Cele mai mari surprize din box

Cele mai mari surprize din box

Boxul este unul dintre puținele sporturi în care se poate întâmplă cam orice. Este nevoie doar de o lovitură care poate fi norocoasă sau calculată pentru ca o partidă să se încheie așa cum nici cei mai mari specialiști nu se așteptau.

Este un sport în care nu este loc de joacă și așadar boxerii trebuie să fie serioși și concentrați pe parcursul întregului meci. Muhammad Ali, Mike Tyson sau mai nou Tyson Fury au făcut senzație în ring, reușind de multe ori să ridice lumea în picioare.

Chiar și cei mai mari boxeri au fost protagoniști ai unor confruntări surprinzătoare. Unii au obținut victorii incredibile, iar alții au suferit niște înfrângeri uluitoare. Mai jos vei găsi 10 din cele mai mari surprize care s-au produs de-a lungul timpului în acest sport.

10. Tyson Fury vs Wladimir Klitschko

Boxerul ucrainean era văzut ca mare favorit în această partidă, el fiind la momentul respectiv campionul mondial la categoria grea. Tyson Fury în schimb, era criticat pentru că era mult prea corpolent.

ADVERTISING

El însă s-a folosit de alonjă, viteză și talentul său, reușind să îl neutralizeze pe Klitschko. A câștigat meciul prin decizie unanimă, închizând astfel gura tuturor celor care îl contestau.

9. Randy Turpin vs Sugar Ray Robinson

Această confruntare a avut loc în anul 1951, la Londra. Robinson era la momentul respectiv campion mondial și venea după 90 de partide câștigate la rând. Putem spune așadar că șansele lui Turpin să câștige acest duel erau foarte mici.

Ce s-a întâmplat însă atunci, a fost de-a dreptul incredibil. Turpin a prestat fenomenal și a reușit să îl învingă pe Robinson. Bucuria lui nu a durat mult pentru că Robinson își lua revanșa 2 luni mai târziu.

8. Cassius Clay vs Sonny Liston

Unul dintre cei mai mari boxeri din istorie, Muhammad Ali, lupta la vremea respectivă sub numele de Cassius Clay. Avea atunci doar 22 de ani și îl întâlnea pe Sonny Liston, care domina de câțiva ani acest sport.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din primul minut al meciului însă, Cassius Clay uimea pe toată lumea caștigând duelul în doar 6 runde. Ai aici o listă cu case de pariuri la care poți să pariezi pe box, dar și pe alte discipline, inclusiv pe fotbal.

7. Frankie Randall vs Julio Cesar Chavez

Contextul acestei partide a fost unul asemănător cu cel de la Turpin vs Robinson. De data aceasta, Chavez era mare favorit pentru că venea după o serie nemaipomenită, cu 90 de victorii la rând și multă lume se întreba dacă nu cumva este invincibil.

Randall avea să rezolve această dilemă prin prestația pe care a avut-o în această întâlnire. Cu toate acestea, la fel ca și la Turpin vs Robinson, revanșa care avea să se dispute la 3 luni distanță, a fost câștigată de Chaves.

6. Evander Holyfield vs Mike Tyson

Sunt sigur că dacă te-ai născut înainte de anii '90 ai auzit de acești foști mari boxeri. Pe "Iron Mike" îl știu și cei din generația mai nouă, mai ales pentru prestația sa din celebrele filme de comedie "Marea Mahmureală".

ADVERTISING

Tyson era mare favorit pentru că venea după o serie de victorii obținute prin KO. Cu toate acestea, el a fost învins, lupta încheiându-se după 11 runde în care Holyfield a boxat incredibil.

5. Corrie Sanders vs Wladimir Klitschko

Nimeni nu îi dădea vreo șansă lui Sanders care boxase în doar 3 runde în cei 2 ani de dinaintea acestei lupte. Era de altfel abia pe locul al 11-lea în clasamentul mondial și îl întâlnea pe puternicul Wladimir Klitschko, cel care își apăra titlul de campion.

Însă această confruntare s-a încheiat rapid, încă din runda a 2-a, după ce Sanders a reușit să îl trimită la podea pe fratele actualului primar al Kievului. Astfel, sudafricanul a dat peste cap toate pronosticurile experților.

4. Andy Ruiz Junior vs Anthony Joshua

Inițial, campionul Anthony Joshua trebuie să îl înfrunte la Las Vegas pe Jarrell Miller. Acesta din urmă nu a mai putut să lupte și a fost înlocuit cu Andy Ruiz Junior. Încă de la primul gong Joshua a dat senzația că nu este în apele sale.

Ruiz Junior l-a trimis la pământ pe britanic de mai multe ori, obținând o victorie uluitoare. Însă, la revanșa, a pierdut centurile, mulți considerând că nu avea o formă fizică demnă de un campion.

3. Hasim Rahman vs Lennox Lewis

Lewis era pe val, el având o victorie legendară în anul 1999 în fața lui Evander Holyfield. Era unul dintre puținii campioni mondiali care nu suferise nicio înfrângere pe parcursul carierei de profesionist. În ring arăta ca și cum nimeni nu ar putea să îl învingă vreodată.

De partea cealaltă, Rahman avea o singurâ victorie notabilă, în fața lui Corrie Sanders. Asta nu l-a oprit însă ca pe finalul rundei cu numărul 5 să câștige prin KO grație unei directe de dreapta fenomenale.

2. Leon Spinks vs Muhammad Ali

Marele Muhammad Ali venea la acest meci cu o statistică incredibilă, 55-2. Urma să dea piept cu un sportiv care avea doar 7 lupte la profesioniști. Ce-i drept, Muhammad Ali nu mai era la prima tinerețe, dar chiar și așa, nimeni nu se aștepta să piardă acest duel.

Au fost 15 runde, iar la finalul acestora Spinks a fost declarat câștigător de către arbitri. Evident că Ali s-a motivat și a reușit să se impună în revanșa care a avut la New Orleans.

1. Buster Douglas vs Mike Tyson

Este considerată ca fiind cea mai mare surpriză din istoria boxului. Duelul a avut loc pe 11 februarie 1990, în Japonia, la Tokyo, iar la momentul respectiv Tyson era mare favorit. 

Era considerat că fiind unul dintre cei mai buni boxeri de la Muhammad Ali și până atunci.

Cu toate acestea, el pierde lupta, după ce Douglas îi administrează un KO în runda a 10-a. Astfel, îi strică recordul de 37-0 al lui Tyson, care însă a avut o carieră strălucită și după acest meci.