Surse: Judecat pentru „răzvrătire și indisciplină”, ÎPS Teodosie scapă cu o mustrare de la BOR

Surse: Judecat pentru „răzvrătire și indisciplină”, ÎPS Teodosie scapă cu o mustrare de la BOR

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost atenţionat doar verbal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru acuzaţiile care i-au fost aduse – „răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, au declarat joi surse din BOR pentru Agerpres.

Sinodul s-a reunit joi în şedinţă, iar unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a fost „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

ADVERTISING

ÎPS Teodosie a intrat astfel la judecata Sinodului BOR, pentru iniţiativa sa de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie.

Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 – 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de patriarhul Teoctist.

În ultimii doi ani, ÎPS Teodosie „a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan", precizează Cancelaria Sfântului Sinod, într-un comunicat de la începutul lunii februarie.

ADVERTISING

De asemenea, potrivit comunicatului, "întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare mitropolii a Tomisului", IPS Teodosie "insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇