Un pod peste Dâmboviţa din centrul Capitalei riscă să se surpe

Un pod peste Dâmboviţa din centrul Capitalei riscă să se surpe
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un pod din centrul Capitalei, de peste râul Dâmboviţa, este în pericol, iar reprezentanții Apa Nova şi Apele Române au cerut intervenţii de urgenţă, dar prefecta Bucureştiului se mai gândeşte.

E vorba despre Podul Victoriei, care se află lângă Curtea de Apel București, la Piaţa Naţiunilor Unite.

La acest pod nu s-a mai lucrat după Revoluţie. În zonă sunt infiltrații puternice de apă, iar plăcile de beton de deasupra cuvei de colectare a apei s-au deplasat deja, au precizat surse din administrație pentru Gândul.

ADVERTISING

O comisie mixtă Apa Nova-Apele Române a solicitat Prefecturii București declararea unei situații de urgență pe Splaiul Independenței, la 50 de metri de Podul Victoriei, pentru că se poate surpa terenul, respectiv malurile Dâmboviței, dar și carosabilul sau trotuarul.

Totul s-a descoperit în decembrie.

„În data de 27 decembrie anul trecut, personalul operativ de tură (Apele Române / Apa Nova – n.red.) a observat apariția unui vortex cu diametrul de circa 30 de centimetri, motiv pentru care s-a procedat la golirea biefului.

ADVERTISING

Ulterior, s-a curățat mâlul din zona respectivă pentru identificarea avariei, prilej cu care s-a constatat prăbușirea parțială a unei porțiuni din radierul cuvei pe zona de legătură între caseta drenajului urban aferent colectorului casetat și baza malului cuvei de apă curată”, se arată într-un proces verbal al comisiei mixte.

„Practic, apa de la suprafață se scurgea în interior prin patru puncte de infiltrare. Cantitatea de apă era în jur de 1 m cub pe secundă. În momentul de față, este stopată, fiindcă altfel fenomenul erozional ar fi continuat”, a explicat Sorin Rîndașu, director al Departamentului pentru Situații de Urgență  Apele Române, la Digi24.

ADVERTISING

Acum este nevoie de lucrări suplimentare. „Practic, va trebui să golim din nou complet biefurile. Estimările inițiale sunt la 120 mii lei”, spune Sorin Rîndașu.

În ianuarie, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a înfiinţat o comisie care să analizeze zona cu probleme. Pe 18 februarie, urma să se decidă începerea lucrărilor în regim de urgență, însă prefectul a decis amânarea întrunirii.

„Prefectul municipiului București, Alexandra Văcaru, a solicitat vineri, 18.02.2022, un plan de măsuri suplimentar. Ședința a fost amânată pentru o altă dată, după ce se va analiza noul plan de măsuri”, a transmis Prefectura București.

Urmează ca luni această comisie să stabilească planul de măsuri.

Nu este prima dată când există infiltrații în caseta de sub Dâmbovița. O situație asemănătoare a fost și în urmă cu trei ani, în planșeul aflat sub Piața Unirii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇