După mai bine de 5 ani de încercări eșuate, Nicușor Dan vrea să repare Podul Mare din Cișmigiu, care stă să cadă UPDATE

După mai bine de 5 ani de încercări eșuate, Nicușor Dan vrea să repare Podul Mare din Cișmigiu, care stă să cadă <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Nicușor Dan a primit girul Consiliului Local să ia Podul Mare din Cișmigiu din gestiunea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), ca să-l poată repara.

E o lucrare cu care Primăria Capitalei cochetează de mai mulți ani, dar pe care, în realitate nu s-a apucat niciodată.

Spotmedia.ro vă arată câte încercări au făcut primarii Bucureștiului să repare aceste pod, în ultimii 5 ani și jumătate și cum au eșuat, de fiecare dată. De asemenea, vă spunem ce vrea administrația lui Nicușor Dan să facă diferit.

Construit în 1930, Podul Mare din Parcul Cișimigiu are 24 de metri lungime și o lățime variabilă, în funcție de porțiune, cuprinsă între 4,9 metri și 6 metri. Și este monument istoric. În consecință, nu poate fi reparat decât cu respectarea unor reguli.

În urmă cu 4 ani și jumătate, la inițiativa Gabrielei Firea, Consiliul General al Municipiului București - în care majoritatea o aveau PSD și ALDE - a adoptat hotărârea 127/5.04.2017 care prevedea că urmau să se facă reparații capitale la pod, cu un buget estimativ de 1.663.000 de lei.

ADVERTISING

Dar lucrările n-au început. Deși proiectul a fost adoptat în aprilie 2017, PMB n-a găsit bani ca să se apuce de treabă. A prevăzut o sumă în bugetul anului 2018. Dar s-a constatat că, de fapt, reparația podului costa mai mult.

„În anul 2018, după aprobarea bugetului, a fost demarată procedura de achiziție publică pentru servicii de proiectare (documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construire, proiect tehnic, detalii de execuție, în baza documentațiilor anterioare).

Proiectul tehnic derulat în cursul anului 2018 a fost întocmit în baza unei expertize tehnice actualizate, constatându-se imposibilitatea realizării efective a lucrărilor, fiind necesară o ajustare pozitivă semnificativă a costurilor de execuție, acestea fiind subevaluate”, a transmis anterior PMB, la solicitarea reporterului Spotmedia.ro.

La jumătatea lunii octombrie 2019 - adică la un an și jumătate după primul vot pe care l-a dat Consiliul General pentru repararea podului - Firea a propus un nou proiect. De această dată, costul reparațiilor necesare la Podul Mare nu mai erau estimate la 1.663.000 de lei, ci la un nivel dublu, de 3.328.047 de lei.

ADVERTISING

La solicitarea reporterul Spotmedia.ro, PMB a transmis că, din aprilie 2017 până la jumătatea lui octombrie 2019 s-au scumpit materialele de construcții, dar s-a scumpit și forța de muncă. Spre exemplu, o oră de manoperă calificată costa acum 2 ani circa 25 de lei, potrivit PMB. Iar pentru repararea Podului Mare era nevoie de nu mai puțin de 33.700 de ore.

USR a protestat față de acest buget. Dar cum majoritatea în Consiliul General era deținută de PSD și ALDE, proiectul a fost adoptat.

Și cu toate acestea, lucrările de reparații la Podul Mare din Cișmigiu tot n-au început.

USR a atacat hotărârea prin care Consiliul General a dublat bugetul de reparații pentru Podul Mare. Iar pe 21 octombrie 2020 - cu numai o săptămână înainte ca Nicușor Dan să își preia mandatul - instanța a anulat hotărârea Consiliului General 395/2019.

anulare-hotarare

În prima parte a anului, toate parcurile Primăriei Capitalei au fost neîngrijite. Nicușor Dan a susținut că nu sunt bani pentru lucrări, din cauza datoriilor pe care le-a moștenit din Administrația Firea.

ADVERTISING

S-a ajuns în situații penibile. Spre exemplu, la finalul lunii august, Nicușor Dan a acuzat Compania Municipală de Parcuri și Grădini că nu își face bine treaba și a venit cu 40 de angajați ai ALPAB să curețe Cișmigiul. Dar într-o altă zonă din același parc, își vedeau, în continuare, de treaba și salariații companiei pe care o critica Nicușor Dan.

Nimeni nu mai avea timp și bani pentru Podul Mare. Iar în urmă cu circa 2 săptămâni, jurnaliștii de la Libertatea transmiteau că bucăți din balustrada din piatră a podului s-au prăbușit. Așa că în locul balustradei - care face parte din monumentul istoric numit Podul Mare - apăruse o sfoară care să-i împiedice pe trecători să se apropie prea mult de marginea zonei pietonale și să riște să cadă în lac.

Podul Mare se află în gestiunea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) din 2001. Dar ALPAB nu are bani să repare podul.

În consecință, ALPAB a propus, printr-o adresă emisă pe 18 octombrie, ca Direcția de Investiții de la PMB să preia atât proiectul de reparații al Podului Mare, cât și reamenajarea peisagistică a întregului Cișmigiu.

La ședința de vineri, 29 octombrie, Nicușor Dan le cere consilierilor generali să gireze, momentan, trecerea podului de la ALPAB la Direcția de Investiții din cadrul PMB.

Ulterior, Direcția de Investiții se va ocupa de refacerea DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție - n.red.) și de repararea podului. Iar ulterior îl va preda înapoi către ALPAB, care să-l gestioneze.

UPDATE 14:50 - Consiliul General a votat astăzi pentru adoptarea proiectului de hotărâre propus de Nicușor Dan. În consecință. ALPAB poate preda Podul Mare către Direcția de Investiții din cadrul PMB. Și rămâne de văzut dacă măcar de această dată, Podul Mare va fi reparat. Sau dacă nu cumva planurile se vor bloca din nou, iar monumentul istoric va continua să se degradeze.

Reamintim că la finele lunii august, Nicușor Dan a promis că în 2 ani, parcurile din București vor arăta mult mai bine.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇