Tinerii germani care împlinesc 18 ani primesc un voucher cultural de 200 de euro

Tinerii germani care împlinesc 18 ani primesc un voucher cultural de 200 de euro

Guvernul german urmărește să-i încurajeze pe tineri să iasă din case și să trăiască pe viu experiențele culturale, dar și să ajute cultura să-și revină după restricțiile din timpul pandemiei.

Ministrul german al Culturii, Claudia Roth, a descris „pașaportul cultural” (Kulturpass) ca pe un „cadou de ziua de naștere” pentru 750.000 de persoane care vor împlini 18 ani în 2023. Guvernul de la Berlin urmează, astfel, exemplul Franței, Italiei și Spaniei, care au introdus programe similare destinate tineretului, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Potrivit ministrului german de Finanțe, Christian Lindner, voucherul electronic va putea fi folosit într-un interval de doi ani pentru orice act cultural, de la teatru și concerte, la cumpărarea de cărți sau muzică.

Tichetul va fi gestionat prin intermediul unei aplicații și al unui site care oferă legătura directă spre o platformă virtuală în care pot fi procurate bilete la evenimente artistice, precum și produse culturale.

Costul pe care îl va suporta guvernul german este estimat la 100 de milioane de euro, suplimentar față de bugetul alocat culturii, de 2,3 miliarde de euro.

ADVERTISING

Marile platforme online, precum Amazon sau Spotify, au fost excluse din program, fiind, în schimb, preferate organizațiile mici, precum cinematografele și teatrele independente. Valoarea achizițiilor individuale va fi limitată, pentru a preveni situații în care cineva folosește voucherul ca să cumpere, de exemplu, un singur bilet de concert de 200 de euro.

Cei doi miniștri germani au spus că programul ar putea fi extins la un segment mai larg de populaţie și e posibil ca limita de vârstă să fie coborâtă la 15 ani.

ADVERTISING

Alte țări care le acordă tinerilor vouchere culturale:

Spania

  • Coaliția socialistă de guvernare le acordă tinerilor un voucher cultural de 400 de euro la împlinirea vârstei de 18 ani.
  • Potrivit guvernului spaniol, 57,6% din cei care au împlinit 18 ani în 2022 și-au activat voucherele în primul an.

Franța

  • Pass Culture a făcut parte din programul electoral al președintelui Emmanuel Macron în campania pentru alegerile din 2017 și a fost testat în anul următor, cu o întârziere impusă de pandemie.
  • Tichetul electronic de 300 de euro a fost lansat oficial în 2021, iar aplicația le permite tinerilor care au împlinit 18 ani să cheltuiască banii la cinema, muzee, teatre, concerte, să cumpere cărți, materiale de artă, cursuri de artă, instrumente muzicale sau să achite abonamente la platforme precum Canal Plus, Salto și Deezer.
  • Programul cu o valoare totală de 200 de milioane de euro pe an a fost extins în 2022 la tinerii de peste 15 ani.

Italia

  • "Bonusul cultural" de 500 de euro, adresat tinerilor care au cel puțin 18 ani, a fost introdus de fostul premier Matteo Renzi și a rămas în vigoare în ciuda schimbărilor de guvern și a încercării populiștilor de a-l elimina în 2018.
  • 83% din beneficiari au cheltuit banii pe cărți, produse muzicale și bilete la concerte, potrivit ministerului italian al Culturii.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇