S-a votat un nou PUZ pentru Sectorul 5! Dispar 41% din spațiile verzi

S-a votat un nou PUZ pentru Sectorul 5! Dispar 41% din spațiile verzi

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat astăzi un plan urbanistic zonal (PUZ) coordonator al Sectorului 5. Potrivit consilierilor generali din USR și PNL, documentul încalcă mai multe legi și va permite reducerea cu 41% a suprafaței de spațiu verde din sector.

Liderul grupului USR din Consiliul General, Alexandru Gâdiuță, a cerut încă de la începutul ședinței de joi, 18 iunie, ca proiectul de hotărâre privind PUZ Sector 5 să fie scos de pe ordinea de zi.

Gabriela Firea a refuzat să retragă proiectul, susținând că are nevoie de planuri urbanistice zonale aprobate pentru toate sectoarele ca să poată revizui, în sfârșit, Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei. Acesta este vechi de 20 de ani, fiind adoptat în anul 2000.

ADVERTISING

În context, arhitectul-șef al Capitalei, Ștefan Călin Dumitrașcu, a precizat că acest PUZ al Sectorului 5 a fost elaborat pe durata a doi ani și că reprezintă o șansă pentru sector să revină în linia urbanistică a Capitalei.

Liderul grupului PNL din Consiliul General, Stelian Bujduveanu, a transmis că liberalii nu pot vota proiectul, în special din cauză că acesta diminuează spațiile verzi din Sectorul 5.

Alexandru Gâdiuță susține că acestă variantă de PUZ ar favoriza dispariția a 41% din suprafața de spații verzi din sector. Cu alte cuvinte, dacă se va putea construi așa cum permite noul PUZ, din cele 369 de hectare de spațiu verde - câte ar exista, potrivit datelor centralizate în anul 2012 - ar rămâne doar 219 hectare.

ADVERTISING

Iar într-un asemenea caz, cetățenii de sector ar putea ajunge să se sufoce între betoane.

Mai exact, potrivit lui Alexandru Gâdiuță, un cetățean din Sectorul 5 ar mai avea acces la doar 7 metri pătrați de spațiu verde.

Și asta, în condițiile în care normele UE prevăd că orice persoană are nevoie de măcar 26 de metri de spațiu verde ca să trăiască sănătos.

În ciuda protestelor consilierilor PNL și USR, proiectul de plan urbanistic zonal pentru Sectorul 5 a fost adoptat cu 31 de voturi pentru, 17 împotrivă și 2 abțineri.

ADVERTISING

Rămâne să vedem dacă documentul de urbanism va fi atacat în instanță.

Citește și: Capitala rechinilor imobililari: Bucureștenii se luptă cu Primăria Sectorului 1 pentru spațiu verde și aer curat. Aranjamentul financiar pentru realizarea PUZ ridică mari semne de întrebare (Document)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇