Ana-Maria Popescu, despre retragerea din activitate, conflictul cu Eduard Novak și oferta acestuia

Ana-Maria Popescu, despre retragerea din activitate, conflictul cu Eduard Novak și oferta acestuia

Vicecampioana olimpică la spadă de la Tokyo, Ana-Maria Popescu, retrasă din activitate la 7 decembrie, a declarat, joi, că momentan nu are regrete, însă a precizat că „după ce se vor decanta toate” o să îşi aducă aminte că a fost în două finale olimpice la individual şi le-a pierdut pe amândouă.

„Momentan nu am un regrete, dar după ce se vor decanta toate o să-mi aduc aminte că am fost în două finale olimpice şi le-am pierdut pe amândouă cu brio (n.r. – Beijing 2008 şi Tokyo 2020). Poate aş fi putut să fac mai mult… nu ştiu cum ar fi fost dacă aş fi făcut lucrurile altfel. Îmi place să cred că nu am regrete vizavi de ce am realizat. Poate că în memoria colectivă voi rămâne ca fata de pe locul 2, fata de argint. Dar aşa cum am mai spus, nu visam că pot ajunge până aici, cu atâtea rezultate. Chiar îi scriam antrenorului Dan Podeanu, care nu a putut fi azi aici, că împreună am scris una dintre cele mai de succes poveşti din sportul românesc. Pentru mine flatant a fost când adversarii au început să îmi scrie că o să le lipsească asalturile noastre… şi au fost şi adversare care regretau că mă retrag pentru că nu au reuşit să mă învingă până acum. Mă bucur de acest respect, înseamnă că am fost un sportiv corect şi cinstit. Dacă eu am reuşit, orice sportiv român poate ajunge acolo unde nici nu îndrăzneşte să viseze”, a afirmat ea la finalul Galei Federaţiei Române de Scrimă.

ADVERTISING

"S-a încheiat acest capitol, dar nu dispar, nu emigrez… Însă e greu. Mi-am asumat această decizie, a fost bine cântărită şi nu există şanse să mă răzgândesc sau să mă întorc. Acum vreau să mă bucur de primele sărbători în care nu sună ceasul ca să mă duc la antrenament. Nu am experimentat aşa ceva de când aveam 10 ani. O să văd cum e. Ediţia Jocurilor Olimpice de la care am cele mai dragi amintiri este Atena 2004, pentru că a fost prima oară când am intrat în lumea mare a sportivilor. Dar au fost multe momente frumoase, la un moment dat sper să le aştern pe hârtie. Asta nu ştiu dacă va fi înainte sau după ce vom vedea în picioare acea sală de scrimă despre care am mai vorbit şi care sper să se concretizeze la un moment dat. Aş vrea să rămân în amintirea românilor exact ca şi copilul care a îndrăznit să viseze, a muncit pentru visul lui până a ajuns să-l împlinească. Pentru că şi noi, românii, putem. Trebuie doar să muncim în fiecare zi pentru visul nostru", a adăugat ea.

ADVERTISING

A pus punct conflictului cu Eduard Novak

Ana-Maria Popescu a afirmat că a încheiat conflictul cu ministrul Eduard Novak de la întoarcerea din Japonia, când a refuzat să îi strângă mâna oficialului MTS.

"Sper ca o dată cu această strângere de mână cu domnul Novak să încheiem, aşa cum a spus şi dânsul, acel scandal în care niciunul dintre noi nu şi-a dorit să ajungă. Mai ales că atunci celebram o medalie, fie ea şi de argint, de la Jocurile Olimpice. Îmi doresc ca atât la Ministerul Sportului, cât şi în federaţiile şi în cluburile sportive din România să facem o echipă care să facă performanţă", a menţionat ea.

ADVERTISING

Întrebată dacă va accepta propunerea de a lucra în cadrul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ana-Maria Popescu a răspuns: "Apreciez încrederea pe care conducerea COSR mi-o oferă, doar că este prematur. Nu am ajuns campion peste noapte, de acum încolo trebuie să învăţ. Ce am realizat pe planşa de scrimă nu are nicio legătură cu partea administrativă sau cu antrenoratul. Sunt meserii diferite, aici sunt doar învăţăcel. O să fie greu să mă obişnuiesc cu acest rol. Voi vedea unde îmi voi găsi locul, îmi doresc doar să fiu alături de sportivii români, de echipa de spadă a României, fiind lângă fete".

Scrimera română Ana-Maria Popescu, vicecampioană olimpică la Tokyo, şi-a anunţat, la 7 decembrie, retragerea din activitate, ea precizând că nu mai are motivaţie să mai continue după o carieră de 20 de ani. Ultima sa competiţie a fost Cupa Mondială de spadă de la Dubai, acolo unde a câştigat medalia de argint.

În vârstă de 37 de ani, Ana-Maria Brânză Popescu a fost aleasă la sfârşitul lunii noiembrie de Federaţia Internaţională de Scrimă cea mai bună spadasină a lumii pentru a cincea oară, stabilind astfel un record. Ea a primit acest titlu în sezoanele 2007-2008, 2008-2009, 2012-2013, 2019-2020 şi 2020-2021.

Ana-Maria Popescu are în palmares 3 medalii olimpice (una de aur şi două de argint), 7 mondiale (2-2-3) şi 13 europene (7-4-2), alături de numeroase Cupe Mondiale câştigate, ea fiind cea mai titrată scrimeră din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇