Belgia introduce săptămâna de lucru de 4 zile și permite angajaților să ignore solicitările primite după program

Belgia introduce săptămâna de lucru de 4 zile și permite angajaților să ignore solicitările primite după program

Angajații din Belgia vor putea să lucreze doar patru zile pe săptămână și să ignore solicitările trimise de angajatori în afara programului, după intrarea în vigoare a unui pachet de reforme pe piața internă a muncii, pachet anunțat marți.

Măsurile au fost agreate de coaliția aflată la guvernare și ele le vor permite angajaților să își închidă telefoanele și să ignore mesajele legate de serviciu, trimise după orele de program, fără teama unor posibile repercusiuni, relatează Euronews Next.

”Am trecut prin doi ani dificili. Cu acest acord, setăm un cadru de lucru pentru o economie mai inovativă, sustenabilă și digitală. Scopul este să facem oamenii și afacerile mai puternici”, a declarat marți premierul belgian Alexander de Croo, în conferința de presă la care a anunțat pachetul de reforme.

ADVERTISING

Și lucrătorii temporari vor primi o protecție legală mai susținută, în timp ce angajații cu normă întreagă vor putea beneficia de un program de lucru flexibil, la cerere.

Totuși, implementarea acestor măsuri de reformă ar putea dura luni întregi, în condițiile în care proiectele de lege respective trebuie să parcurgă proceduri care includ mai multe dezbateri ale legiuitorilor federali.

”Trebuie să facem asta, la cererea angajaților. Angajatorii vor fi obligați să ofere argumente solide pentru orice refuz”, a declarat și ministrul belgian al Muncii, Pierre-Yves Dermagne.

ADVERTISING

Un purtător de cuvânt al Guvernului a confirmat pentru Euronews Next că angajații vor putea cere să lucreze patru zile pe săptămână timp de șase luni. După aceea, ei vor putea alege să continue la fel sau să revină la programul de 5 zile pe săptămână, fără consecințe negative.

Perioada de șase luni a fost aleasă pentru ca angajatul să nu fie prins prea mult timp în varianta de patru zile, dacă apoi constată că a făcut o alegere greșită, au explicat reprezentanții guvernului belgian.

Practic, în noul sistem săptămâna de lucru va avea tot 38 de ore, dar angajatul va primi o zi de pauză în plus pentru zilele mai lungi petrecute la locul de muncă.

ADVERTISING

Inițiatorii reformei spun că acest lucru le va permite angajaților să petreacă mai mult timp cu copiii lor, un avantaj în special pentru părinții singuri sau divorțați.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇