Ce șanse are primarul Dominic Fritz să le dubleze timișorenilor prețul încălzirii centralizate. Ultimele calcule politice din Consiliul Local

Ce șanse are primarul Dominic Fritz să le dubleze timișorenilor prețul încălzirii centralizate. Ultimele calcule politice din Consiliul Local

Dominic Fritz va încerca în după-amiaza zilei de marți, pe 26 octombrie, să obțină girul Consiliului Local al orașului Timișoara pentru a dubla prețul pe care populația îl plătește pentru încălzirea centralizată.

După ani întregi în care a fost administrat păgubos, sistemul de încălzire centralizată din Timișoara a fost în pragul falimentului.

Primarul Dominic Fritz a explicat pentru Spotmedia.ro că, de circa 2 ani, din cauza datoriilor copleșitoare pe care le-a acumulat, societatea de termoficare din Timișoara, Colterm SA, nu mai e un client de încredere pentru furnizorii săi. În consecință - ca să aibă gazele necesare pentru a le livra timișorenilor apă caldă și căldură - Colterm trebuie să semneze zilnic contract cu Engie. Și să plătească, mereu, în avans pentru gazele pe care le cere.

În teorie, sistemul poate funcționa și așa. Dar nu și în perioade de criză pe piața gazelor, cum e acum. La acest moment, ce i-ar trebui societății de termoficare din Timișoara este un contract pe termen lung, cu prețuri avantajoase la gaze.

În schimb, societatea nu reușește să încheie decât contracte prin care să cumpere gaze le prețurile zilei, care sunt foarte mari.

ADVERTISING

Practic - după cum a precizat deja Dominic Frizt pentru Spotmedia.ro - Colterm, aflată deja în insolvență, este branșată la bugetul primăriei. Dacă aceasta are bani să-i dea, Colterm plătește gazele și dă apă caldă și căldură în oraș. Dacă primăria nu-i mai poate da bani, atunci circa 50.000 de consumatori - locuințe și instituții din Timișoara - rămân în frig.

Soluții pentru rezolvarea problemei sunt mai multe. Potrivit conducerii Colterm, orașul poate fi încălzit și dintr-o singură centrală, CET Sud, cu cărbune. Doar că abia în aceste zile cărbunele începe să ajungă, în cantități mari, la Timișoara.

Iar parte dintre consilierii locali ai Timișoarei susțin că sunt slabe șansele ca aprovizionarea cu cărbune să se poată facă în ritm suficient de alert, pe toată durata iernii, astfel încât orașul să nu rămână în frig.

O altă problemă este faptul că, la Timișoara, prețul pe care primăria și populația îl plătesc pentru energia termică este mai mic decât cel real.

Pentru că energia termică este vitală pentru populație, potrivit legii, ea nu poate fi vândută decât la un preț aprobat în prealabil de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și de autoritățile locale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iar la Timișoara, un MWh (echivalentul a circa 0.8 gicacalorii) costă, în prezent, 415 lei. Din acest preț, 208 lei plătește populația, iar 207 lei este subvenție acordată de primărie.

Or, potrivit estimării lui Dominic Frizt, costul real al MWh - ținând cont de majorarea exagerată a prețurilor la gaze - este de circa 800 de lei. Și e nevoie de recunoașterea noului cost.

În caz contrar, nici primăria și nici oamenii nu au cum să achite acest cost real, chiar dacă ar avea suficienți bani. Iar asta înseamnă că societatea de termoficare va înregistra pierderi din ce în ce mai mari, până când va dispărea.

În aceste condiții, Dominic Fritz a convocat o ședință extraordinară de Consiliu Local pentru marți, 26 octombrie, la ora 17.00. Și a pus pe ordinea de zi un proiect prin care vrea să actualizeze prețul energiei termice. De fapt, nu vorbim despre o scumpire a gigacaloriei, ci despre o recunoaștere a noului preț, astfel încât acesta să poată fi achitat.

Cu toate astea, practic - dacă proiectul lui Dominic Fritz trece - populația va plăti mai mult pentru energie termică. Mai exact, prețul MWh va crește de la 451 de lei la 851,27 lei. Iar prețul facturat populației va fi de 644 lei/MWh.

ADVERTISING

În ciuda acestor scumpiri, din cauză că legea nu-i permite, primăria nu va majora subvenția, ci va plăti, în continuare, tot 207 lei din prețul fiecrui MWh consumat de populație.

Or, asta înseamnă că timișorenii vor plăti 437 de lei pentru un MWh consumat, în loc de 208 lei, cât plătesc acum. O astfel majorare de preț riscă să fie împovărătoare pentru oameni, mai ales în condițiile actuale, cu inflație de peste 6% și cu diversele probleme pe piața muncii cauzate de pandemie.

Cine și cum votează, în Consiliul Local

Consiliul Local din Timișoara are 26 de membri.

În actuala configurație - rezultată din alegerile locale din septembrie 2020 - 13 consilieri locali sunt de la USR, 8 sunt de la PNL, 3 sunt de la PSD - PPU, iar 2 sunt de la Pro România.

Ca să treacă, proiectul de recunoaștere a noilor prețuri din termoficare are nevoie de majoritate simplă (jumătate plus unul dintre voturi). Cum Dominic Fritz este membru USR, este de așteptat ca grupul de 13 consilieri din acest partid să susțină proiectul propus de primar. Iar asta înseamnă că, de fapt, Dominic Fritz are nevoie de un singur vot în plus pentru ca proiectul să îi fie adoptat.

Spotmedia.ro a discutat cu reprezentanți ai celorlalte grupuri politice din Consiliul Local de la Timișoara, pentru a vedea dacă vreunul dintre acestea îi va acorda sprijinul primarului, la vot, pentru adopatarea acestui proiect. Iată ce am aflat.

Consilierul local PSD Radu Țoancă susține că grupul său nu va vota majorarea prețului energiei termice, la populație.

„Nu vom susține niciun fel de majorare a prețului la gigacalorie. Soluția care se poate preconiza și care poate ajuta populația din Timișoara încă racordată la sistemul centralizat este adoptarea celor două inițiative la nivel de Bucureşti: plafonarea prețului la gaze și energie electrică și reducerea TVA de la 19 la 5%.

În plan local, trebuie discutat cu factorii de decizie. Pentru că noi nu putem da subvenții în suma mai mare de 15 milioane de euro fără TVA. Asta e suma maximă pe care ANRE ne permite să o acordăm.

În mod normal, ar fi trebuit semnate contracte pe termen lung pentru gaze și cărbune. Și atunci Colterm ar fi devenit consumator captiv și furnizorii erau obligați, timp de 3 ani cât durează insolvența, să furnizeze. (...)

Într-adevăr, prețul gigacaloriei nu s-a mai mărit de mulți ani, la Timișoara. Tot din motive politicianiste. Dar să mărești de 2-3 ori de pe o zi pe alta cheltuiala cetățeanului cu gigacaloria este peste orice prag de suportabilitate. Să ținem cont de faptul că, la Timișoara, mulți dintre clienții sistemului centralizat sunt tocmai acei oameni care nu au dispus de 2.000 - 3.000 de euro pentru a-și monta centrală”, a precizat Radu Țoancă pentru Spotmedia.ro.

Consilierul local Adrian Lulciuc (PNL) a spus, de asemenea, că nu vrea să susțină majorarea prețului la gigacalorie pentru populație.

„E nevoie de 14 voturi, pe care USR nu le are. Și nu știu unde vor găsi personajele care să se compromită în cariera lor politică - fie ea și una doar locală sau județeană - pentru a vota așa ceva. Eu nu voi vota așa ceva.

Eu, în plen, voi lansa către domnul primar un apel la resposabilitate față de cei 50.000 de abonați care au rămas branșați, în majoritate, la sistemul centralizat, pentru că nu și-au permis o centrală termică. Trebuie să facem și puțină protecție socială! Să ne gândim puțin și la acești oameni.

De ce n-am plătit certificatele verzi la timp? De ce am dizolvat Consilii de Administrație și am revalidat oameni care sunt capabili? S-a schimbat de 2 ori managementul și nu s-a rezolvat nimic.

Cum trecem iarna asta? Ei (USR -n.red.) nici nu își doresc să trecem iarna asta, ci vor ca aceasta societate să fie falimentară și probabil să externalizeze serviciul într-o formă sau alta”, a precizat Adrian Lulciuc pentru Spotmedia.ro.

Consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) a precizat că vrea, mai întâi, să afle suficiente date pentru a putea decide cum va vota.

„Dumnealor (Primăria - n.red.) susțin că ar fi cerut Colterm o triplare de preț. Dar nu este adevărat. Colterm a propus mai multe variante de preț.

Încă nu știm suficiente despre cum s-a ajuns la acest preț și cum se poate o dublare în loc de o triplare de preț. Probabil au jonglat cu ponderea de gaz și cărbune de care este nevoie pentru a asigura încălzirea. Dar aici se pun probleme logistice. Să spunem că ai pune o pondere de 50% gaze și 50% cărbune.

Asta ar însemna că vină, în permanență, în flux aproape continuu, garnituri de tren încărcate cu cărbune. Cam 20 în fiecare lună. Și asta e o utopie să asiguri fluxul de cărbune în acest ritm”, a precizat Roxana Iliescu, pentru Spotmedia.ro.

În consecință, în principiu, niciun alt grup politic nu susține fără rezerve proiectul lui Dominic Fritz.

Cu toate astea, presa locală de la Timișoara relatează că există un consilier local liberal, Raul Ambruș, care a votat și în trecut altfel decât grupul politic din care face parte. Tocmai de aceea, a fost și propus pentru excludere din PNL.

În cazul în care acest consilier ar vota astăzi pentru proiectul primarului USR, timișorenii vor plăti de două ori mai mult pentru încălzirea centralizată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇