le va opune pe Spania și Anglia, Spania care dorește să se încununeze pentru a patra oară drept campioană europeană, ceea ce ar fi un record absolut, în timp ce britanicii visează la primul turneu final cucerit după 1966.

Cele două au trecut în semifinale de Franța, respectiv Olanda, cu același scor, 2-1.

Este a doua finală de EURO consecutivă pentru englezi, care acum trei ani pierdeau dramatic chiar la ei acasă, pe Wembley, finala cu Italia, la penaltiuri. Spania și Anglia s-au înfruntat doar de 12 ori în meciuri oficiale, Anglia având 5 victorii, Spania 4, plus trei remize.

Ultima confruntare a avut loc în 2018, când Anglia s-a impus cu scorul de 3-2 la Sevilla, în Liga Națiunilor. Acum 28 de ani, cele două se întâlneau în sferturile EURO 1996, pe tărâm britanic, iar gazdele se impuneau cu 4-2 la lovituri de departajare.

England 0-0 (4 x 2) Spain (Gareth Southgate, Gascoigne) ●UEFA Euro 1996 Extended Goals & Highlights

Spania e favorita pariorilor azi, având 40 la sută șanse să câștige trofeul în 90 de minute. Anglia are cea mai valoroasă echipă de la turneul final, cu o valoare a jucătorilor estimată la 1,52 miliarde de euro.

Echipe probabile:

Anglia (3-4-2-1): Pickford - Walker, Stones, Guehi - Saka, Mainoo, Rice, Shaw - Bellingham, Foden - Kane. Rezerve: Ramsdale, D. Henderson - Shaw, Alexander-Arnold, Trippier, Konsa, Dunk, J. Gomez - Gallagher, Palmer, Wharton - Toney, Gordon, Watkins, Bowen, Eze. Selecționer: Gareth Southgate.

Spania (4-2-3-1): Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Ruiz, Rodri - Yamal, Olmo, Williams - Morata. Rezerve: Raya, Remiro - Nacho, Vivian, Grimaldo - Merino, Baena, Zubimendi, Oyarzabal, Joselu, F. Torres, J. Navas, F. Lopez. Selecționer: Luis de la Fuente (63 de ani).

Arbitru: François Letexier (Franța).

Partida va fi televizată pe ProTV.

PROGRAM ȘI REZULTATE

FAZA GRUPELOR

14 iunie

15 iunie

16 iunie

17 iunie

18 iunie

19 iunie

20 iunie

21 iunie

22 iunie

23 iunie

24 iunie

25 iunie

26 iunie

OPTIMI DE FINALĂ

29 iunie

30 iunie

1 iulie

2 iulie

SFERTURI DE FINALĂ

5 iulie

6 iulie

SEMIFINALE

9 iulie

10 iulie

Zile de pauză pe 11, 12 și 13 iulie

FINALA EURO 2024

14 iulie


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!