40% dintre românii nevaccinați cred că pandemia e o propagandă. Cei care s-au vaccinat au încredere în medici, ceilalți în bolnavii de Covid - Sondaj INSCOP

40% dintre românii nevaccinați cred că pandemia e o propagandă. Cei care s-au vaccinat au încredere în medici, ceilalți în bolnavii de Covid - Sondaj INSCOP

Aproape 48% dintre participanţii la un sondaj realizat de INSCOP Research afirmă că s-au vaccinat, în timp ce 36,9% ar putea fi convinşi să se vaccineze, prin eforturi rezonabile. Doar 20%-25% din populaţia nevaccinată este radical anti-vaccinare.

Aproape 80% dintre respondenţii nevaccinaţi apreciază că nu au încă destule informaţii şi nu înţeleg ce conţine vaccinul.

INSCOP Research a realizat, în perioada 17 – 25 octombrie 2021, un sondaj la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group – Asociaţia Grupul de Gândire Strategică. 

Cercetarea prezintă date privind intenţia de vaccinare a populaţiei nevaccinate, motivele ezitării faţă de imunizarea prin vaccinare anti COVID-19 şi testează mesaje de încurajare a vaccinării pornind de la un chestionar dezvoltat pe modelul Health Belief Model, un instrument consacrat folosit la nivel internaţional pentru studierea comportamentelor legate de sănătate. 

"Datele sugerează că între 30% şi 40% din populaţia nevaccinată poate fi convinsă să se vaccineze cu eforturi rezonabile. Prin acţiuni suplimentare, administrative, logistice şi de comunicare ar mai putea fi convinse să se vaccineze şi alte categorii mai sceptice de populaţia nevaccinată.

Cu excepţia unui segment radical anti-vaccinist de aproximativ 20%-25% din populaţia nevaccinată, restul de trei pătrimi dintre românii care nu s-au vaccinat nu au o atitudine ostilă dogmatică faţă de vaccinare. 

Explicaţia atitudinii circumspecte a acestora are însă legătură cu o evaluare personală, fie obiectivă, fie influenţată de dezinformări, a riscurilor proprii pentru sănătate ori se datorează impresiei că nu au suficiente informaţii credibile despre vaccin. 

Percepţia vulnerabilităţii în faţa Covid-19 se situează totuşi la un nivel ridicat, aceasta fiind mai puternică atunci când este vorba despre evaluarea riscului asupra propriei persoane decât despre impactul epidemiei la nivelul societăţii", a declarat Remus Ştefureac, director INSCOP Research.  

Cum gândesc românii

 • Sub jumătate din totalul eşantionului (47,9%) declară că s-a vaccinat anti-Covid, dintre care 9,2% cu o singură doză, iar 38,7% cu schema completă. 51,9% din totalul respondenţilor declară că nu s-au vaccinat, iar 0,2% nu ştiu sau nu răspund.
 • 36,9% dintre persoanele nevaccinate declară că ar fi de acord să se vaccineze anti-Covid (13,7% - total de acord, 23,2% - oarecum de acord), în timp ce 60,3% se poziţionează împotrivă (12,3% -oarecum împotrivă, 48% - total împotrivă). Nu ştiu sau nu răspund 2,7%. 
 • Întrebate de unde obişnuiesc să se informeze cel mai des, 50,2% dintre persoanele nevaccinate şi 53,7% dintre persoanele vaccinate menţionează posturile TV.  

Întrebaţi "Câtă încredere aveţi în următoarele categorii de populaţie atunci când vorbesc despre COVID19 şi vaccinare?", românii au răspuns diferit.

Vaccinați:

 • 83% au încredere multă şi foarte multă în medici,
 • 77,5% în persoanele care s-au vaccinat,
 • 71,7% în persoanele care au avut COVID – 19,
 • 54,1% în profesori/ educatori,
 • 32,4% în jurnalişti,
 • 31,8% în preoţi,
 • 22,4% în oameni de afaceri
 • 7,5% în politicieni. 

Nevaccinați:

 • 52,5% au încredere multă şi foarte multă în persoanele care au avut COVID,
 • 49% în medici,
 • 35,9% în preoţi,
 • 35,7% în persoane care s-au vaccinat,
 • 33,8% în profesori/educatori,
 • 18,3% în jurnalişti,
 • 12,7% în oameni de afaceri
 • 3,2% în politicieni.

Vulnerabilitate percepută

Rugaţi să-şi exprime acordul sau dezacordul faţă de afirmaţia "Sunt îngrijorat de faptul că numărul morţilor de Covid creşte necontrolat", 47% dintre cei nevaccinaţi declară că sunt total de acord

36,2% dintre respondenţii nevaccinaţi sunt total de acord cu afirmaţia "Valul 4 al pandemiei este mult mai agresiv decât valurile precedente".

Întrebaţi în ce măsură sunt de acord cu afirmaţia "Sunt îngrijorat că mă pot îmbolnăvi de Covid19 în următoarea perioadă", 28,5% dintre cei nevaccinaţi sunt total de acord. 

Severitate percepută

Aproximativ două treimi (67,7%) dintre respondenţii nevaccinaţi recunosc că boala Covid-19 poate conduce la deces. Astfel, 42,2% dintre aceştia declară că sunt total de acord cu afirmaţia "Boala Covid-19 poate fi mortală", iar 25,5% sunt oarecum de acord.

34% dintre persoanele nevaccinate sunt total de acord cu afirmaţia "Noile forme de coronavirus sunt mult mai periculoase şi agresive", 24,6% oarecum de acord.

Peste jumătate dintre persoanele nevaccinate (57,3%) nu neagă existenţa virusului, în timp ce aproximativ 40% cred că totul este doar propagandă.

Beneficii percepute

Aproape 80% dintre respondenţii nevaccinaţi apreciază că nu au încă destule informaţii şi nu înţeleg ce conţine vaccinul.

Chestionaţi în ce măsură sunt de acord cu afirmaţia "Nu suport acele şi vaccinurile, aş prefera o pastilă sau un tratament cu spray nazal", 37,3% dintre cei nevaccinaţi sunt total de acord.

Motive de acţiune

Întrebaţi în ce măsură sunt de acord cu afirmaţia "Vreau sa aflu mai multe date medicale despre vaccin", 67,1% dintre cei nevaccinaţi sunt total de acord, 12,8% sunt oarecum de acord.

49,6% dintre persoanele nevaccinate îşi exprimă acordul total cu afirmaţia "Mă voi vaccina atunci când voi avea mai multe informaţii despre vaccin".

56,8% dintre persoanele nevaccinate sunt complet de acord cu afirmaţia "Dacă ar exista posibilitatea de a face testul COVID19 în mod gratuit la supermarket, aş face acest lucru".

49,1% dintre persoanele nevaccinate sunt total de acord cu afirmaţia "M-aş vaccina dacă aş vedea mai mulţi medici care să explice detaliat efectele vaccinului".

Întrebaţi în ce măsură sunt de acord cu afirmaţia "Dacă aş fi sigur că efortul meu ajută medicii din spitale şi ATI, m-aş vaccina şi eu", 42,5% dintre cei nevaccinaţi sunt total de acord,

31,4% dintre persoanele nevaccinate îşi exprimă acordul total cu afirmaţia "Mă voi vaccina dacă doctorul de familie îmi va spune că este sigur pentru mine".

Studiul sociologic a fost realizat în contextul lansării Caravanei Naţionale a Vaccinării #OAMENICAMINE.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 2.830 de persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇