Undă verde în Senat pentru legea care reglementează făina din insecte în România. Cum vom ști dacă mâncăm gândaci, viermi sau lăcuste

Undă verde în Senat pentru legea care reglementează făina din insecte în România. Cum vom ști dacă mâncăm gândaci, viermi sau lăcuste

Senatul a adoptat marţi, cu 66 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi 12 abţineri, legea care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi a comercializării acestor produse pe teritoriul României.

Potrivit legii, pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parţial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

ADVERTISING

De asemenea, pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea, iar menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

Legea mai prevede că ”produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Afişarea informaţiei va fi realizată „pe suport sau panou într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului iar informaţiile trebuie să fie scrise într un loc vizibil, uşor accesibil, care nu pot fi şterse şi nu trebuie ascunse. 

Legea vine şi cu sancţiuni. Astfel, nerespectarea prevederilor din lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 100.000 lei. 

Propunerea legislativă a fost depusă de PSD şi semnată de parlamentarii: Oprea Ştefan-Radu - senator PSD; Ciolacu Ion-Marcel - deputat PSD; Simonis Alfred-Robert - deputat PSD; Tuşa Adriana-Diana - deputat PSD. 

ADVERTISING

Senatul este primă Cameră sesizată, astfel că proiectul merge la vot final, în Camera Deputaţilor.

În luna martie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu anunţa că a depus în Parlament proiectul de lege care interzice utilizarea făinii de insecte. 

„Protejăm produsele tradiţionale româneşti! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

Aşa cum au făcut şi alte ţări europene, la fel trebuie să facem şi noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import şi conţin ingrediente obţinute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. 

Oamenii trebuie să ştie ce cumpără, iar eticheta să fie clară şi să conţină informaţii complete cu privire la aceste produse. Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali şi a produselor şi mâncării tradiţionale româneşti”, scria Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇