Săptămâna de muncă de 4 zile: Cum ar putea reduce costul vieții o zi liberă în plus

Săptămâna de muncă de 4 zile: Cum ar putea reduce costul vieții o zi liberă în plus

Un program de lucru de patru zile pe săptămână, evident, pentru același salariu, nu doar că ar îmbunătăți productivitatea și sănătatea generală a angajaților, dar ar aduce și reduceri considerabile de cheltuieli.

Organizația independentă de cercetare Autonomy arată că un părinte britanic care are un copil mai mic de doi ani ar economisi 1.440 de lire sterline (1.643 de euro) din cheltuielile pentru îngrijirea celui mic, la care s-ar adăuga 340 de lire (388 de euro) din cheltuielile de transport către locul de muncă.

ADVERTISING

Determinarea costului navetei s-a bazat pe o valoare medie anuală de 1.700 de lire sterline (1.940 de euro), prezentat într-o analiză din 2019 realizată pe un grup de 2.000 de lucrători cu program full-time, part-time și independenți din Marea Britanie, relatează The Guardian.

Cheltuiala medie anuală pentru îngrijirea copilului a fost estimată la 7.200 de euro (8.216 euro), potrivit calculelor realizate de Trades Union Congress, deși în unele zone ale Marii Britanii părinții care muncesc au cheltuit chiar mai mult.

ADVERTISING

Până acum, susținătorii săptămânii reduse de lucru s-au concentrat pe beneficiile asupra angajaților, precum creșterea timpului dedicat activităților de recreere și a măririi eficienței, care le-ar permite să presteze același volum de muncă în mai puțin timp.

Noua analiză a beneficiilor săptămânii de muncă de patru zile survine după ce un program-pilot implementat în Marea Britanie a trecut de jumătatea intervalului de cercetare. 73 de companii cu un total de 3.300 de angajați au intrat în acest program de șase luni care a debutat în luna iunie și se va încheia în noiembrie.

ADVERTISING

Programul-pilot, considerat cel mai mare experiment de acest gen din lume, a atras și interesul unei instituții publice local: funcționarii de la birourile consiliului din districtul metropolitan englez South Cambridgeshire vor lucra cu o zi mai puțin pe săptămână, din ianuarie, iar ulterior ar putea intra în această schemă și angajații serviciului de salubritate.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇