Tudor Chirilă, de 1 iunie: România nu-şi iubeşte copiii! Și preferăm să băgăm mizeria sub preș

Tudor Chirilă, de 1 iunie: România nu-şi iubeşte copiii! Și preferăm să băgăm mizeria sub preș
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Artistul Tudor Chirilă susţine, de 1 iunie, că România nu-şi iubeşte copiii şi ar face mai bine să recunoască asta. În sprijinul afirmaţiei, Chirilă vine cu date din raportul World Vision România, care arată că 21% dintre copiii din mediul rural consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți.

80% dintre ei muncesc 1-2 ore pe zi în gospodărie, fac curățenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alți membri ai familiei.

Copiii constituie categoria socială cea mai expusă sărăciei și excluziunii sociale, România fiind în fruntea țărilor europene cu un risc de 35,8%.

ADVERTISING

"Încă o zi în care ne prefacem că copiii sunt în centrul societății noastre. Încă o zi în care vorbim despre lumea pe care ar trebui s-o construim pentru copiii noștri sau despre încrederea pe care ar trebui să le-o insuflăm. Nu mai vorbesc de dragoste", aşa îşi începe Tudor Chirilă postarea de 1 iunie.

Artistul a fost marţi la liceul Emanuil Gojdu din Oradea și a aflat de la elevi că întrebările pe care le are generația lor sunt legate de nesiguranță profesională, lipsa orientării în zona asta și paralelismul școlii cu viață.

ADVERTISING

"Școala noastră nu pregătește copiii pentru viață. Copiii ăia pe care îi sărbătorim azi și cărora le atribuim viitorul nostru", adaugă Chirilă.

El spune că e frumos să fii copil când ai măcar siguranța zilei de mâine. Dar ce se întâmplă cu restul: cei pentru care familiile nu au bani că să-i țină în școală, mamele copile care fac copii în urma abuzurilor adulților, ce se întâmplă cu cei care cresc în familii dezorganizate predestinați să devină la rândul lor ba alcoolici, ba infractori sau în cel mai bun caz șomeri dependenți de un ajutor social absurd de mic?

ADVERTISING

"România nu-și iubește copiii. E un adevăr pe care dacă l-am accepta și recunoaște colectiv am face un bine enorm societății noastre. Și copiiilor. Dar pe noi bolile noastre sociale ne sperie. Și preferăm să băgăm mizeria sub preș. Că poate e inspecție și nu dăm bine.

Azi e 1 iunie. Copiii norocoși se bucură de activități cu părinții. Ceilalți…

Las mai jos raportul World Vision România despre bunăstarea copilului din mediul rural. Merită citit, deși nu e o lectură ușoară. Dar e una necesară ca să nu ne mai amăgim la nesfârșit cu iluzia că copilul e in centrul societății", încheie artistul.

Tot de 1 iunie, Ziua internațională a copilului, spotmedia.ro și Salvați Copiii România lansează „copilărie furată”, un proiect editorial prin care vom face auzite vocile copiilor care trăiesc în condiții poate de neimaginat și nu se pot bucura de anii de copilărie. 

În fiecare săptămână, miercurea, cititorii spotmedia.ro vor putea citi povestea unui copil care a învățat din primii ani de viață ce înseamnă greutățile vieții. În statistici apar drept copii din zone defavorizate sau copii care trăiesc sub pragul sărăciei. Dar în spatele acestor statistici sunt viețile la început de drum ale unor copii, care nici măcar nu știu cum ar trebui să le fie copilăria, lipsită de griji și cu bucurie. 

Acum, statisticile nu arată deloc bine. 3 din 10 copii din România trăiesc în sărăcie. Sunt copiii care nu au acces la hrană sănătoasă, la servicii medicale, la educație.

Ține de noi să îi cunoaștem, să îi susținem, să îi ajutăm și să facem în așa fel încât, de la an la an, în România, aceste cifre din statistici să scadă până la dispariție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇