Colegiul Medicilor din România arată că în ultimii 6 ani numărul medicilor care solicită documente necesare pentru a se angaja în străinătate este în continuă scădere.
În 2021 au fost emise 776 de certificate profesionale curente (Good Standing), documente eliberate de Colegiu ce conțin informații cu privire la onorabilitatea, moralitatea și competența cu care își poate exercita profesia medicul în cauză.
Situația ultimilor 6 ani este următoarea:
2016 - 1.462 de certificate emise
2017 - 1.374 de certificate emise
2018 - 1.221 de certificate emise
2019 - 1.099 de certificate emise
2020 - 858 de certificate emise
2021 - 776 de certificate emise
Potrivit Colegiului Medicilor, profesioniștii au obligația să solicite eliberarea GOOD STANDING–ului în următoarele situații:
a) întocmirea dosarului de înscriere la orice examen de promovare profesională sau concurs de ocupare a unui post vacant de medic, de medic dentist și, respectiv, de farmacist;
b) înființarea cabinetelor medicale/de medicină dentară, în cazul medicilor, respectiv al medicilor dentiști;
c) exercitarea profesiei în afara granițelor României.
Așadar, solicitarea documentelor nu presupune automat plecarea din țară, dar experiența trecută arată că în cele mai multe cazuri despre asta este vorba.
Fenomenul exodului medicilor a cunoscut o amploare mare în primii ani după aderarea României la UE.
În noiembrie 2015, Colegiul Medicilor din București arăta că, de la aderare până la acel moment, aproximativ 3.000 de medici bucureșteni solicitaseră documentele de plecare în străinătate. Printre specializările pe care s-a plecat cel mai mult a fost și Anestezie Terapie Intensivă, astfel că am ajuns în pandemie cu un deficit major de medici ATI.