Raed Arafat vrea să fie date mai multe mesaje RO-Alert și explică de ce ajung după ce urgia a început

Raed Arafat vrea să fie date mai multe mesaje RO-Alert și explică de ce ajung după ce urgia a început

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat, marţi, că toate echipeje din judeţele vizate de cod portocaliu de furtuni sunt mobilizate, dar şi cele din judeţele limitrofe, pentru a interveni în caz de necesitate. Arafat a explicat, în context, de ce avertizările RO-Alert de vreme severă ajung uneori în timpul producerii fenomenelor.

”Având în vedere că este mai mult vorba despre fenomene de tip nowcasting, evident că nu putem prevedea şi să trimitem din timp mai multe echipe, însă, oriunde este nevoie s-a recurs la ridicarea nivelului de alertă şi IGSU este pregptit să intervină din judeţele care nu sunt impactate cu personal şi utilaje”, a declarat, marţi, Raed Arafat, în videoconferinţa cu prefecţii.

ADVERTISING

Acesta afirmă că toate echipajele rămân pregătite.

”Rămânem pregătiţi şi insist asupra trimiterii mesajelor RO-Alert (...) din timp. Aş dori să explic, că au fost întrebări de ce mesajele RO-Alert ajung foarte scurt înaintea fenomenului sau chiar în timpul acestuia. Asta este pentru că este fenomen nowcasting şi se află foarte scurt de el de către ANM. ANM-ul, când ne informează că au aflat de fenomen noi imediat trimitem mesajul. Fiind fenomen nowcasting timpul la dispoziţia noastră este scurt”, a mai precizat Raed Arafat.

ADVERTISING

În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureşului şi a zonei montane, până miercuri, la ora 03:00, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 35...50 l/mp şi izolat peste 60...80 l/mp.

Meteorologii au emis cod portocaliu, cea maimare parte a restuluiţării fiind sub cod galben.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇