Protest pe termen nelimitat al angajaților de pe ambulanțe din toată țara

Protest pe termen nelimitat al angajaților de pe ambulanțe din toată țara
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Salariaţii din serviciile de Ambulanţă demarează, începând de marţi, un protest pe termen nelimitat, iar maşinile operative vor purta mesajul „Protest naţional”. Tot marţi, sindicaliştii organizează o acţiune de protest în Capitală, fiind aşteptaţi peste o mie de sindicalişti.

Blocul Naţional Sindical şi Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR), care reprezintă toate serviciile publice de ambulanţă, spun că acțiunile încep la ora 10:00, potrivit unui anunț pe pagina de Facebook.

ADVERTISING

În ce privește mitingul din Capitală, acesta va porni în Piața Revoluției, fiind pichetat sediul Departamentului de Situații de Urgență. De la ora 12:00, cei 1.000 de protestatari vor pleca în marș până în Piața Victoriei, la Guvern. Protestul e programat să se încheie la ora 14:00, dacă nu le sunt, între timp, îndeplinite revendicările.

„În cazul în care premierul României convoacă conducerea Blocului Naţional Sindical şi FNSAR la discuţii, iar, în final, având un răspuns pozitiv la revendicările protestatarilor se va renunţa la marşul sindical şi pichetarea Guvernului. Menţionăm că protestatarii care vor participa la protest sunt din timpul liber, iar prezenţa lor la Bucureşti nu afectează negativ capacitatea de intervenţie a serviciilor publice de ambulanţă”, au mai transmis sindicaliştii.  

ADVERTISING

Acțiunile vin după ce nu au primit răspuns de la Guvern în urma unui memoriu înaintat pe 30 martie, anul acesta, în care erau prezentate problemele cu care se confruntă personalul de pe ambulanțe.

Sindicaliștii îl acuză și pe șeful DSU, Raed Arafat, că a refuzat să convoace anul acesta Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic şi că a sabotat serviciile publice de ambulanţă „prin neimplicare în cursul anului privind încheierea contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022”.

ADVERTISING

„Acest fapt a dus la pierderea unui număr de aproximativ 400 de ambulanţe Tip B 4x4 şi 4x2 pentru echipaj medical de urgenţă şi a celor aproximativ 100 de ambulanţe Tip C pentru echipaj medical de urgenţă cu medic, în condiţiile în care serviciul se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din dotare, doar 25% îndeplinesc condiţiile tehnice legale”, mai arată sindicaliștii.

Alte nemulţumiri sunt legate de „suspendarea Legii nr. 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat prin OUG nr. 69/2021 la propunerea secretarului de stat dr. Raed Arafat, folosindu-se de motive nerealiste, cât şi discriminatorii faţă de structurile din subordinea directă a acestuia, adică pompierii, precum şi corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii şi nu numai, cât şi crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanţă în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇