Timișoara rămâne în frig, după ce sistemul de termoficare s-a oprit. Fritz: Îmi dau seama că vestea e devastatoare

Timișoara rămâne în frig, după ce sistemul de termoficare s-a oprit. Fritz: Îmi dau seama că vestea e devastatoare

Primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz (USR), a anunțat marţi că, din cauza datoriilor și a lipsei de bani cash cu care să achite gazele, sistemul de termoficare din oraș s-a oprit.

„În urmă cu câteva minute, Delgaz a sistat distribuția pentru CET Centru, iar E.on a sistat furnizarea de gaz căre Colterm. Până acum 2 ore, am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care din păcate ne-a dat un răspuns negativ”, a precizat Dominic Fritz.

Primarul spune că își dă seama că vestea este una devastatoare pentru timișoreni.

Asta înseamnă că vor rămâne fără căldură și apă caldă 50.000 de consumatori. Dar și mai grav este că spitalele vor rămâne fără apă caldă și căldură. Situația e ceva mai bună la Spitalul Victor Babeș, care are o centrală proprie care va porni. Și la Maternitatea Odobescu, care are centrală proprie care va porni.

Conferință de presă - 26.10.2021

Conferință de presă - 26.10.2021

Publicată de Dominic Fritz pe Marţi, 26 octombrie 2021

Știu că directorii de spitale fac apel la furnizorii de gaze să facă contract cu Colterm. Și eu fac acest apel. Am informat ministrul Energiei și prefectul. Suntem în continuare în discuții cu furnizorii”, a subliniat Dominic Fritz.

ADVERTISING

Firma de termoficare încearcă să treacă pe cărbune.

„Am cerut cărbune din rezerva de stat. Dar e nevoie de o ordonanță pe care numai un guvern plin o poate da. Încercăm să negociem o cantitate de gaz mai mică. Și să intrăm, eventual, pe niște intervale de furnizare (cum se întâmplă la Focșani - n.red.).

Știu că vestea este devastatoare pentru mulți timișoreni. Pentru cei care suferă în spitale. Pentru medicii și asistentele medicale care oricum sunt epuizați în spitale. Pentru toți cei care stau acasă, care sunt în vârstă, care au copii mici, care lucrează de acasă. Vom face tot posibilul pentru a trece peste această perioadă și să repornim căldura în Timișiara cât mai repede posibil”, a promis Dominic Fritz.

ADVERTISING

Primarul a convocat pentru ora 15:00 o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

De asemenea, în cursul după amiezii, va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Iar pe ordinea de zi a ședinței se află un proiect de hotărâre, inițiat de Dominic Fritz, care prevede reactualizarea prețului gigacaloriei.

E un proiect care prevede că populația - care acum plătește energia termică la prețul 208 lei pentru MWh - va achita de peste două ori mai mult, adică 437 de lei pentru un MWh consumat.

Fritz înțelege că ar putea fi inoportun ca tocmai în ziua în care s-a oprit căldura în oraș să vină cu această scumpire. Dar susține că s-a ajuns în situația de criză de astăzi tocmai din cauza faptului că prețul real al încălzirii centralizate n-a fost plătit integral până acum nici de populație, nici de primărie.

ADVERTISING

Rămâne să vedem dacă proiectul de hotărâre propus de Dominic Fritz va fi adoptat. În cazul în care cei 13 consilieri USR îl susțin, Fritz va mai avea nevoie de un singur vot pentru a-și vedea proiectul adoptat.

Sociali-democrații sunt hotărâți să nu voteze pentru majorarea prețurilor gigacaloriei. Consilierii liberali contactați de Spotmedia.ro au susținut, de asemenea, că nu vor vota majorarea. Surse din rândul consilierilor Pro România au explicat că, înainte de toate, nu văd încă eficiența soluției propuse de Dominic Fritz.

Este, însă, posibil, care singurul vot din afara grupului USR PLUS de care e nevoie pentru adoptarea scumpirii gigacaloriei pentru populație să vină din partea unui consilier local care este pe punctul de a fi exclus din PNL. Este vorba despre Raul Ambruș, despre care presa a scris că a mai votat diferit față de colegii săi de partid. Și tocmai această atitudine l-a adus în conflict.

Ce șanse are primarul Dominic Fritz să le dubleze timișorenilor prețul încălzirii centralizate. Ultimele calcule politice din Consiliul Local


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇