Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 au fost declarate închise

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 au fost declarate închise

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat închisă cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, duminică, cu ocazia ceremoniei care a avut loc pe Stadionul Olimpic „Cuibul de Pasăre” din Beijing.

Publicitate

Thomas Bach a fost invitatul special al acestui eveniment, alături de preşedintele Chinei, Xi Jinping, Cei doi au asistat la ceremonia desfăşurată sub semnul fulgului de nea, simbolul acestor Jocuri.

Analiza meciurilor si ponturile specialistilor sunt pe GntTips

O suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi de leduri a asigurat spectacolul de lumini la ceremonia de închidere, în cursul căreia delegaţiile prezente la Beijing şi-au luat rămas bun de la JO 2022.

Portdrapelul României la ceremonia de închidere a fost Andreea Grecu, clasată pe 12 la monobob şi pe 18 la bob-2 feminin (alături de Katharina Wick).

Publicitate

Dintre cele 91 de delegaţii care au luat parte la Jocurile de la Beijing, 30 nu au putut fi prezente la această ceremonie, drapelele lor fiind purtate de voluntari. Acest lucru s-a datorat protocolului care impune ca sportivii să părăsească Satul Olimpic în decurs de 24 de ore după încheierea probelor lor.

Capitala Chinei a devenit anul acesta primul oraş care a organizat atât JO de vară (în 2008), cât şi pe cele de iarnă, în timp ce stadionul Cuibul de Pasăre a intrat la rândul său în istorie fiind prima arenă care a găzduit ceremoniile de închidere şi deschidere cele două olimpiade.

Norvegia a câştigat cele mai multe medalii olimpice la Beijing, 37 în total, dintre care 16 de aur (un nou record pentru JO de iarnă), demonstrând din nou că este o superputere a sporturilor hibernale. În schimb, Canada, o altă forţă a disciplinelor pe zăpadă şi gheaţă a dezamăgit de această dată, fiind pentru prima oară în 34 de ani când nu reuşeşte să se claseze în top 10 la Olimpiada albă.

În cadrul ceremoniei de închidere a avut loc şi premierea medaliaţilor probelor de schi fond 30 km feminin şi 50 km masculin stil liber cu start grupat, câştigate de norvegianca Therese Johaug şi de rusul Aleksandr Bolşunov. De menţionat că proba masculină a fost redusă la 30 km din cauza vântului puternic.

Beijing 2022 Winter Olympics Closing Ceremony | Eurosport

Therese Johaug (33 ani), care a cucerit în total trei medalii de aur la Beijing (ca şi Aleksandr Bolşunov), a anunţat anterior că Olimpiada chineză va fi ultima din cariera sa.

Nu au fost uitaţi nici voluntarii care au asigurat buna desfăşurare a competiţiei din China, cărora le-a fost dedicat un moment special în timpul ceremoniei de duminică, una la fel de spectaculoasă ca şi cea de deschidere, din 4 februarie.

În finalul ceremoniei de la Beijing, organizatorii JO 2022 au predat oficial drapelul olimpic preşedintelui CIO, care l-a înmânat la rândul său gazdelor viitoarei ediţii a Olimpiadei de iarnă, care va avea loc în 2026 în Italia, la Milano şi Cortina d'Ampezzo.

Andreea Grecu și-a anunțat retragerea din bob, imediat după Jocurile Olimpice de la Beijing

România a participat la JO de iarnă de la Beijing cu 21 de sportivi, iar cel mai bun rezultat al delegaţiei a fost locul 9 obţinut în proba de ştafetă la sanie de Raluca Strămăturaru (simplu feminin), Valentin Creţu (simplu masculin), Marian Gîtlan/Darius Şerban (dublu).

Ca şi JO de vară de la Tokyo, Olimpiada de iarnă de la Beijing s-a derulat sub semnul pandemiei de coronavirus, care i-a obligat pe oficialii chinezi să organizeze o bulă sanitară foarte strictă, rezervată tuturor participanţilor la competiţie, pentru a-i împiedica astfel să intre în contract cu publicul larg chinez.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇