Un medic a primit solicitare de adeverință că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat UPDATE Reacția Patriarhiei

Un medic a primit solicitare de adeverință că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția Patriarhiei

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, susține că a primit o solicitare pentru eliberarea unei adeverințe care să ateste că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat.

Medicul a solicitat explicații și i s-a spus că așa cere Patriarhia și așa procedează ceilalți medici de familie. Drept dovadă i s-a prezentat o adeverință care se încheia cu mesajul „Doamne ajută”.

„Când credeam că le-am văzut pe toate, primesc solicitare de adeverință că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat. Am solicitat suportul legal. Am primit informația că așa e legea de la patriarhie și să fac bine sa respect legea, ca asa fac toți ceilalți medici, nu crâcnesc.

ADVERTISING

Am primit și o adeverință drept exemplu, drept dovadă (lumească) de incompatibilitate a legii patriarhiei cu legile celelalte (GDPR). Semnat și cu Doamne ajută”, a povestit Sandra Alexiu pe Facebook.

Alexiu critică birocrația și se întreabă cum ar trebui să reacționeze medicii de familie în astfel de situații.

„Mai urmează ca părintele să recomande pacienților să se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverințele. Eu acum ce să fac, să îi recomand să schimbe preotul?! Cât de adânc e întipărită în ADN gena birocrației în țara asta?”, a precizat Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reacția Patriarhiei

În replică, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis, într-un comunicat, că „nu există (nici nu ar putea exista) o obligaţie pentru medicii pediatri de a elibera o adeverinţă care să certifice starea bună de sănătate a copilului ce urmează a fi botezat”.

„Bunul-simţ, grija şi responsabilitatea preoţilor, părinţilor şi naşilor, cei care participă concret la evenimentul crucial al botezării unui copil, constituie singurul subiect real pe această temă”, subliniază purtătorul de cuvânt al BOR.

ADVERTISING

Vasile Bănescu precizează însă că, pornind de la tragedia morţii unui bebeluş, survenită după un botez oficiat la sfârşitul lunii ianuarie 2021 într-o biserică din Suceava, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a pronunţat în şedinţa sa de lucru din februarie 2021 după cum urmează:

  • Înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligaţia de a se întâlni cu părinţii şi naşii copilului, întâlnire în cadrul căreia aceştia, după consultarea anterioară cu medicul pediatru, să prezinte în mod onest preotului starea reală de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;
  • În cadrul Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenţie sporită practicii liturgice referitoare la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenţii teologi din anii terminali ai secţiilor de Teologie Pastorală;
  • În fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a fiecărei Sfinte Taine.
  • Vor fi susţinute cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

A acorda în mod responsabil maximă atenţie stării de sănătate şi gradului de vigoare a pruncului care urmează să fie botezat este o hotărâre sinodală se adresează exclusiv părinţilor, naşilor şi preotului, subliniază purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇