Recenzorii de la recensământ pot câștiga până la 8.000 de lei net. Ce trebuie să facă

Recenzorii de la recensământ pot câștiga până la 8.000 de lei net. Ce trebuie să facă

A început recensământul populației și locuințelor, aşa că este nevoie de recenzori, pentru persoanele care nu pot să se recenzeze singure. În funcţie de câte formulare introduc în sistemul electronic, aceşti recenzori pot ajunge să câştige şi 8.000 de lei net.

Informaţia a fost furnizată de Daniela Știrbu, directorul executiv al Direcției de Statistică Suceava, pentru presa locala.

Recensământul a început pe 1 februarie şi se va desfășura până pe 17 iulie, în trei etape:

  • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date;
  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).
ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, Vladimir Alexandrescu, a arătat că în prima etapă sunt culese informațiile din bazele de date naționale, iar în a doua etapă începe culegerea datelor de la populație prin auto-recenzare.

Asta înseamnă că persoanele rezidente în România vor accesa o aplicație web și vor completa formularul de recensământ.

Cine nu se poate autorecenza poate apela la un recenzor asistent, adică o persoană care va fi instruită special în acest sens, la nivelul fiecărei primării.

ADVERTISING

Ținta este ca cel puțin 35% din populație să se autorecenzeze în etapa a doua.

Cei care nu o vor face vor fi vizitați acasă de un recenzor, în etapa 3, care va prelua datele în interviuri față în față, cu ajutorul unei tablete.

Personalul pentru recenzare este recrutat din cadrul instituțiilor publice – consilii locale, primării, consiliu județean etc., dar pot fi recenzori și studenți sau pensionari.

Pentru secțiunea locuință se plătește 3,5 lei/ chestionar, iar pentru secțiunea persoană, 7 lei/ chestionar.

ADVERTISING

În cazul localităților izolate și a celor dispersate, plata este de 5 lei/ chestionar de locuință și 9 lei/ chestionar la persoane.

Preselecția deja a început şi cei interesaţi pot afla detalii și pot vedea modelul de cerere pe site-ul https://www.recensamantromania.ro/cum-devin-recenzor/

Refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete către recenzori se poate sancţiona cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei.

Recensământul populaţiei României a fost iniţial programat pentru 2021, dar a fost amânat cu un an, din cauza pandemiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇