Guvernul spaniol îi răspunde lui Vinicius Jr.

Guvernul spaniol îi răspunde lui Vinicius Jr.

Fernando Grande-Marlaska, ministrul spaniol de Interne, a reacţionat la comentariile brazilianului Vinicius Junior, atacantul echipei Real Madrid, care consideră că Spania nu face suficient în lupta împotriva rasismului pentru a-şi merita rolul de gazdă a Cupei Mondiale de fotbal din 2030.

„Respectul pentru diversitate face parte din ADN-ul nostru”, a afirmat joi ministrul, precizând că va conduce „o luptă eficientă şi directă împotriva oricărui comportament discriminatoriu”, potrivit comentariilor reluate de postul de radio Cadena SER.

ADVERTISING

"Este una dintre priorităţile guvernului spaniol şi ale ministerului", a adăugat fostul magistrat, cunoscut pentru că a investigat cazuri privind organizaţia teroristă ETA.

Vinicius Junior a asigurat într-un interviu acordat postului CNN că turneul final al Cupei Mondiale din 2030 ar trebui să-şi schimbe locul de disputare dacă Spania nu face progrese în lupta împotriva rasismului.

"Până în 2030 avem o marjă foarte mare de evoluţie. Sper că Spania poate evolua şi poate înţelege cât de grav este să insulţi o persoană din cauza culorii pielii sale", a spus el.

ADVERTISING

"Dacă lucrurile nu evoluează până în 2030, cred că (Cupa Mondială) trebuie să-şi schimbe locaţia pentru că jucătorul nu se simte confortabil şi în siguranţă evoluând într-o ţară în care ar putea suferi acte de rasism. E complicat, dar cred şi vreau să fac totul pentru ca lucrurile să se schimbe, pentru că sunt mulţi oameni în Spania, sau chiar majoritate, care nu sunt rasişti, dar există un grup mic care ajunge să afecteze imaginea unei ţări în care este atât de plăcut să trăieşti. Îmi place să fiu aici şi îmi place să joc pentru real Madrid", a adăugat Vinicius.

ADVERTISING

Internaţionalul spaniol Dani Carvajal, coleg cu Vinicius la Real Madrid, a fost primul care i-a dat replica brazilianului.

"Nu este nicio îndoială că Spania nu este o ţară rasistă. De când eram mic, am crescut cu numeroase naţionalităţi în cartierul meu, la Leganes. Spania nu este o ţară rasistă", a spus Carvajal, campion european cu La Roja în această vară.

Fundaşul lateral a condamnat însă actele de rasism care l-au vizat pe Vinicius ."Suntem total împotriva oricărui caz de rasism pe stadioane. Ştiu prin ce trece Vini şi îl susţinem atât intern, cât public. Cred că La Liga se îmbunătăţeşte şi se dezvoltă protocoale pentru ca nebunii să nu se mai poată întoarce la evenimentele sportive. Dar, dincolo de aceşti oameni, nu consider că Spania nu merită să sărbătorească o Cupă Mondială", a conchis jucătorul care va purta pentru a 50-a oară tricoul Spaniei, joi seară, împotriva Serbiei, în Liga Naţiunilor.

Spania urmează să organizeze împreună cu Portugalia şi Maroc ediţia din 2030 a Cupei Mondiale de fotbal. Primele meciuri se vor disputa însă în America de Sud (Uruguay, Argentina şi Paraguay), pentru a marca centenarul acestei competiţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇