Protest în fața unei școli din centrul Capitalei, după ce un copil de 8 ani a fost violat de un altul, de 11 ani. UPDATE Ministerul Educației: Nu putem rezolva lucrurile în stradă

Protest în fața unei școli din centrul Capitalei, după ce un copil de 8 ani a fost violat de un altul, de 11 ani. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Ministerul Educației: Nu putem rezolva lucrurile în stradă

Zeci de părinți protestează, luni dimineață, în fața Școlii Nicolae Titulescu din centrul Capitalei, după ce s-a aflat că un copil de doar 8 ani a fost violat de un altul de 11 ani, în toaleta unității.

Agresiunea s-a produs în urmă cu doi ani, însă dosarul a fost clasat, pentru că violatorul era prea mic pentru a răspunde penal. Conducerea școlii situate la doi pași de Piața Victoriei nu a luat măsuri și băiatul a fost violat și a doua oară, potrivit declarațiilor mamei sale, citate de Antena3.

„Prima dată avea 8 ani când a fost abuzat. Era clasa zero. Noi am aflat la sfârșitul clasei, într-o joi, iar vineri am fost la doamna directoare. S-a întâmplat în toaleta școlii, la parter. Copilul mi-a zis că la toaletă nu era zăvor", a declarat mama victimei, pentru sursa citată.

Părinții sunt însă șocați de cele dezvăluite și au venit să protesteze în fața școlii.

ADVERTISING

O mamă care are doi copii la Școala Nicolae Titulescu le-a spus jurnaliștilor că și-a adus copiii la ore cu teamă și i-a instruit să meargă însoțiți de un adult la baie, pentru că nici acum toaletele nu au încuietori funcționale.

„Am adus-o cu frică. Așteptăm un răspuns din partea doamnei directoare, din partea direcțiunii, ce putem face de acum încolo, cum putem preveni. Am rămas șocată. Se poate întâmpla așa ceva, așa de mici? A trebuit să port o discuție cu ea, să se poată apăra sau să vorbească, să putem face ceva, nu să stăm indiferenți.

Nu mi-ar plăcea și nu aș putea să înțeleg cum ar fi să fiu în pielea mămicii copilului agresat. Am doi copii la această școală, le-am spus să meargă însoțiți de un adult, să roage un profesor, doamna învățătoare, doamna de serviciu. Că nu mai suntem în siguranță nici când mergem la baie.

Copiii mi-au spus că nu (sunt încuietori funcționale - n.red.). Sunt, există, dar se pot deschide din afară cu ușurință", a spus o mamă, care protestează în fața școlii.

ADVERTISING

Reacția conducerii școlii

Conducerea școlii a transmis luni dimineață un comunicat în care spune ce a făcut în cei doi ani de la semnalarea primei agresiuni sexuale.

„Având în vedere informațiile vehiculate în mass-media în ultimele trei zile, cu privire la o presupusă agresiune sexuală, comisă asupra unui fost elev al școlii noastre din ciclul primar, atât din nevoia corectei informări a opiniei publice, cât și din necesitatea evidentă de a asigura climatul optim în interiorul unității de învățământ, vă comunicăm următoarele:

Când ne-a fost sesizată posibilitatea comiterii de abuz asupra unui elev, de către un alt elev al școlii, am pus la dispoziția organelor abilitate, din prima clipă, absolut toate informațiile necesare clarificării situației. Din perspectiva instituției noastre și a prerogativelor legale ce ne revin, am desfășurat, în egală măsură, anchete interne, în spiritul unei maxime transparențe și dorinței sincere de a clarifica toate aspectele.

ADVERTISING

În cadrul procedurii judiciare, primul dosar a fost clasat, în anul 2022. Ulterior, o altă plângere la organele abilitate, cu privire la același elev, a condus la deschiderea unui alt dosar, care este în curs de desfășurare.

Menționăm că, din considerente legale și procedurale, cât și pentru a proteja intimitatea elevilor potențial implicați, până la concluziile oficiale ale unei anchete, am considerat oportun să existe discreție cu privire la caz, neasumând riscul traumatizării psiho-emoționale sau excluziunii pentru vreun copil înscris la școala noastră.

În lumina celor de mai sus, coroborate cu întreaga disponibilitate a conducerii Școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu de a depune absolut toate diligențele pentru clarificarea situației, cu dorința de a îndeplini responsabilitatea ce ne revine, punem întotdeauna interesul elevilor noștri pe prim-plan.

Pentru orice alte aspecte de clarificat, rămânem permanent la dispoziția părinților și celor interesați, asigurându-i că am acționat permanent cu profesionalism și corectitudine, în spiritul imperativelor morale și legale", se arată în comunicatul conducerii Școlii Nicolae Titulescu.

Ministerul Educației: Nu putem rezolva lucrurile în stradă

Verificările Inspectoratului Școlar au început abia după ce cazul a apărut în presă vineri. Luni, o echipă de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a deplasat la şcoală.

„Am fost acolo împreună cu inspectorul şcolar general pentru a însoţi echipa de control pe care dumnealui a numit-o în vederea cercetării aspectelor semnalate de către părinţii protestatari, pe de o parte. Pe de altă parte, nu putem rezolva lucrurile în stradă. Prin urmare, solicitarea părinţilor de a avea discuţii cu toţi părinţii prezenţi acolo este imposibil de îndeplinit. Am lăsat echipa de control să îşi facă treaba", a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Ion, pentru Agerpres.

El a adăugat că, întrucât există o cercetare în curs a organelor de anchetă, nu se poate pronunţa în acest caz.

„Este în cercetare de către organele de anchetă, nu îmi permit să mă pronunţ asupra acestor fapte. La nivelul şcolii, noi putem să verificăm dacă s-au respectat procedurile noastre administrative. Dacă şcoala a fost informată oficial, ce măsuri a luat, dacă nu a luat, de ce nu le-a luat. Nu m-am dus acolo să fac anchete personal. (...) Ceea ce reclamau părinţii este asigurarea securităţii copiilor lor la şcoală", a menţionat secretarul de stat. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇