Persoanele care se reinfectează cu SARS-CoV-2 în mai puțin de 90 de zile de la prima infectare și au un test PCR pozitiv nu beneficiază automat de concediu medical. Mai mult, dacă nu au simptome, trebuie să se prezinte la lucru.
Situația a fost semnalată pe un grup al părinților de pe Facebook, unde scriu și cadre didactice.
”Am aflat o veste cam ciudată, primită de la o colegă care tocmai a ieșit din izolare (Covid-pozitivă). Doctorul i-a zis: ’dacă în următoarele 6 luni va mai fi infectată cu Covid (pozitivă), va trebui să vină la școală, deoarece nu va mai primi concediu medical’! (...) Adică dacă săptămâna ce vine iar are Covid, ea vine la școală și ne anunță: ’Am Covid, stați departe de mine’?! Gata pandemia? Gata Covid? Gata cu grijile?”
Un alt comentator a reacționat, atrăgând atenția asupra altui aspect: ”Eu am trecut prin asta. Reinfestare (sic!) la 90 de zile. (...) Atenție mare pentru că la reinfestare nu poți genera un alt certificat verde. De la DSP mi s-a spus că nu au un program deștept, ca până în 180 de zile de la prima infestare să înregistreze o altă infestare și să poți descărca un nou certificat verde”.
Iar altcineva a semnalat următorul caz: ”Eu tocmai am terminat izolarea. Testele sunt tot pozitive, dar legea m-a obligat să merg la școală. Dacă ești pozitiv, nu înseamnă că virusul e viu și îl poți transmite?!”.
Situația reinfectaților este una specială, în condițiile în care varianta Omicron a noului coronavirus este extrem de contagioasă, iar școlile sunt cunoscute ca potenţiale focare.
Conform datelor oficiale, în total, până miercuri, 9 februarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 79.374 cazuri ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Dar ce se întâmplă cu cineva care se reinfectează în mai puțin de 6 luni (180 de zile)?
”Dacă are simptome, trimite medicul de familie/ medicul de la centrul de evaluare scrisoare medicală la INSP pentru a confirma simptomele. Și atunci INSP bifează cazul drept reinfectare, se emite raportul medical că este pozitiv și fișa de izolare și poate primi concediu 100% pentru Covid.
Dacă nu are simptome, nu mai este considerat bolnav, nu stă în izolare, merge la serviciu, logica fiind că nu ar fi contagios, ci doar e un caz de negativare lentă a testului”, ne-a explicat Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Faptul că Ministerul Sănătății a transmis zilele acestea un comunicat cu precizări suplimentare dovedește o dată în plus că lucrurile nu sunt deloc clare pentru cei care au nenorocul să se infecteze a doua oară și nici suficient explicate publicului larg.
Din acest motiv, l-am invitat pe dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină Familiei (SNMF) și membru al Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID (CNCAV), să ne răspundă la câteva întrebări, care se referă strict la cei care se reinfectează.
Iată ce ne-a explicat dr. Gindrovel Dumitra:
Ce trebuie să faci dacă ai un test pozitiv după ce ai trecut o dată prin boală?
”Inițial a fost vorba despre 180 de zile, după aceea am văzut că au redus la 90.
Dacă un test apare în intervalul de 90 de zile din nou pozitiv, ca să îl putem interpreta corect, cea mai bună variantă este să facem un PCR după el. De ce? Pentru că în rezultatul de la PCR noi avem un indicator – CT (cicluri de testare).
Cu cât este mai mică cifra de la acest indicator, cu atât încărcătura virală este mai mare.
Și există o limită, de 30.
Dacă acea persoană are un CT mai mic de 30, este foarte probabil ca acolo să fie vorba despre o reinfecție, iar dacă acel CT este mai mare de 30, înseamnă că sunt urme de la infecția anterioară”.
Orice test care apare pozitiv în acest interval de timp nu ne poate spune cu certitudine dacă este vorba despre o reinfecție sau vorbim despre urme ale infecției virale anterioare”.
Mai ești sau nu infecțios pentru ceilalți?
”Din păcate, recomandarea de a efectua un PCR după acest test, astfel încât să discernem, nu este luată încă. De ce? Pentru că chiar dacă ar fi o reinfecție în intervalul acesta de 90 de zile, prezența virusului acolo nu înseamnă și infecțiozitate, adică și capacitatea de transmitere a bolii. Mai exact, această capacitate de transmitere a bolii este extrem de redusă, motiv pentru care persoana respectivă e de preferat să NU intre în izolare, pentru că nu reprezintă un pericol pentru cei din jur.
Însă trebuie făcută mențiunea că această atitudine – de a rămâne în colectivitate – nu înlătură păstrarea celorlalte reguli de protecție, la locul de muncă. Și în familie, bineînțeles, dar mai ales la locul de muncă - purtatul măștii, distanțarea socială atât cât este posibil și, bineînțeles, igiena riguroasă a mâinilor.
Această decizie este luată într-un context. În măsura în care la locul de muncă respectiv nu se respectă aceste reguli, atunci nu doar acea persoană este un pericol pentru ceilalți, ci oricare dintre cei prezenți poate fi un pericol pentru ceilalți, pentru că nu știm, la momentul respectiv, dacă sunt sau nu purtători”.
Cum poți beneficia de concediul medical
”Medicul de familie eliberează concediul medical, atât de carantină (pentru contacți), cât și de izolare (pentru ceilalți), în baza deciziei de carantină sau fișei de izolare pe care o emite Direcția de Sănătate Publică.
Cu alte cuvinte, dacă o persoană se află în acest interval de timp și nu a primit fișa de izolare de la DSP, chiar dacă are un rezultat pozitiv, medicul de familie nu îi poate elibera concediul medical.
Dacă DSP emite fișa de izolare sau decizia de carantină pentru contacți, atunci noi putem să eliberăm concediul medical fără niciun fel de problemă, pe perioada înscrisă în acea decizie/fișă”.
Ce faci dacă decizia DSP vine cu mare întâziere
”Concediul medical poate fi eliberat începând cu prima zi după terminarea perioadei de izolare sau de carantină până la 30 de zile după. Deci nu este o urgență.
În momentul în care este emisă decizia sau fișa, atunci se poate lua legătura cu medicul de familie pentru a se elibera concediul medical”.
C.B.