Sectorul 6 va plăti peste 4 milioane de lei pentru a moderniza un parc din Chișinău. Jurnaliștii moldoveni scriu că unele lucrări sunt făcute de un an

Sectorul 6 va plăti peste 4 milioane de lei pentru a moderniza un parc din Chișinău. Jurnaliștii moldoveni scriu că unele lucrări sunt făcute de un an

Consiliul Local al Sectorului 6 a adoptat astăzi cheltuirea a peste 4 milioane de lei (846.000 de euro) pentru reabilitarea unui parc public din orașul Chișinău.

Acest parc se numește Alunelul și se află în sectorul Buiucani din Chișinău.

Potrivit presei din Republica Moldova, respectivul parc era în plin proces de modernizare și anul trecut, pe vremea asta.

Pe atunci se desfășura, însă, abia prima etapă a proiectului, care consta în reamenajarea și asfaltarea aleilor, dar și în crearea unor piste pentru bicicliști și construcția unei toalete moderne în parc.

A doua etapă a modernizării parcului Alunelul presupunea – potrivit jurnaliștilor moldoveni - instalarea unui nou sistem de iluminat, a mobilierului urban (bănci și altele – n.red.) și a unei scene pentru spectacole. În plus, proiectul prevedea și amenajarea unui stadion de minifotbal.

ADVERTISING

Ce treabă are Sectorul 6 din București cu toate astea?

Ei bine, pe 28 noiembrie 2019, Consiliul Local al Sectorului 6 a adoptat un proiect în baza căruia încheia un acord de cooperare cu Sectorul Buiucani din Chișinău. Scopul: promovarea unor interese comune.

Ulterior, pe 7 iulie 2020, pe site-ul Primăriei Sectorului 6 a apărut un proiect de hotărâre prin care unitatea administrativ teritorială se angaja să plătească 486.000 de euro (puțin peste 4 milioane de lei, la cursul zilei – n.red.) pentru reabilitarea parcului din Chișinău.

Joi, pe 30 iulie, în ședința de Consiliu Local a Sectorului 6, proiectul a intrat la vot. Iar la ședința online a luat parte și viceprimarul Chișinăului, Inga Ioneșii, dar și pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc.

ADVERTISING

Acesta a spus că cere ajutorul Sectorului 6 pentru a reabilita integral parcul, inclusiv pentru refacerea aleilor pietonale. Asta – deși presa de la Chișinău scria că aleile erau reabilitate deja din vara trecuta ... Ce s-o fi întâmplat cu respectivele lucrări, nu știm.

În plus, pretorul a anunțat că vrea havuz, scenă de vară și construcția unui întreg sistem nou de iluminat public în parc, dar și un sistem de irigat (în condițiile în care parcurile din Chișinău n-ar avea așa ceva).

Pretorul din Buiucani a cerut ajutorul pentru că ar avea la dispoziție un buget foarte mic și autoritățile orașului au cheltuit mult în timpul pandemiei. În aceste condiții, abia dacă mai poate acoperi cheltuielile curente. Iar de reparații atât de necesare în oraș nu mai sunt bani.

ADVERTISING

Consilierul local USR Marius Ungureanu a întrebat dacă – în aceste condiții – nu cumva sectorul Buiucani are nevoie de bani pentru alte investiții, în loc de parc. Poate pentru a repara străzi sau pentru a investi în transportul în comun.

Vadim Brînzaniuc a spus că se vor cumpără 100 de ”unități de transport” cu bani de la Consiliul Municipal și că se va investi în asfaltarea integrală a ”câtorva străzi” din centrul Chișinăului.

Cu alte cuvinte, doar banii de parc mai lipseau la Buiucani!

În context, consilierul USR Camelia Fâșie a întrebat dacă se menționează undeva în clar – așa cum cere legea – sursa de finanțare. Cu alte cuvinte, dacă banii se dau din bugetul Sectorului 6, de la ce investiție sau cheltuială locală se taie?

În plus, a mai întrebat consilierul local, au avut bucureștenii din Sectorul 6 suficient timp pentru a consulta proiectul și a-și exprima părerea?

Reprezentanții Sectorului 6 au precizat doar că la cea mai recentă rectificare bugetară s-au alocat bani. Un milion de lei urmează să se plătească în curând. Iar restul de bani se va da la anul, după finalizarea lucrărilor.

În cele din urmă, proiectul a fost adoptat, iar cetățenii Sectorului 6 vor plăti pentru modernizarea parcului din Chișinău.

Ce vor câștiga bucureștenii în schimb? Ei bine, Vadim Brînzaniuc a promis că va amenaja și un simbol românesc în parcul făcut pe banii oamenilor (fără să menționeze în ce va consta acesta). Asta ca să știe și bucureștenii - dacă trec vreodată prin parcul Alunelul - că grație baniilor lor s-a modernizat.

Citește și:

Primăriile din București toarnă asfalt când plouă. Care sunt riscurile și cine plătește

Azi se redeschid creşele în Bucureşti. Condițiile din fiecare sector

Muncitorii lui Negoiță au continuat să construiască pe spațiul verde, chiar și după ce Garda de Mediu le-a interzis să o facă și i-a amendat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇