Cât mai durează coşmarul de la Doamna Ghica? Licitația pentru tăblierul metalic al pasajului s-a lansat a treia oară

Cât mai durează coşmarul de la Doamna Ghica? Licitația pentru tăblierul metalic al pasajului s-a lansat a treia oară

Trustul de Clădiri Metropolitane București (TCMB) SA a lansat a treia oară licitația pentru tăbilerul metalic al Pasajului Doamna Ghica. Dacă nici de această dată nu găsește constructor, e greu de crezut că lucrările se vor mai termina la termenul asumat, adică până la finalul anului 2022.

Compania municipală a lansat prima licitație pentru tablier pe 24 februarie 2020. La acel moment, era dispusă să plătească 21.580.200 de lei pentru tablierul metalic necesar la Pasajul Doamna Ghica.

La licitație au depus oferte 3 firme: Maeg Construzioni Spa, Metabet CF SA și Martifer România.

ADVERTISING

Potrivit datelor din Sicap, TCMB SA a început evaluarea calității tehnice a ofertelor. Și apoi a anulat licitația.

TCMB SA a decis să cumpere tablierul fără licitație. A încheiat un contract cu Compania Municipală Consolidări SA, care urma să cumpere 953 de tone de fier. Iar din acea cantitate uriașă de fier, Baurom Construt SRL trebuia să construiască tablierul pentru Pasajul Doamna Ghica.

La solicitarea Spotmedia.ro, CM Consolidări SA a transmis că a cumpărat 188 de tone de fier pentru care a plătit 1.144.600 lei, fără TVA. Și a rămas cu fierul pe stoc.

ADVERTISING

Între timp, locul Gabrielei Firea la conducerea Capitalei a fost luat de Nicușor Dan. Iar acesta a schimbat strategia pentru finalizarea Pasajului Doamna Ghica.

De fapt, în primele luni de mandat ale lui Nicușor Dan – adică din toamna lui 2020 până în iulie 2021 – șantierul pasajului a fost blocat din lipsă de bani.

Apoi, odată cu reluarea lucrărilor, Trustul de Clădiri Metropolitane SA a decis că nu mai vrea să cumpere tăblierul pe care urma să-l realizeze compania municipală Consolidări cu Baurom Construct SRL.

ADVERTISING

În consecință, pe data de 30 iulie 2021, TCMB SA a relansat licitația pentru tăblierul metalic al Pasajului Doamna Ghica.

De această dată, compania municipală a oferit 21.874.048 de lei pentru tablier, cu aproape 300.000 lei în plus față de licitația precedentă.

Dintre cele 3 firme care au depus oferte în 2020, a mai venit una singură la licitație: Metabet CF SA.

Directorul TCMB SA, Cristian Hiver, a explicat anterior pentru Spotmedia.ro că – deși a depus ofertă - Metabet CF SA a refuzat să dea o serie de informații cerute de lege, în cadrul procedurii.

Așa că TCMB a anulat din nou licitația pentru tablier. La acel moment, directorul general al TCMB SA, Cristian Hiver, a precizat pentru Spotmedia.ro că, probabil, compania municipală n-are o imagine bună. Și, de aceea, constructorii nu se grăbesc să lucreze cu ea.

Cristian Hiver a susținut, însă, că va încerca să rezolve această problemă de imagine a companiei municipale, împreună cu Primăria Generală.

Pe 12 noiembrie, TCMB SA a lansat pentru a 3-a oară licitația pentru tăblierul metalic al Pasajului Doamna Ghica. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 2 decembrie. Iar o primă etapă a evaluării ofertelor se va finaliza în februarie 2022, potrivit datelor din Sicap.

Dacă TCMB SA va selecta un câștigător al licitației, respectivul va avea la dispoziție între 5 și 8 luni ca să livreze tăblierul.

tabiler-metalic-plansa-1

Spotmedia.ro l-a întrebat anterior pe directorul general al TCMB SA, Cristian Hiver, dacă mai are suficient timp să finalizeze pasajul în 2022, așa cum a promis administrația lui Nicușor Dan.

Hiver a precizat că TCMB SA și-a luat o marjă de siguranță când a avansat termenul de finalizare a lucrărilor, așa că e încă posibil ca lucrările să se finalizeze până la sfârșitul anului viitor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇